autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Κατά 31% αυξημένοι οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Κατά 31% αυξημένοι οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

3/10/2024

Στην πρώτη θέση η Βουλγαρία με 526 θανάτους
Ρουμανία, Σερβία και Λετονία με τουλάχιστον 66% μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από την ΕΕ
Έβδομη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα
Στην αναμονή για τον νέο ΚΟΚ

Στην πρώτη θέση η Βουλγαρία με 526 θανάτους

Το Συμβούλιο Ασφαλείας Μετακινήσεων στην Ευρώπης (ETSC) φιλοξενεί (και παρουσιάζει) στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από την ασφάλεια στους δρόμους των χωρών της Ευρώπης. Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφαία - χειρότερη δεκάδα, που βρίσκεται η χώρα μας και ποια η ασφάλειά της; Ας ξεκινήσουμε από την κορυφή, στην οποία «στρογγυλοκάθεται» η Βουλγαρία. Η χώρα που γειτνιάζει με την Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ως η πλέον επικίνδυνη χώρα για να οδηγεί κανείς στην Ευρώπη, διατηρώντας των μέσο όρο θανάτων που σημειώνονται στους δρόμους της κατά 79% πάνω από την αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη! Η χώρα μέτρησε 526 θανάτους μέσα στο 2023, που αναλογούν σε 82 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ρουμανία, Σερβία και Λετονία με τουλάχιστον 66% μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από την ΕΕ

Συνεχίζοντας, στη δεύτερη θέση της «μαύρης» αυτής λίστας βρίσκεται η Ρουμανία. Το περασμένο έτος, καταγράφηκαν 1.545 θάνατοι στους δρόμους της χώρας και κατά 78% μεγαλύτερη θνησιμότητα από το μέσο ποσοστό, το οποίο ισοδυναμεί με 81 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν δύο χώρες, οι οποίες έχουν ισόβαθμη κατάταξη στην τρίτη θέση, καθώς το ποσοστό τους σε αναλογία θανάτων ανά κατοίκους είναι ίδιο. Ο λόγος για τις Σερβία και Λετονία, χώρες οι οποίες σημείωσαν 66% μεγαλύτερη θνησιμότητα από το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη.

Έβδομη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα

Συνεχίζοντας την έρευνα, στην τέταρτη θέση βρίσκουμε την Κροατία με ποσοστό κατά 56% ανώτερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Τους Κροάτες ακολουθεί η Πορτογαλία με 32% και έπειτα, στην έκτη θέση (και έβδομη χώρα στο σύνολο) βρίσκεται η Ελλάδα, με ποσοστό 31%. Ακολουθούν οι: Πολωνία και ποσοστό 23%, η Ιταλία με 3.094 θανάτους στο οδικά της δίκτυα και ποσοστό 15% και τη δεκάδα (τυπικά ένατη) κλείνει η Πολωνία με ποσοστό 13%.

Στην αναμονή για τον νέο ΚΟΚ

Σε σύνολο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, το περασμένο έτος καταγράφηκαν 20.418 θάνατοι, δηλαδή 45,5 νεκροί ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πάντως, η υψηλή θέση της χώρας μας, δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για εφησυχασμό. Θυμίζουμε ότι αναμένεται ο νέος Κ.Ο.Κ. που μεταξύ άλλων, θα νομιμοποιήσει τις σφήνες έως και τα 25 χλμ./ ώρα, καθώς και θα θέσει το νέο όριο εντός πόλης στα 30 χλμ. /ώρα.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε