Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ποιες σημαντικές πληροφορίες κρύβει η άδεια κυκλοφορίας;

Ποιες σημαντικές πληροφορίες κρύβει η άδεια κυκλοφορίας;

6/3/2024

Για τους περισσότερους οδηγούς η άδεια κυκλοφορίας είναι απλώς ένα μέσο για να γλιτώσουν το πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου. Ωστόσο περιέχει πολλές άγνωστες και χρήσιμες πληροφορίες.

Η άδεια κυκλοφορίας είναι «κρυμμένος θησαυρός» πληροφοριών για το όχημα

Η άδεια κυκλοφορίας περιέχει πληθώρα λέξεων και αριθμών, τα οποία αποτελούν χρήσιμες -αλλά άγνωστες στους περισσότερους- πληροφορίες. Αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι απλά ότι πρέπει να έχουν μαζί τους την άδεια κυκλοφορίας στο ΙΧ τους, ώστε σε περίπτωση ελέγχου να είναι καλυμμένοι. Ωστόσο το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι απλά ένα μέσο για να αποφύγουμε το πρόστιμο, αλλά πολλά περισσότερα.
 

Μπορείς να υπολογίσεις μόνος σου τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

Η άδεια κυκλοφορίας είναι γεμάτη από χρήσιμες πληροφορίες, όπως οι ακριβείς εκπομπές ρύπων, από τις οποίες μπορεί κανείς να υπολογίσει τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (από 1/11/2010 και μετά), αλλά και να γνωρίζει αν δικαιούται ελεύθερη πρόσβαση στον Δακτύλιο. Επίσης στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφονται και οι φορολογήσιμοι ίπποι (δεν είναι το ίδιο με την ιπποδύναμη), από τους οποίους οι ασφαλιστικές τιμολογούν το αυτοκίνητο.
 

Στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται και η ιπποδύναμη

Μία ακόμη πολύ χρήσιμη πληροφορία που μπορείτε να βρείτε στην άδεια κυκλοφορίας είναι η ιπποδύναμη του οχήματός σας. Θα την βρείτε να αναγράφεται στο Ρ.2. Επειδή ωστόσο θα είναι αποτυπωμένη σε kW, θα πρέπει να την μετατρέψετε σε ίππους (PS). Αυτό γίνεται εύκολα, κάνοντας την πράξη kW x 1,36. Αν για παράδειγμα διαβάσετε 107 kW, πολλαπλασιάζετε τον αριθμό με το 1,36 και βρίσκετε ότι η ισχύς του οχήματός σας ανέρχεται στους 146 ίππους.
 

Διαθέσιμη και σε ψηφιακή μορφή η άδεια κυκλοφορίας μέσω gov.gr

Πλέον οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την άδεια κυκλοφορίας σε ψηφιακή μορφή στο κινητό τους, μέσω gov.gr. Τέλος, αν κανείς χάσει την άδεια κυκλοφορίας του, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της καινούργιας άδειας, διαδικασία που ολοκληρώνεται εντός λίγων ημερών.

Διαβάστε αναλυτικά στην επόμενη σελίδα όλες τις πληροφορίες που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας.
 

Σελ.
2
Τα στοιχεία που αναγράφονται
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε