Με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης, οι σταθμοί των φορτιστών γίνονται πλέον ευάλωτος στόχος για τους κακόβουλους hackers. Τα πρώτα κρούσματα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα αποτελέσματα μπορούν να αποβούν έως και καταστροφικά.
Μπροστά στην ηλεκτροκίνητη τάση για ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον, μαζί με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αναπτύσσονται - αν όχι σε ίδιους ρυθμούς – και οι υποδομές φόρτισης. Τι γίνεται όμως αν πέσεις στο στόχο κακόβουλων hackers; Μπορούν τα EV να χακαριστούν; Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι! Οι σταθμοί φόρτισης των ηλεκτρικών που συναντάμε όλο και πιο συχνά στους δρόμους, είναι αρκετά ευάλωτοι σε επιθέσεις του κυβερνοχώρου. Καθώς η εν λόγω τεχνολογία αναπτύσσεται ταχέως, ο κίνδυνος για κυβερνοεπίθεση στα ηλεκτρικά αυξάνεται συνεχώς.
Μέχρι πρόσφατα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Automotive News, οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν στρατολογήσει τους «μάστερ» του πληκτρολογίου, για να βρίσκουν κενά στα συστήματα ασφαλείας τους. Για πρώτη φορά όμως το 2021, η ζυγαριά έγειρε προς την άλλη κακόβουλη πλευρά, με τους περισσότερους hackers στοχευμένα να επιτίθενται σε σταθμούς φόρτισης προκειμένου να βγάλουν παράνομα χρήματα. Οι συνέπειες τους, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, μπορούν να αποβούν ως και καταστροφικές, για καταναλωτές και αυτοκινητοβιομηχανίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον περασμένο Απρίλιο στην Αγγλία χάκερς εισέβαλαν σε τρεις σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εμφανίζοντας απλώς πορνογραφικό υλικό στις οθόνες. Μπορεί αυτό να ήταν απλώς μία φάρσα, αλλά αναλογίζεται κανείς πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να εισχωρήσει στο λογισμικό του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επηρεάζοντας τις ικανότητές του.
Προβλήματα που έχουν γίνει γνωστά από τέτοιες επιθέσεις, αφορούν στη μείωση της απόδοσης της μπαταρίας, απενεργοποίηση του συστήματος φρένων και λοιπών συστημάτων ασφαλείας, καθώς και «πείραγμά» τους ώστε να μην ανταποκρίνονται στις εντολές του οδηγού. Όπως γίνεται κατανοητό, κάτι τέτοιο φαντάζει απλά τρομακτικό, αν και οι χάκερς έχουν απώτερο σκοπό να αποκομίσουν παρανόμως χρήματα και όχι να επιδιώξουν την καταστροφή του οχήματος.
...>>>Συνεχίστε το άρθροΣχολιάστε |
Copyright © 2024 - autoagora.gr