Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Μιλάς στο κινητό; Οδηγείς χειρότερα κι από μεθυσμένο!
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μιλάς στο κινητό; Οδηγείς χειρότερα κι από μεθυσμένο!

Διαβάστηκε από 19698 αναγνώστες - 1/11/2023

Η χρήση κινητού ενώ οδηγείς είναι η νέα σύγχρονη απειλή, που πλέον έχει πάρει μορφή μάστιγας, κι έρχεται να καθιερωθεί ως μια από τις πρώτες αιτίες τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων, σε όλο τον κόσμο.

Ποιος πιστεύεις πως είναι πιο επικίνδυνος οδηγός, ο μεθυσμένος ή αυτός που χρησιμοποιεί κινητό την ώρα που οδηγεί; Στην χώρα μας πεθαίνουν πάνω από 30 συνάνθρωποι μας κάθε χρόνο, λόγω χρήσης κινητού στο αυτοκίνητο, αφού όλες οι αντιδράσεις μας στο τιμόνι, είναι εξωφρενικά πιο αργές. Κι ενώ όλοι γνωρίζουμε τον κίνδυνο, γιατί συνεχίζουμε να παίζουμε κορώνα-γράμματα τις ζωές μας;
30% πιο αργή αντίδραση ο χρήστης κινητού, από τον μεθυσμένο
Επιστημονική έρευνα που διεξήγαγε το Transport Research Laboratory του Ηνωμένου Βασιλείου, απέδειξε πως οι οδηγοί που κάνουν χρήση κινητού, έχουν 30% πιο αργή αντίδραση από έναν μεθυσμένο. Οι ίδιοι οδηγοί είχαν πρόβλημα να διατηρήσουν σταθερή ταχύτητα και απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Αργές ήταν και οι αντιδράσεις των οδηγών που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, αφού χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν, σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο πιο αργής αντίδρασης, σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με μια ταχύτητα των 110 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η αργή αντίδραση των οδηγών που χρησιμοποιούν κινητό κατά την διάρκεια οδήγησης στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα να θρηνούμε πάνω από 30 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Απαγορεύεται το handsfree, μόνο με bluetooth και ανοιχτή ακρόαση λέει ο Κ.Ο.Κ
Σύμφωνα με το άρθρο 29, του νέου ΚΟΚ, οι οδηγοί οχημάτων μπορούν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει, μόνο με ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth) ή σε ανοιχτή ακρόαση σε θέση, που επιτρέπει στον οδηγό την απρόσκοπτη οδήγηση του αυτοκινήτου. Η χρήση του κινητού με handsfree απαγορεύεται, κι αυτό γιατί είναι πολύ πιθανόν τα καλώδια να μπλεχτούν με τα χέρια του οδηγού και να προκαλέσουν ατύχημα.

Αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για δύο μήνες
Το άρθρο 29 παρ. 1 του Ν. 4530/2018, αναφέρει χαρακτηριστικά πως όλοι οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, τιμωρούνται με αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 2 μήνες, ενώ θα πληρώσεις και χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ. Πιο φθηνά δεν θα στοιχίσει να σταματήσεις κάπου δεξιά και να απαντήσεις στο κινητό σου τηλέφωνο;

Εκατομμύρια παραβάτες καθημερινά στην Ελλάδα, μόνο 15.000 πρόστιμα κάθε χρόνο
Έρευνα του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Fondation Vinci Autoroutes για τους Έλληνες οδηγούς, αναφέρει πως, το 68% των Ελλήνων οδηγών παραδέχονται πως χρησιμοποιούν καθημερινά το κινητό κατά την οδήγηση. Μιλάμε δηλαδή για εκατομμύρια παραβάσεις κάθε μέρα. Κι όμως, μόνο 15.000 κλήσεις επιδίδει η Τροχαία, για χρήση κινητού κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Μιλάμε λοιπόν για παραβατική και πολύ επικίνδυνη συμπεριφορά των περισσοτέρων οδηγών, η οποία μένει ατιμώρητη σε τεράστιο ποσοστό, με τραγικά αποτελέσματα.

Τι μέτρα θα πρότεινες να πάρει το Υπουργείο, για να σταματήσει οριστικά αυτή η μάστιγα στην χώρα μας, και να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα;
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις