Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τα diesel έχουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου

Τι πρέπει να ξέρω για τα καύσιμα

8/3/2017

Ποιες οι διαφορές των 2 καυσίμων; Ποιο υπερτερεί που και ποιο σε συμφέρει; Ενημερώσου σωστά και κάνε καλή επιλογή ανάλογα με τη χρήση που σκέφτεσαι να κάνεις.

Λίγα λόγια για το κάθε καύσιμο

Βενζίνη
Η βενζίνη είναι ένα ελαφρύ υγρό, πτητικό και εύφλεκτο καύσιμο, που προέρχεται κυρίως από την κλασματική απόσταξη του πετρελαίου. Παράγεται από την χημική ένωση 3 κορεσμένων υδρογονανθράκων (εξανίου, επτανίου και οκτανίου). Ανάλογα με την σύστασή της κατηγοριοποιείται σε είδη, τα οποία έχουν άλλη αξία και απόδοση. Η κλίμακα οκτανίου από 0 έως 100 χαρακτηρίζει την κάθε βενζίνη με βάση τα οκτάνια που έχει ως τελικό προϊον. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός οκτανίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοσή της. Για την αύξηση του αριθμού οκτανίου της βενζίνης, υποβάλλεται σε ειδική κατεργασία, ή  προστίθενται σε αυτή διάφορες ουσίες, που ονομάζονται αντικτυπικά ή αντικροτικά. Πλέον για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται  αλκοόλες και αιθέρες, καθώς ο μόλυβδος που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν είναι τοξικός. Η απλή αμόλυβδη έχει αριθμό οκτανίου 95, ενώ η σούπερ αμόλυβδη έχει αριθμό οκτανίου που κυμαίνεται μεταξύ 99 και 100 (σε ορισμένα κράτη υπάρχει και 98 οκτανίων).

Πετρέλαιο κίνησης (diesel)
Το αργό  πετρέλαιο είναι υγρό πέτρωμα, μείγμα υδρογονανθράκων το οποίο βρίσκεται μέσα σε πορώδη πετρώματα στα ανώτερα στρώματα μερικών περιοχών τού φλοιού της Γης. Το ορυκτό πετρέλαιο, ή αργό πετρέλαιο όπως λέγεται, μπορεί να ποικίλει στην εμφάνιση, τη σύνθεση, και την καθαρότητα. Το καύσιμο ντίζελ προέρχεται από πειράματα που έκανε ο Γερμανός επιστήμονας και εφευρέτης Ρούντολφ Ντίζελ για τον ντιζελοκινητήρα που ανακάλυψε το 1892.  Για την ποιότητα του καυσίμου ντίζελ χρησιμοποιείται ο αριθμός κετανίου. Ένας αριθμός κετανίου είναι το μέτρο της καθυστέρησης της ανάφλεξης ενός καυσίμου ντίζελ. Ένας υψηλότερος αριθμός κετανίου δείχνει ότι το καύσιμο αναφλέγεται πιο εύκολα όταν ψεκάζεται σε ζεστό συμπιεσμένο αέρα. Το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 590 ντίζελ κίνησης έχει έναν ελάχιστο αριθμό 51 κετανίων. Όπως και στις βενζίνες, στα περισσότερα πρατήρια διατίθενται diesel καύσιμα με υψηλότερους αριθμούς κετανίου, που θεωρούνται ανώτερης ποιότητας.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις