Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τροχαία Ατυχήματα: Γιατί αυξήθηκαν στην Ελλάδα?

Τροχαία Ατυχήματα: Γιατί αυξήθηκαν στην Ελλάδα?

11/6/2022

Πανδημία, επιθετικές συμπεριφορές και παρατημένο οδικό δίκτυο ευθύνονται σύμφωνα με έρευνες για την αύξηση των τροχαίων τον τελευταίο χρόνο. Είναι όμως αυτά τα αίτια ή η νοοτροπία μας σαν λαός φταίει για όλα και απλά ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα?

Τη δεκαετία 2010-2020, τα θανατηφόρα ατυχήματα στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 54%. Εντυπωσιακό νούμερο για τους Έλληνες, αλλά όχι για τους Ευρωπαίους  που κατατάσσουν τη χώρα μας στην 24η θέση (από τις 32 χώρες) στη σχετική λίστα των τροχαίων ατυχημάτων. Όμως ακόμα και αυτή τη θετική εξέλιξη πάμε να την εκμηδενίσουμε, αφού το τελευταίο χρόνο έχουμε πάρει πάλι ανοδική πορεία στα ατυχήματα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τα τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 17,3% μέσα σε ένα χρόνο

Η σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνεται στους αριθμούς.  Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Σεπτέμβρης του 2021, κατά τον οποίο μόνο στην Αττική έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι, ενώ 691 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφριά, σε ένα σύνολο 597 ατυχημάτων. Πραγματικά ένας «αιματηρός» μήνας στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων.

Αυξήθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία ακόμα και στο κέντρο των πόλεων

Μεγάλη  η αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων και στα κέντρα των πόλεων, παρόλο που λόγω της κίνησης και των φωτεινών σηματοδοτών δεν μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες. Μόνο στην Αθήνα η αύξηση ακουμπάει το 10,9%!

Μετά το lockdown παρατηρήθηκε αύξηση των παραβάσεων και  των επιθετικών συμπεριφορών

Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι συμφωνούν στο γεγονός ότι μετά από περιόδους ιδιαίτερων πιεστικών συνθηκών, βλέπε lockdown, υπάρχει έξαρση παραβατικών συμπεριφορών. Ταυτόχρονα ο περιορισμός στο σπίτι αύξησε τα νεύρα των περισσότερων ανθρώπων, με την υπερβολική κίνηση να μην βοηθάει στην αποφόρτιση, με αποτέλεσμα τα τροχαία να έχουν πάρει την ανιούσα. Επιπλέον οι περισσότεροι οδηγοί θεωρούν πως ανακτούν την ελευθερία που στερήθηκαν λόγω lockdown, πατώντας τέρμα το γκάζι και αυξάνοντας υπερβολικά την ταχύτητα του οχήματος τους.

Έριξαν το βάρος στη πανδημία κι άφησαν στη μοίρα του το οδικό δίκτυο

Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το οδικό δίκτυο πέρασε σε δεύτερη μοίρα, προσθέτοντας το δικό του λιθαράκι στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Ανύπαρκτες διαγραμμίσεις, ελλιπής φωτισμός, κακοτεχνίες του οδοστρώματος και φανάρια-πινακίδες κρυμμένα πίσω από δέντρα και θάμνους είναι μόνο μερικά από τα παράδοξα που συναντάμε όλοι μας καθημερινά στο ελληνικό οδικό δίκτυο.
 
17,3% αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο τα ατυχήματα
Θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Αυξημένη επιθετικότητα και έξαρση παραβάσεων μετά το lockdown
Πατάμε περισσότερο γκάζι γιατί νιώθουμε πιο ελεύθεροι, λένε οι έρευνες
To παρατημένο οδικό δίκτυο επιβαρύνει την κατάσταση
Γιατί οδηγούνε πιο επιθετικά πλέον οι  Έλληνες?
Τι φταίει? Η κίνηση? Ο Covid? Ή απλά είμαστε Ελληνάρες?

 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε