Τι πρέπει να κάνουμε αν πάρει φωτιά η μηχανή αυτοκινήτου
Διαβάστηκε από 12334 αναγνώστες - 3/10/2024
Με περίπου 500 αυτοκίνητα να παίρνουν φωτιά στην Ελλάδα κάθε χρόνο, την ώρα που βρίσκονται στο δρόμο, το να συμβεί και σε σένα είναι ίσως ζήτημα χρόνου. Μείνε ψύχραιμος, κάνε δεξιά, σβήσε κινητήρα, δέσε χειρόφρενο και κατέβα.
Πάνω από 10 είναι οι πιθανοί λόγοι που μπορεί να πιάσει φωτιά ένα αυτοκίνητο που κινείται. Φθαρμένα σωληνάκια, κακή συντήρηση και βραχυκύκλωμα είναι οι πιο συνηθισμένοι. Όπως σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνεις είναι να παραμείνεις ψύχραιμος, για να μην χάσεις πολύτιμα δευτερόλεπτα.
Δεν πρέπει να ανοίξεις το καπό πάνω 10 πόντους
Αν η φωτιά είναι στο χώρο του κινητήρα, μην ανοίξεις τελείως το καπό για κανένα λόγο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δώσεις το απαραίτητο οξυγόνο στη φωτιά, για να φουντώσει ακόμα περισσότερο. Σήκωσε το καπό περίπου 10 πόντους, βάλε στο κενό το ακρόφυσιο του πυροσβεστήρα και ξεκίνα να σβήνεις.Πρέπει να έχεις τον πυροσβεστήρα στα πόδια σου κι όχι στο πορτμπαγκάζ
Το πιο βασικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί. Ο πυροσβεστήρας δεν πρέπει να είναι στο πορτμπαγκάζ και εννοείται ότι δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός για τις κλίσεις και το ΚΤΕΟ. Οφείλεις να τον έχει τοποθετημένο μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου (ιδανικά στα πόδια σου), να είναι ξηρού τύπου και να μην έχει λήξει.Δεν πρέπει να ξεχάσεις να δέσεις χειρόφρενο και να σβήσεις κινητήρα
Δυο βασικά πράγματα, που πάνω στο πανικό οι περισσότεροι τα ξεχνάνε. Μόλις σταματήσεις το αυτοκίνητο, σβήσε κινητήρα και τράβηξε χειρόφρενο. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που οι οδηγοί πάνω στην ένταση, ξέχασαν το χειρόφρενο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να αρχίσει να κινείται μόνο του. Ένα ανεξέλεγκτο φλεγόμενο «βλήμα» 1,5 τόνου, δεν είναι ότι πιο ευχάριστο.
Αν έχεις ηλεκτρικό μην προσπαθήσεις καν, θέλει πάνω από 100 τόνους νερό για σβήσει.
Δυστυχώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι δύσκολα στην κατάσβεση τους. Τα ηλεκτρικά τους κυκλώματα αναζωπυρώνουν συνέχεια και χρειάζονται πάνω 100 τόνους νερό για σβήσουν, τη στιγμή που τα «κανονικά» αυτοκίνητα, στη χειρότερη περίπτωση, θέλουν το πολύ μέχρι 4 τόνους. Μάλιστα για να είναι σίγουρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα βυθίζουν σε δεξαμενές με νερό.Ψυχραιμία, άμεση εκκένωση του οχήματος, τηλέφωνο στην πυροσβεστική και εκτίμηση της κατάστασης, για το αν μπορείς να αρχίσεις την κατάσβεση μόνος σου, είναι τα πρώτα που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση φωτιάς στο αυτοκίνητο σου. Μην ξεχνάς να σβήσεις κινητήρα και να δέσεις χειρόφρενο, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξεις μέχρι πάνω το καπό, γιατί θα τα κάνεις χειρότερα. Αν είναι ηλεκτρικό, θα πρέπει να περιμένεις σίγουρα την πυροσβεστική, ενώ αν η φωτιά είναι κοντά στο ρεζερβουάρ, απομακρύνσου όσο πιο γρήγορα μπορείς, γιατί μπορεί να γίνει έκρηξη. Το πιο βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην το παίξεις ήρωας, ρισκάροντας τη ζωή σου. Μήπως τελικά αξίζει να δίνεις 15 ευρώ το 6μηνο για να έχεις ασφάλεια πυρός και το κεφάλι σου ήσυχο?
Σβήσε, ΔΕΣΕ, κατέβα
Πυροσβεστήρας super SOS, μπροστά και όχι πίσω στο πορτμπαγκάζ.
Για να σβήσεις τον κινητήρα, σήκωσε μόνο 10 πόντους το καπό. Αν έχεις ηλεκτρικό, θέλει 100 τόνους νερό.
Σου έχει τύχει? Μήπως η ασφάλεια πυρός είναι η λύση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο?
Πιστεύεις οτι στα μαθήματα οδήγησης πρέπει να μας μαθαίνουν πως χρησιμοποιείται ο πυροσβεστήρας?
Σου άρεσε? Κοινοποιήσε το και στους φίλους!
Έχεις άλλη άποψη ή να προσθέσεις κάτι ακόμα? Πες το στα σχόλια!
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις