Ηλεκτρικό παράθυρο: Έτσι λειτουργεί, έτσι φτιάχνει αν χαλάσει (+video)
4/7/2023
Στα πιο παλιά αυτοκίνητα είχες την κλασική μανιβέλα που γύριζες και άνοιγες το παράθυρο. Σήμερα, πατάς ένα κουμπί και το ένα ηλεκτρικό μοτεράκι κάνει τη δουλειά. Πάμε να δούμε πώς δουλεύουν τα ηλεκτρικά παράθυρα και τον πώς επισκευάζεις το μηχανισμό όταν χαλάσει.
Αυτό είναι το πρώτο αυτοκίνητο με ηλεκτρικά παράθυρα
Κάποια, λίγα, αυτοκίνητα έχουν ακόμη μανιβέλες. Σε ανώτερους εξοπλισμούς και στα περισσότερα αυτοκίνητα αρκεί ένα απλό πάτημα κουμπιού (ή και πιο παρατεταμένο). Μιλάμε για τα ηλεκτρικά παράθυρα (εμπρός και πίσω), μία βασική ευκολία που αναζητά κάθε αγοραστής. Ποιος, αλλωστε, δεν έχει μπει σε αυτοκίνητο με κλασική μανιβέλα; Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως το πρώτο αυτοκίνητο με ηλεκτρικά παράθυρα εμφανίστηκε το 1940. Τότε, στο Packard 180, εμφανίστηκε η πρώτη αυτόματη έκδοση παραθύρων με μηχανισμό που βασιζόταν στην ηλεκτροϋδραυλική. Πόσο έχει εξελιχθεί εκείνη η τεχνολογία για να φτάσουμε στα ηλεκτρικά παράθυρα του σήμερα;
Στο Packard 180 (1940) είδαμε για πρώτη φορά αυτόματο άνοιγμα παραθύρων, βασιζόμενο σε μηχανισμό ηλεκτροϋδραυλικής.
Τα 3 «εργαλεία» που ανοίγουν το ηλεκτρικό παράθυρο
Κατά κανόνα, τα ηλεκτρικά παράθυρα είναι ίδια με τα χειροκίνητης λειτουργίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην θέση της κλασικής μηχανικής μανιβέλας υπάρχει ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ. Το συγκεκριμένο ηλεκτρικό σύστημα αποτελείται από ένα διακόπτη ελέγχου δύο κατευθύνσεων. Το κλασικό κουμπί, δηλαδή, το οποίο τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία του αυτοκινήτου. Αυτός ο διακόπτης συνδέεται με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ, ένα σε κάθε πόρτα μέσω κυκλώματος. Αυτός ο ηλεκτροκινητήρας είναι προσαρτημένος σε ένα γρανάζι ατέρμονα και σε άλλα διαφορετικά γρανάζια.
Ποιος ο ρόλος του διακόπτη; Πιέζοντας το κουμπί προς τα κάτω «ενημερώνεται» το ηλεκτρικό μοτέρ, ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό σήμα και δίνεται εντολή να κατέβει το παράθυρο προς τα κάτω. Αντίστοιχα, τραβώντας το διακόπτη προς τα πάνω, το σύστημα πρέπει να κλείσει το παράθυρο. Αυτές οι εντολές ολοκληρώνονται με τη βοήθεια ενός μηχανισμού ανύψωσης (γρύλου). Η τριβή του όλου μηχανισμού δημιουργεί αρκετή ροπή που σηκώνει ή κατεβάζει το παράθυρο. Μάλιστα, εκτός από το να κινεί το τζάμι, ο μηχανισμός μπορεί και κρατά το γυαλί σταθερό σε μία θέση.
Τι χαλάει το μοτέρ & πότε σταματά να λειτουργεί ο γρύλος;
Εξαιτίας της συνεχούς λειτουργίας του μοτέρ, το σύστημα φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να συμβεί και λόγω κακής χρήσης ή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στο χώρο που παρκάρετε (π.χ. υγρασία).
Υπάρχουν συγκεκριμένα «συμπτώματα» που δείχνουν ότι έχουν χαλάσει τα ηλεκτρικά παράθυρα:
Το κρύσταλλο «πέφτει» μόνο του και δεν ανεβαίνει
Το άνοιξε-κλείσε γίνεται με δυσκολία και κάνει θόρυβο-τρίξιμο
Το κρύσταλλο μένει μπλοκαρισμένο σε κάποιο σημείο
Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι ακριβώς έχει χαλάσει. Το μοτέρ, ο γρύλος ή οι ασφάλειες; Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να τσεκάρεις πώς και τι. Πιέζοντας το κουμπί για να ανεβάσεις το παράθυρο (ή να κατεβάσεις)και βάζοντας το αυτί κοντά στην πόρτα του αντίστοιχου παραθύρου πρέπει από το εσωτερικό να ακούσεις τον ήχο λειτουργίας του μοτέρ. Μπορεί, δηλαδή, να μην κινείται το παράθυρο αλλά ο κινητήρας στο εσωτερικό πρέπει να δουλεύει. Αν δεν ακούς τίποτα, υπάρχει κάποια άλλη βλάβη, είτε στο γρύλο είτε σε κάποιο άλλο γρανάζι του μηχανισμού.
Τι κάνω με τις καμένες ασφάλειες;
Εκτός των παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος να έχει καεί κάποια ασφάλεια. Όπως σε όλα τα συστήματα, το κύκλωμα προστατεύεται από ασφάλειες, οι οποίες βρίσκονται συνήθως δίπλα από τον κινητήρα. Εκεί είναι που πρέπει να προσέξεις ποια ασφάλεια αντιστοιχεί σε ποιο παράθυρο, ώστε να μην αντικαταστήσεις τη λάθος.
Αρχικά, βρίσκεις το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου το οποίο σου δείχνει πού είναι η ασφάλεια. Σε περίπτωση που δεν έχει καεί, τότε λογικά το πρόβλημα είναι στο ηλεκτρομοτεράκι. Αυτό μπορείς να το επιβεβαιώσεις μετρώντας την τάση με βολτόμερο. Αφού δεις πού είναι ο πίνακας ασφάλειας, κάνεις τη μέτρηση. Τα περισσότερα ηλεκτρικά παράθυρα δουλεύουν με τάση 12 volt. Συνεπώς, αν το βολτόμετρο δείχνει αυτή την τάση στην μέτρηση τότε πάλι είναι φταίει (λογικά) το μοτέρ.
Από την μανιβέλα στο ηλεκτρικό μοτέρ Τα 3 «εργαλεία» που ανοίγουν το ηλεκτρικό παράθυρο Τι χαλάει το μοτέρ & πότε σταματά να λειτουργεί ο γρύλος; Τι κάνω με τις καμένες ασφάλειες; Video με την αναλυτική λειτουργία του ηλεκτρικού παραθύρου
Ηλεκτρικά παράθυρα ή θα προτιμούσες κάτι άλλο στον ίδιο εξοπλισμό;
Video: Ο αναλυτικός τρόπος λειτουργίας των ηλεκτρικών παραθύρων