LPG: Μισή τιμή από τη βενζίνη και άμεση απόσβεση χρημάτων

Διαβάστηκε από 9764 αναγνώστες - 25/4/2017

Αν αρρωσταίνεις από την τιμή της βενζίνης, η γιατρειά ακούει στο όνομα LPG. Οικονομία και γρήγορη απόσβεση χρημάτων είναι οι καλύτεροι γιατροί.

Μία από τις κυριότερες αιτίες που πονοκεφαλιάζει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, είναι σίγουρα οι τιμές των καυσίμων. Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει σε όσους έχουν εγκαταστήσει στα αυτοκίνητά τους, σύστημα υγραεριοκίνησης. Η τιμή του LPG, σε σχέση με αυτή της βενζίνης είναι κατά πολύ φθηνότερη, και το καταστεί ως το νούμερο ένα σύμμαχο για την τσέπη μας.

Με το LPG θα έχεις οικονομία αλλά και γρήγορη απόσβεση των χρημάτων, που θα δώσεις για το κόστος εγκατάστασης.

Παρά την γενικότερη αύξηση της τιμής των καυσίμων, το υγραέριο παραμένει η πιο οικονομική λύση στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία χρόνια το υγραέριο ως εναλλακτικό καύσιμο κίνησης έχει σκαρφαλώσει στην 1η θέση της προτίμησης του αγοραστικού κοινού για την οικονομική τους μετακίνηση, με όφελος που φτάνει και το 50% σε σχέση με τη βενζίνη, παραμένοντας σταθερά το οικονομικότερο καύσιμο. Αν υπολογίσουμε και ότι πλέον μπορεί να τοποθετηθεί σε σχεδόν όλα τα οχήματα, η τοποθέτηση ενός συστήματος LPG είναι δελεαστικότερη από ποτέ. 

Πολλοί οδηγοί προβληματίζονται με το κόστος εγκατάστασης LPG στο αυτοκίνητό τους. Η πολύ φθηνή όμως τιμή του LPG, συμβάλει και στην πολύ γρήγορη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. Για παράδειγμα, έστω ότι διαθέτουμε ένα αυτοκίνητο που παρουσιάζει μέση κατανάλωση 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τότε σε ετήσια βάση (δηλαδή για 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο), απαιτούνται 1.200 λίτρα καυσίμου. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό μας καταναλώνει μόνο αμόλυβδη, τα χρήματα που θα χρειαστούμε για ένα έτος ανέρχονται σε 1.884 ευρώ, ενώ για την περίπτωση του υγραερίου απαιτούνται 972. Δηλαδή προκύπτει ετήσιο όφελος 912 ευρώ. Σε μηνιαίο επίπεδο ο κάτοχος οχήματος LPG, εξοικονομεί 76 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που στις μέρες μας, αναμφίβολα «κλείνει» πολλές τρύπες στον προϋπολογισμό, ενώ τα οφέλη για τον καταναλωτή πολλαπλασιάζονται, όταν θα πραγματοποιήσει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα το χρόνο.

Κάτι που προσθέτει πόντους στο LPG είναι το σχετικά μικρό κόστος συντήρησης, καθώς το σύστημα του LPG αποτελείται από εξαρτήματα τα οποία κατά βάση δεν απαιτούν τρομερή συντήρηση, παρά μόνο μερικά περιφερειακά κομμάτια όπως τα φίλτρα, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρά.

Σε ότι αφορά τα πρατήρια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, που υπήρχαν λίγα. Πλέον δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στον ανεφοδιασμό μας, εφόσον έχει αναπτυχθεί ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων που υποστηρίζει LPG.

Σε ποια αυτοκίνητα μπορώ να εγκαταστήσω υγραέριο;

Πάνω από 90% των υπαρχόντων οχημάτων μπορούν να μετατραπούν σε υγραεριοκίνητα χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα υπόλοιπα όμως, πρέπει να προβούν σε βασικές αλλαγές στον κινητήρα τους πριν την μετατροπή. Για το σκοπό, έχει δημιουργηθεί από τον κάθε κατασκευαστή συστήματος υγραεριοκίνησης, μια Μαύρη Λίστα («Black List»). Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα μοντέλα αυτοκινήτων που δεν θα πρέπει να μετατραπούν με το συγκεκριμένο σύστημα. ¶ρα δεν ταιριάζει κάθε σύστημα σε κάθε τύπο αυτοκινήτου.

Πριν προβούμε στην εγκατάσταση κάποιου συστήματος υγραεριοκίνησης, πρέπει ο επαγγελματίας μηχανικός να το ελέγξει και κατόπιν να αποφασίσει αν χρειάζεται να προβεί σε κάποια αλλαγή ή μπορεί να συνεχίσει άμεσα στην εγκατάσταση του συστήματος. Αυτό συνεπάγεται πως ο εγκαταστάτης θα ελέγξει προσεκτικά όλα τα μέρη του κινητήρα που έχουν σχέση με την ανάφλεξη και την καύση του καυσίμου.

Αν αυτός ο έλεγχος δεν γίνει από το συνεργείο προτού γίνει η μετατροπή, τότε μπορεί να παρουσιαστούν μετά την μετατροπή μη αναμενόμενα προβλήματα τα οποία θα επιφέρουν δαπανηρές επιδιορθώσεις.

Τι να κάνεις για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα με την εγκατάσταση

Η καλή εγκατάσταση θέλει σχεδιασμό, χρόνο και ρυθμίσεις. Εκτός από καλοί μηχανικοί, οι επαγγελματίες εγκατάστασης υγραεριοκίνησης θα πρέπει να έχουν και καλές γνώσεις προγραμματισμού εγκεφάλων υγραερίου. Εξίσου σημαντικό είναι κατά την τοποθέτηση να υπάρχει χρόνος και καλή σχεδίαση από τον εγκαταστάτη με πολλές λύσεις για κάθε πιθανό πρόβλημα.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, όλα τα παραπάνω συνεπάγονται την επιλογή ενός πολύ καλού συνεργείου, με μεγάλη πείρα και εξειδίκευση.
Μετατροπές του τύπου «ξέρουμε καλύτερα από το διάγραμμα τοποθέτησης του κατασκευαστή» πρέπει να αποφεύγονται. Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο ζητά συνήθως το διάγραμμα τοποθέτησης όταν το όχημα περνά ΚΤΕΟ για να εκδοθεί καινούργια άδεια. Το ΚΤΕΟ θα ελέγξει επίσης αν έχει γίνει σωστά η τοποθέτηση.

Το συνεργείο θα πρέπει επίσης να μας ενημερώσει για τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος, ώστε να τις ταιριάξει όσο γίνεται με τις επιθυμίες σας (θέση και μέγεθος μπουκάλας, θέση εμφανών μερών όπως ο διακόπτης με την ένδειξη πλήρωσης).

Αυτά πρέπει να προσέξεις μόλις εγκαταστήσεις το σύστημα υγραερίου

Θα πρέπει πάντα να ζητάμε έγγραφη εγγύηση για το σύστημα (κιτ) υγραεριοκίνησης που έχει εγκατασταθεί, που να περιλαμβάνει τον τύπο του συστήματος, καθώς και τη διάρκεια της εγγύησης.

Επίσης, όλα τα μέρη του συστήματος μετατροπής πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ακόμη και μικρά ανταλλακτικά όπως κλιπς και άλλα αναλώσιμα, πρέπει να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το προσωπικό του συνεργείου πρέπει να ξέρει το κάθε ανταλλακτικό και τις δυνατότητες του, να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και εκπαίδευση.

Η καλή φροντίδα του LPG περιλαμβάνει να φροντίζουμε, ώστε τα service του συστήματος να γίνονται σχολαστικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που ορίζει ο κατασκευαστής.

Τέλος όσον αφορά τα service, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως, στα πρώτα 1.000 χλμ μετά την τοποθέτηση, να κάνετε τον έλεγχο που ορίζει ο εγκαταστάτης και περιλαμβάνει επιθεώρηση των μηχανικών και ηλεκτρικών μερών του συστήματος, έλεγχο διαρροών υγραερίου ή αντιψυκτικού υγρού του κυκλώματος ψύξης του κινητήρα.

Μετά από κάθε service πρέπει να γίνεται επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να αλλάζετε τα φίλτρα του συστήματος.
 

Σχετικες Ειδησεις