Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πώς κάνεις πιο αποδοτική τη λειτουργία του κλιματιστικού
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πώς κάνεις πιο αποδοτική τη λειτουργία του κλιματιστικού

14/6/2022

Κάνοντας λίγες αλλά «έξυπνες» κινήσεις όταν οδηγούμε, μπορούμε να διευκολύνουμε το «έργο» του συστήματος κλιματισμού, να αυξήσουμε την αποδοτικότητά του και να περιορίσουμε την κατανάλωση. Εσείς προτιμάτε να «κάψετε» παραπάνω με αντάλλαγμα τη δροσιά;

Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο θερμά, και ως εκ τούτου το κλιματιστικό (αυτόματο ή μη) γίνεται ίσως το πιο χρήσιμο στοιχείο εξοπλισμού στο αυτοκίνητο. Κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες όταν οδηγούμε, μπορούμε να το «βοηθήσουμε» έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτικό, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα, αφού θα συμβάλλουμε στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Κοινοποίησέ το »

1) Προβλέπουμε
Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να έχουμε «θωρακίσει» όσο το δυνατόν περισσότερο το αυτοκίνητο από την ζέστη. Αν είναι εφικτό, παρκάρουμε σε σκιά. Στις περιπτώσεις που αυτή δημιουργείται από δέντρα ή κτήρια και «μετακινείται» ανάλογα με τη θέση του ήλιου, ιδανικά επιλέγουμε ένα σημείο όπου σκιάζει το αυτοκίνητό μας την ώρα που επιστρέφουμε σε αυτό.

Παράλληλα, τοποθετούμε στο παρμπρίζ ηλιοπροστασία, προκειμένου να περιορίσουμε τις ακτίνες του ήλιου που εισέρχονται στο εσωτερικό. Οι αντηλιακές μεμβράνες είναι ακόμα ένα «όπλο» μας ενάντια στη ζέστη, αφού οι επώνυμες αντανακλούν το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ασχέτως βαθμού σκουρότητας.

Το σύστημα κλιματισμού πρέπει να είναι άρτια συντηρημένο. Αυτό σημαίνει πως το φρέον είναι συμπληρωμένο, ο συμπιεστής έχει το απαιτούμενο λιπαντικό, και τα φίλτρα καμπίνας είναι αλλαγμένα, ούτως ώστε ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός, και παράλληλα να μην περιορίζεται η ροή του από αυτά.

2) Πριν ενεργοποιήσουμε το κλιματιστικό
Ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι να ανοίγουμε «στο τέρμα» το air condition μόλις βάλουμε εμπρός τον κινητήρα. Προκειμένου να αποδώσει το σύστημα κλιματισμού τα μέγιστα, πρέπει πρώτα να αποβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα που έχει εγκλωβιστεί στο όχημα. Ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
  • Ανοίγουμε τα πίσω παράθυρα και την ηλιοροφή (αν διαθέτει το αυτοκίνητο), για να φύγει η ζέστη.
  • Οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα και τον ανεμιστήρα σε υψηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά. Επιλέγουμε τη θέση του εξαερισμού στα πόδια, έτσι ώστε ο φρέσκος αέρας να «διώχνει» τη ζέστη από χαμηλά.
  • Μόλις «πέσει» η θερμοκρασία, τότε ανοίγουμε τον κλιματισμό.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις