Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Κανόνες Αγοράς Αυτοκινήτου

Διαβάστηκε από 12057 αναγνώστες - 5/7/2019

Ήρθε η στιγμή να κάνεις δικό σου ένα αμάξι «του κουτιού». Τέρμα τα μεταχειρισμένα και τέρμα η ανασφάλεια για αυτό που οδηγούσε κάποιος άλλος. Ένα καινούργιο αμάξι θα σου αλλάξει τη ζωή, αρκεί να πάρεις το κατάλληλο. Είσαι αρκετά ψαγμένος όμως;;

Ίσως ένα από τα πιο όμορφα διλήμματα που θα τεθείς να λύσεις στη ζωή σου. Για να μην το μετανιώσεις όμως θα πρέπει να πάρεις χαρτί και μολύβι πριν ανοίξεις το πορτοφόλι, και να οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια στο σωστό μοντέλο. Αναλύουμε πέντε τομείς που θα πρέπει να σκεφτείς πριν αποφασίσεις και ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα.
 
Κανόνας 1ος: Καθόρισε το budget σου
Μην είσαι ευέλικτος σε ένα τόσο αυστηρό θέμα. Πριν ξεκινήσεις την παραμικρή έρευνα οφείλεις να είσαι ειλικρινής απέναντι στο ποσό που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις. Σίγουρα όλοι θέλουμε το καλύτερο αυτοκίνητο, μα μπορούμε να το αποκτήσουμε; Και πιο σίγουρα, μπορούμε να το συντηρήσουμε;  Φυσικά υπάρχει η επιλογή των δόσεων που λύνει τα χέρια σε πολλούς, μα εάν ακολουθηθεί αυτή η περπατημένη θα πρέπει να υπολογιστούν πολλοί παράγοντες, όπως πόσο θα διαρκέσει το διάστημα αποπληρωμής αλλά και πόσο ανεβαίνει εν τέλει το ποσό;
Από κει και πέρα εάν έχεις στο μυαλό σου κάποιο αυτοκίνητο συγκεκριμένο, στην τελική πρόσθεση πρέπει να συμπεριλάβεις τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, κατανάλωση καυσίμου, τα τακτικά service που προτείνει ο κατασκευαστής και ο πιθανός φόρος πολυτελείας. Ουσιαστικά το budget σου πρέπει να στοχεύει μακριά και όχι μόνο μέχρι το ταμείο.
 
Κανόνας 2ος : Ιεράρχηση των αναγκών σου
Μικρές και απλές ερωτήσεις θα σε οδηγήσουν στα πιο σημαντικά αποτελέσματα. Τι χρήση σκοπεύεις να κάνεις; Εντός πόλης και σε στενούς δρόμους; Περισσότερα ταξίδια; Θα πραγματοποιείς πολλά χιλιόμετρα ή ακόμα θα βγαίνεις και εκτός ασφάλτου; Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα ιδανικά για όλες τις χρήσεις. Μόνο εσύ ξέρεις τι χρήση θα κάνεις στο νέο σου αυτοκίνητο. Υπάρχουν δεκάδες κατηγορίες αυτοκινήτων (μικρά, μεσαία, SUV, MPV), 4 ειδών καύσιμα κίνησης και κάθε ένα από αυτά κάπου κερδίζει και κάπου χάνει. Εάν π.χ. σκοπεύεις να κινείσαι συχνά εντός πόλης  χρειάζεσαι κάποιο αμάξι με ευελιξία, εύκολο στο parking και χαμηλή κατανάλωση σε αστικό κύκλο. Φτιάχνοντας σωστά τη προσωπική σου λίστα, αμέσως μειώνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων που πρέπει να κοιτάξεις.
 
 
Κανόνας 3ος:  Ενημερώσου για προσφορές και εγγυήσεις
Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν γενναίες προσφορές σε πολλά εμπορικά τους μοντέλα. Κάνε την δική σου έρευνα, ψάξε, ενημερώσου και μη διστάσεις να σηκώσεις το τηλέφωνο και να ρωτήσεις. Είναι δικαίωμα σου και ίσως υποχρέωση! Μάθε για πακέτα εγγυήσεων καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μεγάλες εταιρίες προσφέρουν μέχρι και 7 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης, γεγονός που μπορεί να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε βάθος χρόνου. Ακόμη, εάν υποθέσουμε πως έχεις καταλήξει στο μοντέλο, γράψε σε μία λίστα, τι εξοπλισμό επιθυμείς και ζήτα το εκάστοτε κόστος από την εταιρία. Μπορεί π.χ. μία έκδοση να μην έχει πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, εσύ να το θεωρείς δεδομένo και εν τέλει να τοποθετηθούν με μία έξτρα χρέωση. Για να αποφύγεις τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις, πολλά site εταιριών  έχουν κατηγορία «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΟΥ» όπου προσθέτεις κάθε λεπτομέρεια και σου εμφανίζει το τελικό ποσό.
 
Κανόνας 4ος: Κάνε test drive
Το έχεις δει στο δρόμο, το έχεις δει στη τηλεόραση, έχεις διαβάσει σε περιοδικά και sites. Σου ταιριάζει όμως; Ένας τρόπος υπάρχει και λέγεται test drive. Κάλεσε στην εταιρία και ζήτα ένα test drive και πραγματοποίησε το. Για αρχή θα μάθεις τα πάντα γύρω από το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει και εν συνεχεία θα το οδηγήσεις. Πρόσεξε κάθε λεπτομέρεια όπως, η θέση οδήγησης, η ορατότητα, τη πραγματική κατανάλωση, τους χώρους κ.α. Υπάρχει και η περίπτωση να μη σου ταιριάζει, όσο και να σου αρέσει και αυτό δεν είναι κακό. Κάτσε σε όλες τις θέσεις, πίεσε το να δεις αντιδράσεις και σκέψου με το μυαλό και όχι τη καρδιά σου. Ο χώρος αποσκευών θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σου; Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να λυθούν από την οθόνη του υπολογιστή, παραμόνο από ένα σωστό test drive. Τι περιμένεις λοιπόν;
 
Κανόνας 5ος:  Αύξησε τις εναλλακτικές σου
Εφόσον έχεις καταγράψει ποιες προϋποθέσεις οφείλει να πληροί το επόμενο αυτοκίνητο σου, σίγουρα δεν θα καταλήγεις μόνο σε ένα. Μην εστιάζεις σε ένα μόνο συγκεκριμένο μοντέλο, μα κάνε ευρύτερη έρευνα ώστε να αυξήσεις τις εναλλακτικές σου. Κάνε πολλαπλά test drives και ρώτα τα πάντα για διαφορετικά μοντέλα. Θα δώσεις μία περιουσία για ένα αυτοκίνητο που θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια, μη κάνεις βεβιασμένες κινήσεις και μην εκπληρώσεις παλιά απωθημένα που θα μετανιώσεις αργότερα. Οι ανάγκες σου αλλάζουν με τα χρόνια και αυτός είναι ένας παράγοντας, που μπορεί να είναι αδύνατο να ελέγξεις, όμως οφείλεις να τον σκεφτείς.
 
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις