Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Για πόσα χιλιόμετρα μπορώ να οδηγήσω με λαμπάκι, χωρίς να κινδυνεύω;

Για πόσα χιλιόμετρα μπορώ να οδηγήσω με λαμπάκι, χωρίς να κινδυνεύω;

12/3/2024

Το αναμμένο λαμπάκι με την αντλία καυσίμου στον πίνακα οργάνων προκαλεί πανικό στους περισσότερους οδηγούς. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη στον αυτοκινητόδρομο. Για να μην «φρικάρεις», καλό είναι να γνωρίζεις πόσα χιλιόμετρα σου μένουν.

Αναψε το λαμπάκι; Το καύσιμο που απομένει εξαρτάται από το ντεπόζιτό σου

Αν βρίσκεσαι μέσα στην πόλη και ανάψει η ένδειξη με την αντλία του βενζινάδικου, μάλλον θα νιώσεις άνετα να προκαλέσεις την τύχη σου και να οδηγήσεις μέχρι το βενζινάδικο της επιλογής σου. Αν σου συμβεί ενώ οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο, τότε ίσως αγχωθείς περισσότερο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η αναμμένη λυχνία δεν σημαίνει ότι απομένει μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου για όλα τα αυτοκίνητα. Η ποσότητα του καυσίμου που απομένει εξαρτάται από το μέγεθος του ντεπόζιτου. Αυτό ποικίλλει μεταξύ των αυτοκινήτων.
 

Οι κατασκευαστές έχουν προνοήσει για την περίπτωση που το λαμπάκι ανάψει σε αυτοκινητόδρομο

Η κατάσταση γίνεται λίγο πιο σοβαρή αν το λαμπάκι ανάψει όταν βρίσκεσαι σε αυτοκινητόδρομο. Η συχνότητα των πρατηρίων καυσίμου δεν είναι η ίδια με την πόλη, γεγονός που ίσως σου προκαλέσει αναστάτωση. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζεις πόση είναι η αυτονομία του αυτοκινήτου σου. Οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων προνοούν ώστε το λαμπάκι να ανάβει σχετικά έγκαιρα. Με αυτόν τον τρόπο, υπολογίζουν και την περίπτωση που βρίσκεσαι σε αυτοκινητόδρομο ή σε μέρος που τα βενζινάδικα σπανίζουν.
 

Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν αυτονομία 75-80 χιλιόμετρα

Η ποσότητα του καυσίμου που απομένει στο ντεπόζιτο όταν ανάβει το λαμπάκι εξαρτάται από το αυτοκίνητο και το μέγεθός του. Αυτό το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 5,5 και 10 λίτρων. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι είτε μεγάλο είτε υψηλών επιδόσεων, η ποσότητα του καυσίμου που απομένει στο ρεζερβουάρ μπορεί να φτάσει και τα 25 με 30 λίτρα. Σε χιλιομετρική απόσταση, αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτω από 50 με 60 χιλιόμετρα. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν «ζουμί» για 75 με 80 χιλιόμετρα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις diesel αυτοκινήτων, ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα είναι εφικτά.
 

Τι μπορείς να κάνεις για να σιγουρευτείς ότι θα φτάσεις στο επόμενο βενζινάδικο

Ακόμη κι αν οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο λοιπόν, και στην χειρότερη περίπτωση έχετε περάσει μόλις κάποιο βενζινάδικο, δεν συντρέχει λόγος πανικού. Οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 50 χιλιόμετρα. Όμως για να είστε ακόμη πιο σίγουροι, υπάρχουν μερικές κινήσεις που εξοικονομούν καύσιμο. Η πρώτη είναι να μειώσετε την ταχύτητά σας στα 90-100 χλμ./ώρα. Η δεύτερη πιο σημαντική κίνηση είναι να απενεργοποιήσετε το air condition. Ωστόσο καλό είναι να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο, καθώς πέρα από τη δική σας ψυχική υγεία, επηρεάζεται και η μακροζωία της αντλίας καυσίμου που βρίσκεται στο ρεζερβουάρ.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε