Κατάσχεση αυτοκινήτου: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί;
To ότι απέκτησες ένα όχημα στο όνομα σου δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να στο «πάρει» το κράτος! Τρεις είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να σου κατασχέσουν το αυτοκίνητο και δεν είναι πάντα θέμα οφειλών.
Κατάσχεση αυτοκινήτου: Οι περιπτώσεις που μπορείς να «χάσεις» το όχημα σου
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, δεν ήταν λίγες οι ιστορίες που λέγονταν από ανθρώπους που είδαν τα αυτοκίνητα τους να κατάσχονται επειδή υπέπεσαν σε σοβαρή παράβαση του Κ.Ο.Κ. (ταχύτητα, υπερβολικό θόρυβο, αλκοόλ, αυτοσχέδιοι αγώνες).
Όμως από το 2004 αυτό άλλαξε εκ βαθέων μετά από γνωμοδότηση των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου, δένοντας τα χέρια της Αστυνομίας για σχεδόν όλα τα παραπτώματα. Μάλιστα στη γνωμοδότηση γράφεται χαρακτηριστικά ότι: «Σκοπός της κατάσχεσης, ως ανακριτικής πράξης και μέτρου δικονομικού καταναγκασμού, είναι η εξασφάλιση της φυσικής εξουσίας των κρατικών οργάνων επί των αντικειμένων, τα οποία πρόκειται να δημευθούν από το δικαστήριο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 76 Π.Κ. Όμως από τα αυτοκίνητα και τα άλλα συναφή μεταφορικά μέσα. δεν προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια Τάξη (άρθρο 76 παρ. 2 Π..Κ-)».
Επίσης παρακάτω αναφέρει ότι η δήμευση συνιστά έναν κατ εξαίρεση επιτρεπτό περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας, του κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 του Συντάγματος. Ουσιαστικά η επιβολή της παρεπόμενης ποινής της δήμευσης ενός οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, κατά του οδηγού – ιδιοκτήτη που τέλεσε την αξιόποινη πράξη της με αυτό, έχει σιωπηρά αποκλεισθεί από το νομοθέτη. Παρόλο αυτά ακόμα και τώρα μπορούν να οι αρχές να κατάσχουν οχήματα.
Ηλεκτρονική πλέον η κατάσχεση λόγω οφειλών
Αρχικά η δέσμευση ενός οχήματος μπορεί να γίνει για οφειλές σε τρίτους (δημόσιο ή ιδιώτες). Μάλιστα πλέον οι κατασχέσεις αυτοκινήτων γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των δικαστικών επιμελητών στις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, κάτι που κάνει τη διαδικασία σαφώς πιο γρήγορη και λιγότερο κοστοβόρα. Για να το πετύχουν αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρέχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων στοιχείων οχημάτων που τηρεί μεσω ειδικής εφαρμογή στην ΟΔΕΕ (Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος) συμβάλλονται έτσι στην απλούστευση των ενεργειών.
Η υποτροπή για μη απαιτούμενη άδεια οδήγησης μπορεί να οδηγήσει στη κατάσχεση
Η δεύτερη περίπτωση που μπορεί το κράτος να κάνει κατάσχεση οχήματος, έχει να κάνει με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Αν σε έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο εκμισθωτής δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει κυρώσεις κι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ενοικίασης. Σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή επιβάλλεται το διπλάσιο πρόστιμο και κατάσχεται το όχημα.
Σχολιάστε |