Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Πώς να βρείτε αν σας συμφέρει ένα ηλεκτρικό για leasing

Πώς να βρείτε αν σας συμφέρει ένα ηλεκτρικό για leasing

Διαβάστηκε από 15119 αναγνώστες - 8/8/2024

Αφαιρέστε 9.000 (επιδότηση) από την τιμή που βλέπετε για να δείτε αν σας συμφέρει.
Στις τιμές που δείχνουν δεν συμπεριλαμβάνουν την επιδότηση.
Hyundai Kona χωρίς επιδότηση στο 65% της αξίας στο leasing.
Kona με επιδότηση (πραγματική τιμή) στο 83% της αξίας στο leasing.

ΝΕΟ: Τιμές Leasing για όλα τα μοντέλα >>
Δείτε ποια μοντέλα & ποιες εταιρείες ΔΕΝ συμφέρουν

Αφαιρέστε 9.000 (επιδότηση) από την τιμή που βλέπετε για να δείτε αν σας συμφέρει.

Με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» επιδοτείται από το κράτος τόσο η αγορά ηλεκτρικού οχήματος όσο και η μακροχρόνια μίσθωση, η εγκατάσταση φορτιστή, αλλά και η προαιρετική απόσυρση παλιών οχημάτων. Την επιδότηση δικαιούνται τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και εταιρείες, και ισχύει για όλες τις μισθώσεις που έχουν ξεκινήσει από 1η Μαΐου 2024. Για το εταιρικό leasing πιο συγκεκριμένα, η επιδότηση ανέρχεται στο 30% της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ), με ανώτατο όριο τα 6.000 ευρώ, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς, για 1 έως 20 οχήματα, και 20% επιδότηση της ΛΤΠΦ και έως 4.000 ευρώ για 21 οχήματα και άνω αντίστοιχα.

Ωστόσο για να συγκρίνουμε το κόστος leasing με τη λιανική τιμή ενός αυτοκινήτου, με σκοπό να δούμε αν συμφέρει για leasing, πρέπει να αφαιρέσουμε 9.000 ευρώ από τη λιανική του, γιατί τόση θα ήταν η επιδότηση αν το αγοράζαμε ως ιδιώτες. Παρακάτω αναλύουμε πιο διεξοδικά τι ακριβώς εννοούμε.

Στις τιμές που δείχνουν δεν συμπεριλαμβάνουν την επιδότηση.

Εμείς έχουμε έναν γενικό κανόνα για να διαπιστώνουμε κάθε φορά αν μία προσφορά leasing είναι συμφέρουσα ή όχι: Συγκρίνουμε το κόστος leasing με τη λιανική τιμή του αυτοκινήτου, δηλαδή τα λεφτά που θα πλήρωνες αν το αγόραζες. Επίσης, εδώ μπορείτε να βρείτε τις πιο συμφέρουσες επιλογές, αφού συγκεντρώσαμε σχεδόν κάθε διαθέσιμο αυτοκίνητο προς μίσθωση από τις πιο γνωστές εταιρείες leasing. Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος leasing υπολογίζεται αν προσθέσουμε την προκαταβολή (που μετράει ως πρώτο μηνιαίο μίσθωμα) με τα υπόλοιπα μηνιαία μισθώματα. Αν για παράδειγμα η μίσθωση διαρκεί 4 έτη, τα μισθώματα είναι 47 (συν την προκαταβολή). Όλα τα παραπάνω πρέπει φυσικά να συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ, αφού ο ΦΠΑ δεν εκπίπτει. Αν το κόστος leasing αντιστοιχεί για παράδειγμα στο 95% της λιανικής τιμής, συμπεραίνουμε ότι η προσφορά leasing που έχουμε μπροστά μας δεν είναι συμφέρουσα, αφού θα έχεις πληρώσει περίπου όσο κοστίζει το αυτοκίνητο στη λιανική και στην 4ετία θα πρέπει να το επιστρέψεις.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτή η σύγκριση κρύβει μία «παγίδα»: Στη λιανική τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναγράφεται στα σάιτ των εταιρειών leasing δεν έχει υπολογιστεί η επιδότηση.
 

Hyundai Kona χωρίς επιδότηση στο 65% της αξίας στο leasing.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Στην εισαγωγική του έκδοση, το ηλεκτρικό Hyundai Kona με τη μπαταρία των 65 kWh και τα 218 άλογα στοιχίζει 41.990 ευρώ χωρίς την επιδότηση, και 32.990 ευρώ αν αφαιρέσουμε την επιδότηση των 9.000 ευρώ. Αλλωστε αυτή θα ήταν η επιδότηση αν αγόραζες το αυτοκίνητο. Το κόστος leasing στην 4ετία σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες leasing είναι 27.287 ευρώ. Αν το συγκρίνουμε με τη λιανική τιμή των 41.990 ευρώ (δηλαδή χωρίς την επιδότηση), τότε το κόστος leasing στην 4ετία αντιστοιχεί στο 65% της λιανικής τιμής του, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πολύ συμφέρουσα προσφορά.
 

Kona με επιδότηση (πραγματική τιμή) στο 83% της αξίας στο leasing.

Από την άλλη μεριά όμως, αν το συγκρίνουμε με τη λιανική τιμή συνυπολογίζοντας την επιδότηση (41.990 - 9.000 = 32.990 ευρώ), τότε το ποσοστό γίνεται 83%, που σημαίνει ότι σίγουρα θα μπούμε σε δεύτερες σκέψεις πριν προχωρήσουμε στη μίσθωση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα έξτρα φορολογικό όφελος για τις εταιρείες που θα επιλέξουν ηλεκτρικό ή Plug-in υβριδικό αυτοκίνητο για να εξυπηρετήσουν τα στελέχη τους. Αυτή η έκπτωση φόρου παρέχεται από το κράτος γιατί τα ηλεκτρικά έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ τα υβριδικά πρίζας έως 50 γρ. CO2/ χλμ. Έτσι λοιπόν, το κράτος χορηγεί προσαυξημένη κατά 50% δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) έως τις 40.000 ευρώ και κατά 25% για το υπόλοιπο ποσό που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα Plug-in υβριδικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/ χλμ., είναι 30% για ΛΤΠΦ έως 40.000 ευρώ, και για το υπόλοιπο ποσό 15%.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε