Τι πρέπει να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Με τα ηλεκτρικά να έχουν μπει για τα καλά στη καθημερινότητά μας, αλλάζει άρδην και η έρευνα αγορά πριν την απόκτησή τους. Αυτονομία, οδική συμπεριφορά και δυνατότητες φόρτισης, έχουν πλέον τον πρώτο λόγο για το που θα γείρει η πλάστιγγα της απόφασης.
Τα κριτήρια για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκκινήτου
Τα ηλεκτρικά δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν, αφού χρόνο με το χρόνο κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους (όσο μπορούνε καθότι αθόρυβα), μέχρι να τους κατακτήσουν ολοκληρωτικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως αναμένεται να αλλάξει η καθημερινότητα μας με την έλευσή τους, έτσι θα αλλάξει και η έρευνα αγοράς αυτοκινήτου. Αλήθεια εσύ γνωρίζεις τι πρέπει να δοκιμάσεις πριν προχωρήσεις στην αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Σκέψου την χρήση που κάνεις στο αυτοκίνητο και αν σε καλύπτει η αυτονομία του
Το επίμαχο θέμα όλων των ηλεκτρικών, είναι η περιβόητη ηλεκτρική αυτονομία. Ναι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμα δεν έχουν φτάσει στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο, όσο οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που διανύουν τον δεύτερο αιώνα ζωής. Η αυτονομία είναι ίσως και το πρώτο θέμα που πρέπει να σε απασχολήσει, πριν αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς πρέπει να εξετάσεις και τη χρήση για το οποίο το θέλεις. Πάραυτα σε κάθε ηλεκτρικό, τα χιλιόμετρα που μπορούν να διανυθούν με μία φόρτιση ποικίλουν, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόδοση της μπαταρίας παίζουν πολύ παράγοντες. Για το λόγο αυτό, όταν δοκιμάσεις το ενδιαφερόμενο ηλεκτρικό – νυν αυτοκίνητό σου, δες αν η αυτονομία που προσφέρει σε καλύπτει για τη χρήση που θες να κάνεις καθημερινά και για τους δρόμους στους οποίους θα κινείσαι. Επίσης μην ξεχνάς πως, το στυλ οδήγησης μπορεί να επηρεάσει αρκετά τη «διάρκεια ζωής» της μπαταρίας, με το ομαλότερο γκάζι-φρένο να σου προσθέτει αρκετά «πολύτιμα» χιλιόμετρα αυτονομίας στο κοντέρ. Ένα απλό παράδειγμα για να τεστάρεις την μπαταρία του αυτοκινήτου, δοκίμασε να ανοίξεις στο φουλ το A/C (ζεστό ή κρύο), σε αντίστοιχες δοκιμές που έχουμε στο AutoAgora παρατηρήσαμε πως εξαιτίας του μπορεί να χάσεις μέχρι και 100 χλμ. αυτονομία.
Μην ξεχάσεις το χρόνο φόρτισης αλλά και τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης
Με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ένα αυτοκίνητο «κάθεται» το 80 με 90% της ζωής του σταθμευμένο. Σε αυτόν τον χρόνο, μπορείς παράλληλα να το φορτίζεις, εξοικονομώντας αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και γλυτώνοντας τον κίνδυνο του να «ξεμείνεις» από μπαταρία. Όπως γίνεται κατανοητό, ο χρόνος φόρτισης δεν αποτελεί αμελητέο δεδομένο στην εξίσωση, καθώς έχει πρωταγωνιστική θέση στα κριτήρια. Στην ίδια θέση, πρέπει να υπολογίσεις και τη δυνατότητα για ταχεία φόρτιση, που πολλά μοντέλα δεν υποστηρίζουν, καθώς και το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει η μπαταρία σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Παρόλα αυτά, θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη η λειτουργία που προσφέρουν ορισμένες εταιρείες, που μέσω του infotainment και του προγράμματος navi σου δίνουν πληροφορίες και οδηγίες για το πιο κοντινό σου σταθμό φόρτισης , συνυπολογίζοντας πάντα την κίνηση, την αυτονομία σου και την μέση κατανάλωση.
...>>>Συνεχίστε το άρθροΣχολιάστε |