autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα φέρνουν και το «δικό τους» φανάρι

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα φέρνουν και το «δικό τους» φανάρι

18/9/2024

Λευκό το... νέο χρώμα
Θα βελτιώνει την ασφάλεια και την ροή
Βλέπεις το λευκό και ακολουθείς τα αυτοκίνητα
Βελτίωση της κυκλοφορίας ακόμη και πάνω 25%

Λευκό το... νέο χρώμα

Εδώ και πολλά χρόνια, γνωρίζουμε – σε όλον τον κόσμο – τα κλασσικά φανάρια του οδικού δικτύου, τα οποία αποτελούνται από πράσινα, πορτοκαλί αλλά και κόκκινα χρώματα. Όμως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ένταξη νέων μοντέλων που κυκλοφορούν με διαφορετικά κινητήρια σύνολα και κυρίως, ανεπτυγμένης τεχνολογίας, καλό θα ήταν να περιμένουμε αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, τα διεθνή ρεπορτάζ κάνουν λόγο για την ένταξη ενός νέου φαναριού, το οποίο θα έχει λευκό χρώμα.

Θα βελτιώνει την ασφάλεια και την ροή

Ρόλος του, θα είναι να επιταχύνει την κυκλοφορία και να βελτιώνει την ασφάλεια τόσο για τους χρήστες του οδικού δικτύου, όσο και για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Όμως ποιος ο λόγος για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου φαναριού στο υπάρχον σύστημα; Βλέπετε, πρόκειται για μια αλλαγή για την οποία φαίνεται ότι ευθύνονται τα αυτόνομα μοντέλα. Όπως γνωρίζουμε, τα μοντέλα αυτά έχουν ως χαρακτηριστική λειτουργία τη δυνατότητα να κυκλοφορούν δίχως την πλήρη συνεισφορά ενός οδηγού πίσω από το τιμόνι εντός του οδικού δικτύου, ενώ είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω κεντρικού συστήματος υπολογιστών.

Βλέπεις το λευκό και ακολουθείς τα αυτοκίνητα

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα ανέλαβε την πρωτοβουλία να συστήσει πως η σύσταση του «λευκού φαναριού» θα μπορούσε να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της ένταξης των αυτόνομων μοντέλων στην οδική καθημερινότητα. Η έρευνα των ειδικών έδειξε πως όταν υπάρχουν αρκετά αυτόνομα στο οδικό δίκτυο, το φανάρι γίνεται λευκό, υποδεικνύοντας στους οδηγούς είτε να ακολουθήσουν τα αυτόνομα, είτε κάποιο άλλο αυτοκίνητο μπροστά τους.

Βελτίωση της κυκλοφορίας ακόμη και πάνω 25%

Επιπρόσθετα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ακόμη και υπό την παρουσία πεζών, η ροή της κυκλοφορίας μπορεί να βελτιωθεί ακόμη και πάνω από το 25%. Βέβαια, η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου υποστηρίζει πως το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αναπτυχθεί με την αύξηση της παρουσίας των αυτόνομων μοντέλων στους δρόμους. Από εκεί και πέρα, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το λευκό φανάρι δεν θα επηρεάσει τους οδηγούς, καθώς θα ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει αυξημένη παρουσία αυτόνομων μοντέλων στο δίκτυο.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε