Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Bluetooth και το κινητό συνδέεται στο αμάξι, γιατί μιλάς & το κρατάς;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Bluetooth και το κινητό συνδέεται στο αμάξι, γιατί μιλάς & το κρατάς;

Διαβάστηκε από 34126 αναγνώστες - 26/2/2024

Είναι ένα φαινόμενο που βλέπεις όλο και πιο συχνά. Κινητό στο χέρι για να μιλήσεις, ενώ μπορείς να το συνδέσεις με Bluetooth στο αυτοκίνητο. Υπάρχει λόγος που το κάνεις;

Μιλάς στο κινητό; Οδηγείς χειρότερα κι από μεθυσμένο!

Το έχουμε συζητήσει. Και ξανασυζητήσει. Και ξανά, και ξανά. Υπάρχουν αριθμοί που είναι αμείλικτοι! Η χρήση κινητού ενώ οδηγείς σκοτώνει πάνω από 30 ανθρώπους το χρόνο στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις σου ενώ είσαι απασχολημένος με το κινητό είναι πιο αργές, χειρότερες και από μεθυσμένο οδηγό. Επίσημη έρευνα αναφέρει ότι ένας οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ έχει 30% πιο γρήγορη αντίδραση από κάποιον που χρησιμοποιεί το κινητό του!

Μόνο τότε επιτρέπεται η χρήση κινητού μέσα στο αυτοκίνητο

Προφανώς και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει σχετική νομοθεσία για την χρήση κινητού ενώ οδηγείς. Ένας οδηγός πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων, άνεση χειρισμών και απόλυτη συγκέντρωση στο δρόμο, χαρακτηριστικά που φθίνουν όταν μιλάς ή χρησιμοποιείς γενικά το τηλέφωνο. Στο ¶ρθρο 13, παρ.2 του Κ.Ο.Κ. αναφέρεται η 1η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ: «Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας». Το ίδιο ζήτημα θίγεται και στους κανόνες οδήγησης ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων.

Σχεδόν 200 περιστατικά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα

Κι αν το λέει ο Κ.Ο.Κ., κι αν το άκουσαν οι οδηγοί. Σχεδόν 200 παραβιάσεις χρήσης κινητού τηλεφώνου σημειώθηκαν το διάστημα 3-9 Σεπτεμβρίου. Μία παράβαση που επισύρει 100 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες και 3 βαθμούς ποινής για οδηγού αυτοκινήτου. Στους λοιπούς οδηγούς το πρόστιμο ανεβαίνει στα 150 ευρώ, με 5 βαθμούς ποινής και ίδιο διάστημα αφαίρεσης διπλώματος.

Αφού συνδέεται με το Bluetooth, γιατί το κρατάς στο χέρι για να μιλήσεις;

Κακά τα ψέματα, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που δύσκολα κόβονται. Κάποιος που έχει μάθει να χρησιμοποιεί το κινητό για να... μπει στο Instagram, θα εξακολουθεί να το κάνει, ακόμη κι αν φάει πρόστιμο. Αν το ζήσει από μέσα (που μακάρι να μην το ζήσει), ίσως αλλάξει άποψη.
 
Αυτό που εμείς λέμε είναι το μίνιμουμ. Πολλές φορές έχουμε δει οδηγούς σε ολοκαίνουργια αυτοκίνητα να μιλούν στο κινητό και να το κρατούν στο χέρι, δίπλα στο στόμα. Ούτε καν ακουστικά, που κι αυτά απαγορεύονται. Εδώ και χρόνια, πολλά χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με κινητά. Και σε παλιότερα μοντέλα μπορείς να βάλεις σύγχρονο Bluetooth. Ο γράφων είχε δει πρώτη φορά τεχνολογία το 2002 (!) στη Γερμανία και είχε πάθει... πολιτισμικό σοκ από την φωνή που ακουγόταν μέσα στο αυτοκίνητο από την οροφή!  Τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις κι εσύ; Δεν ξέρεις να το συνδέεις ή απλώς σου είναι αδιάφορο;
 
 
Μιλάς στο κινητό; Οδηγείς χειρότερα κι από μεθυσμένο!
30% πιο αργή αντίδραση από ένα μεθυσμένο
Πρόστιμο από 100 ευρώ, 30 μέρες χωρίς δίπλωμα
Απαγορεύονται ενσύρματα και ασύρματα ακουστικά, μόνο ανοικτή ακρόαση
Σχεδόν 200 παραβάσεις σε 7 μέρες σε μία τεχνολογία 20+ χρόνων
 
Εσύ γιατί λες ότι κάποιοι συνεχίζουν και το κάνουν; Δεν ξέρουν να το συνδέσουν, αδιαφορούν ή από συνήθεια;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε