Το μέλλον στα καύσιμα είναι το LPG

Διαβάστηκε από 8088 αναγνώστες - 19/6/2017

Το 90% των αυτοκινήτων μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια μετατροπή.

LPG: Οικονομία και γρήγορη απόσβεση χρημάτων
Παρά την γενικότερη αύξηση της τιμής των καυσίμων, το υγραέριο παραμένει η πιο οικονομική λύση στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία χρόνια το υγραέριο ως εναλλακτικό καύσιμο κίνησης έχει σκαρφαλώσει στην 1η θέση της προτίμησης του αγοραστικού κοινού για την οικονομική τους μετακίνηση, με όφελος που φτάνει και το 50% σε σχέση με τη βενζίνη, παραμένοντας σταθερά το οικονομικότερο καύσιμο. Αν υπολογίσουμε και ότι πλέον μπορεί να τοποθετηθεί σε σχεδόν όλα τα οχήματα, η τοποθέτηση ενός συστήματος LPG είναι δελεαστικότερη από ποτέ. Πολλοί οδηγοί προβληματίζονται με το κόστος εγκατάστασης LPG στο αυτοκίνητό τους. Η πολύ φθηνή όμως τιμή του LPG, συμβάλει και στην πολύ γρήγορη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. Για παράδειγμα, έστω ότι διαθέτουμε ένα αυτοκίνητο που παρουσιάζει μέση κατανάλωση 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τότε σε ετήσια βάση (δηλαδή για 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο), απαιτούνται 1.200 λίτρα καυσίμου. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό μας καταναλώνει μόνο αμόλυβδη, τα χρήματα που θα χρειαστούμε για ένα έτος ανέρχονται σε 1.884 ευρώ, ενώ για την περίπτωση του υγραερίου απαιτούνται 972. Δηλαδή προκύπτει ετήσιο όφελος 912 ευρώ. Σε μηνιαίο επίπεδο ο κάτοχος οχήματος LPG, εξοικονομεί 76 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που στις μέρες μας, αναμφίβολα «κλείνει» πολλές τρύπες στον προϋπολογισμό, ενώ τα οφέλη για τον καταναλωτή πολλαπλασιάζονται, όταν θα πραγματοποιήσει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα το χρόνο.
Τι πρέπει να προσέξω
Θα πρέπει πάντα να ζητάμε έγγραφη εγγύηση για το σύστημα (κιτ) υγραεριοκίνησης που έχει εγκατασταθεί, που να περιλαμβάνει τον τύπο του συστήματος καθώς και τη διάρκεια της εγγύησης. Συμβάλει στην ασφάλειά μας, και μειώνει το κόστος συντήρησης.
Επίσης, όλα τα μέρη του συστήματος μετατροπής πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ακόμη και μικρά ανταλλακτικά όπως κλίπς και άλλα αναλώσιμα πρέπει να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 
 
Service συστήματος
Η καλή φροντίδα του LPG περιλαμβάνει να φροντίζουμε ώστε τα service του συστήματος να γίνονται σχολαστικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που ορίζει ο κατασκευαστής. Όσον αφορά τα service, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής:
• Στα πρώτα 1.000 χλμ μετά την τοποθέτηση, να κάνετε τον έλεγχο που ορίζει ο εγκαταστάτης και περιλαμβάνει επιθεώρηση των μηχανικών και ηλεκτρικών μερών του συστήματος, έλεγχο διαρροών υγραερίου ή αντιψυκτικού υγρού του κυκλώματος ψύξης του κινητήρα
• Μετά από κάθε service πρέπει να γίνεται επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου
• Μην ξεχνάτε να αλλάζετε τα φίλτρα του συστήματος.

Σχετικες Ειδησεις