Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Μήπως τελικά οι γυναίκες είναι καλύτεροι οδηγοί από τους άντρες?

Μήπως τελικά οι γυναίκες είναι καλύτεροι οδηγοί από τους άντρες?

Διαβάστηκε από 13451 αναγνώστες - 23/8/2023

Οι άντρες έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρο και μπορούν να επεξεργάζονται πιο γρήγορα τις εικόνες που λαμβάνουν, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο επιθετικοί! Από την άλλη οι γυναίκες, προκαλούν λιγότερα ατυχήματα, δεν τρώνε συχνά κλήσεις και είναι πιο συγκεντρωμένες. Τελικά μήπως είναι ένας κατασκευασμένος μύθος ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν να οδηγούν?

Μπορεί οι γυναίκες να ακούν τα «χίλια-δυο» όταν κάνουν το παραμικρό λάθος στην οδήγηση από τους «αλάθητους» άντρες, αλλά μάλλον θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Οι έρευνες και οι στατικές δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο συνετές όταν οδηγούν και ευθύνονται για λιγότερα ατυχήματα. Μάλιστα έρευνα έδειξε ότι τα αστεία και τα πειράγματα των αντρών, οφείλονται πολλές φορές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο παρκάρισμα και σε στενούς δρόμους, γιατί επηρεάζουν τη ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση τους.

Οι άντρες οδηγοί είναι 2 φορές πιο επικίνδυνοι στο δρόμο από τις γυναίκες

Σύμφωνα με μία 10ετη έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, αποδείχτηκε ότι οι άντρες είναι 2 φορές πιο επικίνδυνοι από τις γυναίκες, όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Η υπερβολική σιγουριά τους, τα μοτίβα του Χόλυγουντ (γρήγορο αυτοκίνητο ίσον ποθητό και υπέροχο αρσενικό) και τα βιντεοπαιχνίδια με γρήγορα αυτοκίνητα κάνουν τον αντρικό πληθυσμό πιο επιρρεπή σε ατυχήματα με το αυτοκίνητο. Ενα ακόμα συγκλονιστικο στοιχείο είναι ότι οι άντρες που οδηγάνε μηχανή είναι 10 φορές πιο επικίνδυνοι από τις γυναίκες.

Οι άντρες προκαλούν 3 φορές περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα.

Μόλις το 24% των θανατηφόρων ατυχημάτων προκαλούνται από γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες οδηγούν πιο συντηρητικά και πιο συγκεντρωμένα, όπως θα δούμε παρακάτω. Όσο για τους άντρες, μεγάλο ρόλο παίζουν και εδώ τα μοτίβα του Χόλυγουντ, όπου η ταχύτητα θεωρείται μαγκιά και «αναγκαστικό» καλό για να ξεχωρίσεις ανάμεσα στα άλλα αρσενικά. Ταυτόχρονα οι άντρες για να εντυπωσιάσουν, εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, πίνουν περισσότερες φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, με καταστροφικές συνέπειες.

Οι γυναίκες έχουν 4 φορές λιγότερες πιθανότητες να φάνε κλήση για ταχύτητα

Έρευνες από μεγάλες εταιρίες οδικής ασφάλειας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, είναι λιγότερο επιθετικές και πιο νομοταγείς οδηγοί, χαρακτηριστικά που οδηγούν σε λιγότερες κλήση. Συγκεκριμένα οι άντρες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πάρουν κλήση για ταχύτητα και 3,1 φορές για οδήγηση μεθυσμένοι.

Λόγω ορμονών οι άντρες επεξεργάζονται πιο γρήγορα τις εικόνες και αντιλαμβάνονται καλύτερα το χώρο, αλλά γίνονται πιο επιθετικοί, ενώ οι γυναίκες είναι πιο συγκεντρωμένες στην οδήγηση.

Η δύναμη της φύσης μπορεί να κάνει τη διαφορά! Η τεστοστερόνη των αντρών βοηθάει στην γρήγορη επεξεργασία των εικόνων και την καλή αντιληπτική ικανότητα του χώρου, που είναι σημαντικά για την οδήγηση, όμως επίσης δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενισχύει την πρόθεση ανάληψη ρίσκου, συνδυασμός που γίνεται επικίνδυνος πίσω από το τιμόνι. Από την άλλη τα οιστρογόνα ενισχύουν την ικανότητα των γυναικών στη συγκέντρωση, αρκετά σημαντικό όταν μιλάμε για ασφαλή οδήγηση.
  
Όλες οι τελευταίες έρευνες και στατιστικές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Οι γυναίκες είναι λιγότερο επικίνδυνες από τους άντρες, όσο κι αν μερικοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Λιγότερα ατυχήματα, λιγότερες κλήσεις και καλύτερη συγκέντρωση για το ωραίο φύλο, τη στιγμή που η τεστοστερόνη, τα μοτίβα του Χόλυγουντ, η εξοικείωση από νωρίς με τα αυτοκίνητα και τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν τους άντρες πιο επικίνδυνους στο δρόμο.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε