Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα

Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα

19/5/2022

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού για οχήματα υδρογόνου στην Ελλάδα από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και τη θυγατρική CYRUS Α.Ε., μία εξ ολόκληρου ελληνική προσπάθεια.

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός υδρογόνου

Στα εγκαίνια του πρώτου σταθμού υδρογόνου στη χώρα μας παρευρέθηκαν ο υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» κ. Γιώργος Νούνεσης.

Εξ ολοκλήρου ελληνική προσπάθεια

Η ελληνική προσπάθεια στο χώρο της υδρογονοκίνησης, αφορά το πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου με την εγκατάσταση να περιλαμβάνει και μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου. Τι σημαίνει αυτό; Η ηλεκτρόλυση του νερού γίνεται με ρεύμα που προέρχεται από ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών, έναν καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής πιέσεως και το σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων.  Η καινοτομία όμως που διαθέτει ο εν λόγο σταθμός, αφορά τον συμπιεστή  υδρογόνου που είναι τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων, προσφέροντάς του μία αθόρυβη λειτουργία και χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας.

Η ελληνική «πατέντα» που διαθέτει

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο σταθμός έχει κατασκευαστεί μέσα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή της Αττικής. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας – ΓΓΕΚ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι πως η ανάπτυξη του έργου βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό σε ελληνική τεχνογνωσία, ενώ για την καινοτομία που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να περηφανεύεται η CYRUS Α.Ε., μία θυγατρική εταιρεία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε