Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Επιλέγω πάντα συνεργείο με την κατάλληλη άδεια εγκατάστασης

Πριν το μετατρέψω σε CNG

Διαβάστηκε από 8407 αναγνώστες - 8/3/2017

Ποιο είναι το κόστος μετατροπής σε CNG; Είναι για όλα τα αυτοκίνητα; Για ποια πράγματα να βεβαιωθείς πριν προβείς στην μετατροπή;

Είναι οικονομικό & πόσο κοστίζει;
Μετά και τις νέες φορολογίες του 2017 η μέση τιμή στα πρατήρια αναμένεται να διαμορφωθεί  για την απλή αμόλυβδη στο 1,54 ευρώ το λίτρο, για το πετρέλαιο στο 1,28 ευρώ το λίτρο και για το υγραέριο στα 0,82 λεπτά του ευρώ, ενώ το φυσικό αέριο κίνησης κοστίζει από 0,888 ευρώ ανά κιλό (στην Αθήνα), με χαμηλότερη τιμή τα 0,869 ευρώ/κιλό στο σταθμό της Ανθούσας.
Ουσιαστικά όμως, το φυσικό είναι πολύ πιο οικονομικό και από τους 3 «αντιπάλους» του, αφού τα αυτοκίνητα με CNG καταναλώνουν λιγότερο και σε όρους απόδοσης, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης ισοδυναμεί ενεργειακά με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η τελική διαφορά στην τσέπη του οδηγού, θα πάρουμε για παράδειγμα ένα ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη ή 500 χλμ απόστασης. To Fiat Panda με τον 0,9 TwinAir Natural Power, έχει π.χ. μέση κατανάλωση 3,1 κιλά ανά 100 χλμ (σύμφωνα με τα εργοστασιακά νούμερα) και έτσι το κόστος του συγκεκριμένου ταξιδιού είναι περίπου 13,76 ευρώ με τιμή 0,888 ευρώ/κιλό.
Την ίδια ώρα, η μέση κατανάλωση του συμβατικού Fiat Panda TwinAir με χρήση βενζίνης είναι 4,2 λίτρα ανά 100 χλμ και έτσι, με μέση τιμή τα 1,54 ευρώ ανά λίτρο, το αντίστοιχο κόστος θα έφθανε τα 32,34 ευρώ.
Τέλος και όσον αφορά το κόστος της μετατροπής, αυτό υπολογίζεται σήμερα, κοντά στα 1.500-2.000 ευρώ, αλλά αναμένεται να μειωθεί παράλληλα με την αύξηση των μετατροπών.

Που θα κάνεις την μετατροπή
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που «φρενάρουν» τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, είναι και η διστακτικότητα των ιδιοκτητών, σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας στην μετατροπή των οχήματος τους.
Πλέον όμως, η μετατροπή ενός οχήματος με σύστημα CNG μπορεί να γίνει απόλυτα αξιόπιστα, από τα πρώτα ανεξάρτητα συνεργεία που έχουν λάβει την πιστοποίηση της ΔΕΠΑ και της TUV Austria Hellas.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ «έτρεξε» ένα σχετικό πρόγραμμα για ανεξάρτητα συνεργεία, με την TUV Austria Hellas να αναλαμβάνει την εκπαίδευση και πιστοποίηση των πρώτων για τη μετατροπή οχημάτων με συστήματα CNG σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου Πιστοποιήσεων και Επιθεωρήσεων που δημιουργήθηκε για ακριβώς αυτόν το σκοπό.

Που έχει πρατήρια ανεφοδιασμού
Η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, συντονισμένες προσπάθειες για να ανοίξει το «δρόμο» της αεριοκίνησης στην Ελλάδα και δεν σταματά να σχεδιάζει την περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου πρατηρίων στις βασικές ελληνικές πόλεις.
Αυτή τη στιγμή, ο εφοδιασμός των επαγγελματικών και IX οχημάτων με CNG γίνεται από τα 10 πρατήρια Fisikon στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, το Βόλο και τη Λάρισα, τα οποία και καλύπτουν έτσι και τον βασικό άξονα της χώρας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα εξής πρατήρια Fisikon:
  • Ανθούσα Αττικής
24ωρος Σταθμός Ανεφοδιασμού (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας)
  • Κηφισιά Αττικής
24ωρο Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon (Λεωφόρος Κηφισίας 264)
  • Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής
24ωρο Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon (8ο χλμ Ε.Ο.Αθηνών Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Λαμία)
  • Αγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής
24ωρο Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε. (Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4)
  • Ανω Λιόσια Αττικής
24ωρος Σταθμός Ανεφοδιασμού (Καραϊσκάκη και Νικηταρά)
  • Πυλαία Θεσσαλονίκης
24ωρο Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128)
  • Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης
24ωρο Πρατήριο BP-Fisikon (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία)
  • Βόλος
24ωρο Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon (Οδός Λαρίσης 202)
  • Λάρισα
Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon (Οδός Βόλου 65)
  • Λαμία
24ωρο Πρατήριο BP-Fisikon (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας-Στυλίδας)

Επιπλέον, στα άμεσα σχέδιά της ΔΕΠΑ, εντάσσεται η ίδρυση άλλων τεσσάρων πρατηρίων στην Αττική (Αλιμος, Ηλιούπολη, Πειραιάς και Ασπρόπυργος) καθώς και δύο ακόμη πρατήρια στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα, ενώ στα Ιωάννινα αναμένεται να λειτουργήσει, σε συνεργασία με το τοπικό αστικό ΚΤΕΛ, το πρώτο πρατήριο με μεταφορά CNG, χωρίς να είναι δηλαδή, συνδεδεμένο με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις