Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οι aftermarket επιλογές είναι πολλές και εξαρτώνται από το τι σκοπούς έχετε

Εξατμίσεις: εισπνοή–εκπνοή

Διαβάστηκε από 7422 αναγνώστες - 24/5/2016

Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην απόδοση αλλά και τον ήχο του κινητήρα μας, είναι η... αναπνοή του. Χρειάζεται κρύο αέρα για τη σωστή καύση και σωστή εκτόνωση των καυσαερίων του με την προβλεπόμενη αντίστροφη πίεση. Τι καλύτερο δώρο να του κάνουμε λοιπόν από να τον βοηθήσουμε να αναπνέει πιο ελεύθερα;

Η πιο απλή και εύκολη βελτίωση στην εισαγωγή του αυτοκινήτου μας είναι η τοποθέτηση ενός πιο ελεύθερου φίλτρου αέρα. Αυτά έρχονται συνήθως με καθαριστικά τα οποία βοηθούν στο να το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση αντί να χρειάζονται αντικατάσταση όπως τα τυπικά φίλτρα αέρα που τοποθετούν οι κατασκευαστές. Είναι σχεδιασμένα για να τοποθετούνται στο φιλτροκούτι του αυτοκινήτου μας, και ως αυτού πρέπει να είναι σχεδιασμένα ειδικά για το μοντέλο που έχουμε και να αρνηθούμε την τοποθέτηση κάποιου που θα μας ταιριάξει ένας επίδοξος πωλητής.

Το επόμενο βήμα για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, είναι η τοποθέτηση ενός cold air intake, κοινώς μιας εισαγωγής κρύου αέρα. Αυτές καταργούν εντελώς το φιλτροκούτι του αυτοκινήτου και προτείνονται ειδικά για τα σύγχρονα αυτοκίνητα με ψεκασμό που μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την αυξημένη ροή ρυθμίζοντας το μείγμα χάρη στα ηλεκτρονικά τους, σε αντίθεση με τα παλαιότερα αυτοκίνητα που απαιτούν θερμοστάτες για να ελέγχουν τη θερμοκρασία στην εισαγωγή.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλότερη απόδοση καθώς ο ψυχρός αέρας έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο βοηθώντας την καύση. Για να λειτουργήσει σωστά ένα τέτοιο κιτ πρέπει να έχει ασπίδαπροστασίας από τη θερμοκρασία, που κρατά την αποβαλλόμενη ζέστη από τη λειτουργία του κινητήρα μακριά από την εισαγωγή. Ορισμένα κιτ τοποθετούν το συνήθως κωνικό φίλτρο τους στον προφυλακτήρα για καλύτερη απομόνωση των θερμοκρασιών.

Κυριολεκτικά στο άλλο άκρο βρίσκονται οι εξατμίσεις. Οι aftermarket επιλογές είναι πολλές και εξαρτώνται από το τι σκοπούς έχετε. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τελικό με ένα πιο ελεύθερης ροής, να επιλέξετε ένα σύστημα από τον καταλύτη και πίσω ή ακόμα και πλήρη σετ με χταπόδια που αντικαθιστούν όλη το σύστημα της εξάτμισης.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι η μείωση του βάρους, η αντοχή τους στο χρόνο – εάν είναι όπως πρέπει είτε ανοξείδωτα είτε κατασκευασμένα από τιτάνιο – και η βελτίωση στην ποιότητα και ποσότητα του ήχου. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ήχος να παραμένει μέσα στις προδιαγραφές προς αποφυγή προστίμων, και στην περίπτωση αλλαγής του καταλύτη με κάποιου ελευθέρας ροής, ότι το αυτοκίνητο συνεχίζει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές καυσαερίων.

Καλό είναι πριν προβείτε σε σημαντική αλλαγή να έχετε στο μυαλό σας ότι ο χώρος αποσκευών θα λειτουργεί σαν ηχείο που θα κάνει τα ταξίδια με σταθερή ταχύτητα κουραστικά εάν δεν προσθέσετε παραπάνω μόνωση.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις