Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Οδήγηση στο χιόνι: Θέλει τεχνική, όχι φόβο!

Οδήγηση στο χιόνι: Θέλει τεχνική, όχι φόβο!

Διαβάστηκε από 5633 αναγνώστες - 5/2/2023

Το χιόνι ήδη έκανε την εμφάνισή του! Ήρθε η ώρα να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να κινηθούμε με ασφάλεια σε χιονισμένο οδόστρωμα.

Η χειμερινή περίοδος γενικότερα, είναι συνώνυμα με τοπία καλυμμένα στα λευκά. Μπορεί το χιόνι να κάνει τα πάντα μαγευτικά και να δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους, όμως δημιουργεί ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες στην οδήγηση. Ο περσινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δριμύς και το ίδιο μάλιστα αναμένεται να γίνει και φέτος, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Για να οδηγήσουμε με ασφάλεια στο χιόνι, πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, τόσο εμείς ως οδηγοί, όσο και το αυτοκίνητό μας. Ας δούμε ορισμένες συμβουλές που αν τις ακολουθήσουμε, θα μπορούμε να ταξιδέψουμε χωρίς περιπέτειες, ώστε να διηγούμαστε καλές εμπειρίες και όχι… ιστορίες τρόμου.

Καθάρισε το χιόνι από την οροφή, θα πέσει στο παρμπρίζ σου ή τους πίσω σου

Αν έχει χιόνι ή πάγο στο σημείο που έχουμε παρκάρει το αυτοκίνητό μας, τότε πρέπει να καθαρίσουμε  πλήρως τα παράθυρα, για να έχουμε μέγιστη ορατότητα. Αν θέλουμε να λιώσουμε τον πάγο, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε χλιαρό νερό και όχι καυτό, διότι μπορεί να ραγίσει το κρύσταλλο από την απότομη συστολή-διαστολή.

Επίσης, κάτι που δυστυχώς πολλοί αμελούν: Αν έχει δημιουργηθεί στρώμα χιονιού στην οροφή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε επάνω πριν ξεκινήσουμε. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, αφού μπορεί να ξεκολλήσει και να πέσει στο παρμπρίζ στερώντας μας την ορατότητα, ή να πέσει στο πίσω όχημα.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε από πριν το δρόμο που θα ακολουθήσουμε, και να ελέγξουμε αν υπάρχει χιονόπτωση στο δρόμο. Στην περίπτωση που το οδόστρωμα δεν έχει καθαριστεί και είναι δύσβατο, τότε καλύτερα να επιλέξουμε κάποια άλλη, πιο «ήπια» διαδρομή.

Αν τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι σε κακή κατάσταση και αρκετά φθαρμένα, τότε καλό είναι να αναβάλλουμε το ταξίδι με το συγκεκριμένο όχημα μέχρι να τα αντικαταστήσουμε. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως τα ιδανικά λάστιχα για κίνηση στο χιόνι είναι τα χειμερινά, ακολουθούμενα από τα 4 εποχών, μιας και ανταποκρίνονται καλύτερα στις κρύες θερμοκρασίες (τα θερινά χάνουν τις ιδιότητές τους κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου). Αν υπάρχει το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουμε σε δρόμο που δεν έχει καθαριστεί από το χιόνι και δεν έχουμε χειμερινά ελαστικά, τότε θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι για το ενδεχόμενο ολισθηρού οδοστρώματος.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε