Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Είναι νόμιμα τα αντιραντάρ στην Ελλάδα;

Είναι νόμιμα τα αντιραντάρ στην Ελλάδα;

Διαβάστηκε από 38699 αναγνώστες - 9/6/2022

Τα αντιραντάρ είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην αγορά και στην χώρα μας έγιναν μόδα την δεκαετία του 1980. Η ιστορία τους βέβαια ξεκινάει από την Αμερική, πολλές δεκαετίες πριν. Και όσο παράνομα ήταν τότε, άλλο τόσο είναι και σήμερα.

Οι συσκευές αντιραντάρ είναι αρκετά διαδεδομένες στον χώρο του αυτοκινήτου εδώ και αρκετά χρόνια. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι, είτε να προειδοποιούν τον οδηγό για την ύπαρξη ραντάρ ταχύτητας, είτε να εμποδίζουν την καταγραφή. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοια συστήματα σε μια ευρεία γκάμα τιμών. 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Κυκλοφορούν στην αγορά πάνω από 70 χρόνια

Γύρω στο 1950 βρίσκουμε ιστορικά τις πρώτες συσκευές αντιραντάρ, μερικά χρόνια μετά την εγκατάσταση μονάδων υπολογισμού ταχύτητας στους δρόμους της Αμερικής (1948). Στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένες και έτσι έφτασε η μόδα και στην χώρα μας, στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πλέον, είναι πολύ εύκολο να προμηθευτεί κάποιος ένα αντιραντάρ, αφού το διαδίκτυο είναι γεμάτο με τέτοια συστήματα για κάθε πορτοφόλι, και πολλά από αυτά έχουν περίεργα σχήματα και μορφές που δεν θυμίζουν αντιραντάρ, ώστε να ξεγελάσουν τα όργανα της τάξης σε περίπτωση ελέγχου.

2.000 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος, άδειας και πινακίδων λέει ο Κ.Ο.Κ.

Το άρθρο 20 του ΚΟΚ, για τα όρια ταχύτητας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 14, αναφέρει: Αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.

Δύο διαφορετικοί τύποι αντιραντάρ στην αγορά

Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται τα αντιραντάρ είναι δύο. Στην πρώτη, ο ανιχνευτής ραντάρ σε προειδοποιεί λίγα χιλιόμετρα πριν για την ύπαρξη μπλόκου της αστυνομίας. Ο δεύτερος τύπος ουσιαστικά μπερδεύει το σήμα καταγραφής ταχύτητας. Όταν ένα ραντάρ της αστυνομίας στοχεύει το αυτοκίνητο σου, αυτό στέλνει διαφορετικό σήμα πίσω προκαλώντας μια σύγχυση στο πιστόλι-ραντάρ, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να καταγράψουν την ταχύτητα σου. 

Οι τιμές ξεκινάνε από τα 30 ευρώ και ξεπερνάνε ακόμα και τα 300

Μετά από τόσα χρόνια κυκλοφορίας στην αγορά, οι συσκευές αντιραντάρ είναι διαθέσιμες σε μεγάλη γκάμα τιμών. Σε μια έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο, βρήκαμε συστήματα που ξεκινάνε από τα 30 ευρώ, έως πιο πολύπλοκα συστήματα που ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ. Φυσικά, κανένα από τα καταστήματα που πουλάνε τέτοια αντιραντάρ, δεν θα σε προειδοποιήσει για το υπέρογκο πρόστιμο της Τροχαίας, στην περίπτωση που σε ανακαλύψουν. 


Υπάρχουν πάνω από 70 χρόνια στην αγορά.
2.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος, άδειας και πινακίδων!
2 είναι οι βασικές κατηγορίες αντιραντάρ.
Οι τιμές τους ξεκινάνε από τα 30 ευρώ και ξεπερνάνε τα 300.
Αφού όμως είναι εντελώς παράνομα, γιατί συνεχίζουν να τα πουλάνε ελεύθερα στην αγορά και δεν απαγορεύουν την πώληση τους; 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε