Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

22/3/2024

Έχει συσταθεί επιτροπή για να φέρει τις προτάσεις της.
Προς τα τέλη του 2025 ενδεχομένως να ισχύσει το νέο σύστημα.
Δεν αποκλείεται να επιβληθούν τέλη σε αυτοκίνητα που δεν πλήρωναν.
Στο τραπέζι το ενδεχόμενο απόσυρσης για ανανέωση του στόλου.

Έχει συσταθεί επιτροπή για να φέρει τις προτάσεις της

Διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ψάχνει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συστήσει μία 8μελή επιτροπή, η οποία θα καταθέσεις τις προτάσεις της, εφόσον εξετάσει τα νέα οικονομικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

Προς τα τέλη του 2025 ενδεχομένως να ισχύσει το νέο σύστημα

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των εγχώριων Μέσων, όταν η επιτροπή καταλήξει στους νέους τρόπους υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, στη συνέχεια θα καταθέσει τις προτάσεις της στον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη. Λέγεται πως η επιτροπή θα λάβει υπ όψιν της και τα συστήματα υπολογισμού που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Σεπτέμβρη και το νέο σύστημα εάν πάρει το «πράσινο φως» υπολογίζεται να εφαρμοστεί στα τέλη του 2025.

Δεν αποκλείεται να επιβληθούν τέλη σε αυτοκίνητα που δεν πλήρωναν

Η σύσταση της επιτροπής συνοδεύεται και από τις πρώτες φήμες, οι οποίες αφήνουν ανοιχτό το σενάριο αύξησης των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα, στο πλαίσιο εφαρμογής αντικινήτρων χρήσης των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Οι ίδιες φήμες αναφέρουν μάλιστα πως είναι πιθανό να επιβαρυνθούν με κάποιο τέλος ακόμα και νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα (με εξαίρεση τα ηλεκτρικά), που έως τώρα δεν πλήρωναν. Αυτό θα συμβεί καθώς οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως πληρώνουν λιγότερα ή καθόλου τέλη σε σχέση με τα παλαιάς τεχνολογίας, που σταδιακά μειώνονται. Την ίδια ώρα όμως, ο ετήσιος στόχος είσπραξης από τα τέλη παραμένει σταθερός στα 1,1-1,2 δισ. ευρώ!

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο απόσυρσης για ανανέωση του στόλου

Κλείνοντας, τα πρώτα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει αναφέρουν πως θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο παροχής νέων κινήτρων αγοράς αυτοκινήτου μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης. Στόχος είναι φυσικά να σταματήσουν να κυκλοφορούν από τους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω και να αντικατασταθούν από καινούργια με χαμηλούς ή μηδενικούς ρύπους.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις