Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Ξεκλείδωμα δια προσώπου, τιμόνι που γίνεται ρομπότ & πολλά άλλα

Ξεκλείδωμα δια προσώπου, τιμόνι που γίνεται ρομπότ & πολλά άλλα

23/7/2024

Πολλές ενδιαφέρουσες τεχνολογίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι εμείς συγκεντρώσαμε 4 από αυτές που φαίνεται πως θα κάνουν τον περισσότερο… κρότο.

Η κινέζικη Yanfeng έφτιαξε τιμόνι που εξαφανίζεται & γίνεται οθόνη infotainment

Τα τελευταία πολλά χρόνια, ο κινεζικός κολοσσός Yanfeng πειραματίζεται για το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί το αυτόνομο αυτοκίνητο του μέλλοντος. Η τελευταία της απόπειρα λέγεται Electric Vehicle Interior (EVI), διαθέτει μεταξύ άλλων ένα τιμόνι που λειτουργεί ως οθόνη αφής καθώς και ως εικονικό πληκτρολόγιο. Με ένα άγγιγμα στην οθόνη αφής, το αυτοκίνητο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, οπότε η κεντρική οθόνη του τιμονιού γίνεται πληκτρολόγιο που επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί, λόγου χάρη, τα e-mail του. Με ένα άλλο άγγιγμα, ο οδηγός μπορεί να δει μία ταινία, οπότε το τιμόνι μπορεί να μετακινηθεί προς τα δεξιά.

Ταξί που θα πετάει με τη σφραγίδα της Hyundai

Το S-A2 είναι το δεύτερο ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) που παρουσίασε η Hyundai, με στόχο να δώσει στην αγορά ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξίδι το 2028. Διαθέτει 8 ανακλινόμενους έλικες, έχει τελική ταχύτητα 193 χλμ./ώρα και μπορεί να πετάξει μέχρι τα 457 μέτρα. Όσον αφορά την αυτονομία τους, η Hyundai αναφέρει ηλεκτρική εμβέλεια 40-64 χλμ., σε πρώτο στάδιο, με τον εσωτερικό χώρο να φιλοξενεί 4 επιβάτες, συν τον πιλότο του S-2.
 
Η δεύτερη καινοτομία της Hyundai έχει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπορεί το υδρογόνο να είναι σε πολύ πρώιμο επίπεδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σε Ιαπωνία (Toyota) και Κορέα (Hyundai) τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για αυτό και δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια της Hyundai να παράξει υδρογόνο από το πουθενά. Όπου πουθενά, βάλτε πλαστικά και απόβλητα (π.χ. κοπριά ζώων), υλικά που μέσω συγκεκριμένης επεξεργασίας θα μετατρέπονται σε υδρογόνο.

Η Volkswagen φέρνει φτιάχνει ρομπότ που θα φορτίζει το αυτοκίνητό σου

Σε διπλό ταμπλό κινούνται οι τεχνολογίες της Volkswagen. Αρχικά, έχουμε το ChatGPT που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνεται σε βασικό εξοπλισμό αυτοκινήτων. H Volkswagen ονομάζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία Cerence Chat Pro και την ενσωματώνει  σε ηλεκτρικά ID μοντέλα, τα νέα Tiguan και Passat, καθώς και στο ανανεωμένο Golf. Ουσιαστικά μιλάμε για μία τεχνολογία με πολλές περισσότερες δυνατότητες από έναν απλό φωνητικό έλεγχο. Για παράδειγμα, θα απαντά στις απορίες των παιδιών σας, χωρίς να χρειαστεί ο οδηγός να ψάξει την απάντηση στο κινητό του τηλέφωνο.
 
Η έτερη τεχνολογία αφορά την κατασκευή ενός ρομπότ που θα παρκάρει και θα φορτίζει το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς ανθρώπινη εμπλοκή. Η θυγατρική της VW, Cariad, και η γνωστή  σε όλους μας Bosch, έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο εγχείρημα που δεν είναι ακόμη έτοιμο για μαζική παραγωγή. Όταν, πάντως, ολοκληρωθεί το project ένα ρομπότ θα παίρνει το αυτοκίνητό σας από το parking και θα σας το επιστρέφει φορτισμένο με την επιστροφή σας.

Ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου δια προσώπου

Ξέρουμε την τεχνολογία keyless entry που χωρίς να πατήσεις κάποιο κουμπί ξεκλειδώνει το αμάξι σου. Τι συμβαίνει, όμως, αν δεν το έχεις μαζί σου; Η Continental θέλει να λύσει το πρόσωπο μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Το συγκεκριμένο gadget μπορεί να εφαρμοστεί τόσο εκτός όσο και εντός οχήματος, ώστε πέραν του ξεκλειδώματος να βάζεις μπροστά τον κινητήρα, απλώς με το πρόσωπό σου. Εφόσον, φυσικά, κοιτάξεις την κάμερα που έχει μπει πίσω από την οθόνη του infotainment.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε