2 φωτογραφίες »

Έχουμε 2021, ήρθε η ώρα να βάλεις οθόνη!

Διαβάστηκε από 2151 αναγνώστες - 20/9/2021

Με κόστος που ξεκινάει από 60 ευρώ μπορείς να κάνεις το εσωτερικό να μοιάζει με τελευταίας τεχνολογίας μοντέλο και να έχεις πλοήγηση, internet, διαγνωστικό και εικόνα από κάμερα οπισθοπορείας, αποκτώντας high-tech «αύρα». Όλα αυτά, απλά αλλάζοντας την παλιά πηγή ήχου με μία οθόνη.

Τα τελευταία χρόνια η εικόνα από τα εσωτερικά των αυτοκινήτων έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, και εκεί που παλιά υπήρχε ένα απλό μαύρο στερεοφωνικό με κουμπάκια, σήμερα δεσπόζουν οθόνες στο κέντρο του ταμπλό. Πλέον η αναπαραγωγή της μουσικής γίνεται online (το λεγόμενο «streaming») ή από USB sticks, ενώ τα CD και οι κασέτες έχουν γίνει… μουσειακά εκθέματα.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

 
Όμως, δεν έχουμε όλοι καινούργια μοντέλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν δικαιούμαστε να έχουμε μία high-tech «αύρα» στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. Ήρθε η ώρα να ξηλώσεις το αρχαίο ραδιο-CD και να δώσεις αέρα τεχνολογίας στην καμπίνα σου.
 

Μπορείς να βάλεις οθόνη με internet

Η αγορά στον τομέα των ηχοσυστημάτων έχει γίνει αρκετά πιο οικονομική, και οι οθόνες έχουν πλέον προσιτό κόστος. Έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε μία πηγή με οθόνη αφής μεγέθους 2 DIN, η οποία εκτός από τις απαραίτητες πλέον εισόδους USB και κάρτας μνήμης, έχει λειτουργικό σύστημα Android, μπορεί να συνδεθεί στο WiFi μέσω του κινητού μας και έχει διαθέσιμες εφαρμογές όπως πλοήγηση, AndroidAuto και Youtube.
 
Εξυπακούεται πως βίντεο στο Youtube βλέπουμε μόνο όταν είμαστε παρκαρισμένοι, αλλά χάρη σε αυτό θα μπορούμε να βρούμε οποιοδήποτε τραγούδι θέλουμε και να ακούμε μουσική online, χωρίς να χρειαστεί να «κατεβάσουμε» κάποιο αρχείο και να το περάσουμε στο USB stick.


Θα μιλάς στο κινητό με bluetooth και θα είσαι νόμιμος

Όπως γνωρίζουμε, κινητό και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των νέων πηγών αναπαραγωγής, (και όχι μόνο των οθονών), είναι η συνδεσιμότητα με Bluetooth με το κινητό και η δυνατότητα hands-free κλήσεων, χάρη στο μικρόφωνο που είναι είτε ενσωματωμένο στην μονάδα, είτε ξεχωριστό για να το τοποθετήσετε κάπου πιο κοντά στο κάθισμα του οδηγού.

Με μία οθόνη αποκτάς internet, YouTube, εικόνα από κάμερα οπισθοπορείας, μέχρι και πληροφορίες για τη λειτουργία του κινητήρα

Με μία οθόνη αποκτάς internet, YouTube, εικόνα από κάμερα οπισθοπορείας, μέχρι και πληροφορίες για τη λειτουργία του κινητήρα

 

Βλέπεις και ενδείξεις του κινητήρα σου

Ένα σύστημα infotainment δεν παρέχει μόνο ψυχαγωγία (entertainment), αλλά και γενικότερες πληροφορίες σχετικά με το όχημα που οδηγούμε (information- εξού και intotainment). Υπάρχουν πηγές αναπαραγωγής με οθόνη οι οποίες μπορούν να συνδεθούν μέσω της θύρας OBD2 στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και να δείχνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες όπως θερμοκρασία λαδιών, πίεση turbo, ταχύτητα, στροφές κινητήρα και άλλα, ενδείξεις που σπάνια βρίσκονται ακόμα και στα καινούργια αυτοκίνητα, με εξαίρεση τις πιο sport εκδόσεις.
Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να συνδέσεις κάμερα οπισθοπορείας και να βλέπεις με ακρίβεια τι βρίσκεται πίσω όταν κάνεις όπισθεν ή παρκάρεις.


Υπάρχουν λύσεις ακόμα και αν το ταμπλό έχει μικρή υποδοχή

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε πως οι aftermarket συσκευές ψυχαγωγίας κατασκευάζονται σε 2 διαστάσεις, οι οποίες ταιριάζουν με τις εργοστασιακές υποδοχές της πλειοψηφίας των παλαιότερων μοντέλων.  Αυτές οι διαστάσεις ονομάζονται 1 και 2 DIN. Το μέγεθος 1DIN είναι αυτό που βρίσκεται στα περισσότερα παλαιότερα αυτοκίνητα και έχει διάσταση πλάτους 18 εκατοστά και ύψους 5 εκατοστά, ενώ η 2DIN έχει το ίδιο πλάτος αλλά 10 εκατοστά ύψος.
 
Αν το αυτοκίνητό σας έχει τον κλασσικό χώρο 1DIN για στερεοφωνικό και όχι τον μεγαλύτερο 2DIN, στο εμπόριο υπάρχουν πηγές αυτής της διάστασης με αναδιπλούμενη οθόνη, ή και με αφαιρούμενη οθόνη-πρόσοψη που παραπέμπει σε tablet.
 

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές για οθόνες 2DIN ξεκινούν από 60 ευρώ αλλά καλό θα ήταν να επενδύσετε κάτι παραπάνω για ένα πιο ποιοτικό προϊόν. Το «ταβάνι» του κόστους εξαρτάται καθαρά από την τσέπη σας, καθώς υπάρχουν μονάδες που ξεπερνούν τα 1500 ευρώ.
 
Παράλληλα, υπάρχει και η επιλογή να μην αλλάξετε ολόκληρη την πηγή ήχου, αλλά να τοποθετήσετε ένα επιπλέον tablet, το οποίο θα προσφέρει αρκετές δυνατότητες που αναφέρθηκαν πριν, όπως σύνδεση στο διαδίκτυο, εικόνα από κάμερα οπισθοπορείας και πληροφορίες κινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση, αν θέλετε μία πιο «εργοστασιακή» εικόνα και όχι απλά ένα tablet σε μία βάση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να δημιουργήσει μία ειδική κατασκευή.
 
Εσύ τι πιστεύεις; Αξίζει να αγοράσεις μία φτηνιάρικη οθόνη, ή θα χαλάσει μετά τις πρώτες 10 μέρες; Και αν αγοράσεις ακριβή του 400ευρου, αξίζει να ρίξεις τόσα λεφτά σε ένα παλιό αυτοκίνητο;
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »