Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι είναι το ISOFIX;
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι είναι το ISOFIX;

21/9/2022

Αν έχετε αναρωτηθεί τι είναι το ISOFIX που αναγράφεται σε διακριτικά ταμπελάκια ή πλαστικά καπάκια στο πίσω κάθισμα, ειδικά σε αυτοκίνητα κατασκευής μετά του 2007, θα πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για το πιο ασφαλές και σύγχρονο σύστημα τοποθέτησης παιδικών καθισμάτων.

Ο νόμος, ήδη από το 1997, ορίζει ότι  τα παιδιά μέχρι 12 ετών πρέπει να κάθονται σε ειδικά καθίσματα, τα οποία είναι κατάλληλα για το βάρος και το ύψος τους. Επειδή όμως τα στατιστικά στοιχεία έδειχναν ότι τα 2/3 των γονιών δεν τα τοποθετούσαν σωστά με αποτέλεσμα να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των παιδιών τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε συνεργασία με τους κατασκευαστές καθισμάτων δημιούργησαν το διεθνές πρότυπο  International Standards Organisation FIX ή ISOFIX.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι είναι το ISOFIX;

Το ISOFIX είναι το διεθνές  πρότυπο για τα σημεία στερέωσης για παιδικά καθίσματα ασφαλείας σε επιβατικά αυτοκίνητα. Το σύστημα έχει κι άλλα τοπικά ονόματα, όπως LATCH («Lower Anchors and Tethers for Children«) στις Ηνωμένες Πολιτείες και LUAS («Lower Universal Anchorage System») ή Canfix στον Καναδά , ενώ επίσης ονομάζεται «Universal Child Safety Seat System» ή UCSSS.



Το ISO 13216 καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στα αυτοκίνητα κι αποτελείται από μεταλλικές υποδοχές, οι οποίες είναι τοποθετημένες στο πίσω κάθισμα, ανάμεσα σε πλάτη και οριζόντιο τμήμα, και είναι βιδωμένες κατευθείαν πάνω στο πλαίσιο του οχήματος. Μιας και δεν εξέχουν, στα πιο παλιά μοντέλα είναι ελαφρώς κρυμμένες και θέλουν λίγο ψάξιμο, ενώ στα νεότερα είναι πιο εμφανείς λόγω των πλαστικών καπακιών που φανερώνουν την ύπαρξη τους .
 

Ποια είναι τα οφέλη του ISOFIX;

Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος ΙSOFIX είναι ότι μειώνει δραστικά τον κίνδυνο λανθασμένης τοποθέτησης του καθισμάτων, με τα στατιστικά να λένε ότι το ποσοστό επιτυχούς πρόσδεσης φτάνει στο 96%, όταν το ποσοστό λάθος δεσίματος φτάνει στο 70% στα παιδικά καθισματάκια που χρησιμοποιούν τη συμβατική μέθοδο με τις ζώνες ασφαλείας. Επιπλέον είναι λιγότερο χρονοβόρα η εγκατάσταση, ενώ δημιουργεί μια άκαμπτη σύνδεση μεταξύ του καθίσματος και του ίδιου του οχήματος για βελτιωμένη προστασία. Τέλος αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι τα παιδικά καθίσματα με ΙSOFIX είναι πιο ασφαλείς από τα αντίστοιχα με τις ζώνες ασφαλείας, η σωστή τοποθέτηση που επιταχύνεται σχεδόν πάντα, μειώνει τις πιθανότητες να τραυματιστεί το παιδί σε ένα ατύχημα.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε