Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τι πρέπει να ξέρω για τα παιδικά καθίσματα

2/3/2017

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε παιδικά καθίσματα και πόσο σημαντικά είναι για την ασφάλεια του παιδιού; Τι δείχνει η πορτοκαλί ετικέτα που πρέπει να υπάρχει στο κάθισμα;

Είναι θέμα ασφάλειας!
Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία που κάθε χρόνο, πολλά παιδιά πεθαίνουν ή τραυματίζονται. Κυριότερη αιτία η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή η λάθος χρήση παιδικών καθισμάτων. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα ακόμα και για μικρές αποστάσεις, αφού πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος δυστυχήματος. Πληροφοριακά, σε μια σύγκρουση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, ένα παιδί που δεν είναι ορθά προσδεμένο μπορεί να εκτιναχθεί με δύναμη ακόμα και 50πλάσια του βάρους του! Αλλωστε οι αριθμοί λένε πως τα τροχαία ατυχήματα, είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών, αλλά και μία από τις σοβαρότερες αιτίες τραυματισμού. Οι περισσότεροι τραυματισμοί, μάλιστα, είναι στο κεφάλι και τον αυχένα.

Τι είναι η πορτοκαλί ετικέτα;
Κάθε παιδικό κάθισμα πρέπει πάντα να φέρει μία πορτοκαλί ετικέτα, στην οποία αναγράφονται οι προδιαγραφές ασφάλειας με τις οποίες είναι κατασκευασμένο, όπως και μερικές ακόμη πληροφορίες, όπως το βάρος του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο ή ο τύπος του καθίσματος.
Ωστόσο, πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στις προδιαγραφές ασφάλειας.
ECE R129 ή i-Size: Είναι η νέα νόρμα σύμφωνα με τα τελευταία στάνταρ του 2014. Μέχρι το 2018 θα ισχύει παράλληλα με την ECE R44/04. Πληροί τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας και για αυτό σας προτείνουμε κάθισμα ECE R129. Προς το παρόν καλύπτει παιδιά έως 105 cm και 18,5 κιλά.

Πώς να διαβάσετε την ετικέτα ECE R44/04 (βλέπε φωτογραφία)
1. Όνομα ή trademark της κατασκευάστριας εταιρείας
2. Προδιαγραφές ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες έχει ομολογκαριστεί
3. Τύπος πιστοποίησης
4. Βάρος παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο
5. Διεθνής κωδικός όπου αναγράφεται η χώρα που πήρε την πιστοποίηση*
6. «Παρτίδα» κατασκευής
7. Στοιχεία εταιρείας

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις