Αυτές είναι οι τεχνολογίες που μεταλλάσουν το αυτοκίνητο (+video)
12/7/2019
Έφτασε η ώρα που δεν θα οδηγούμε πλέον? Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει διεισδύσει με πάθος στον χώρο του αυτοκινήτου και οι επόμενες εξελίξεις στην παγκόσμια βιομηχανία, εντυπωσιάζουν! Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί τελικά η ευχαρίστηση μιας οδικής εμπειρίας, που είναι πάντα το βασικό ζητούμενο?
Καθημερινά κατακλυζόμαστε από ειδήσεις που εξάπτουν το ενδιαφέρον στους λάτρεις των μηχανοκίνητων, για το πως θα είναι το αυτοκίνητο του αύριο. Οι σχεδιαστές νέων τεχνολογιών στις αυτοκινητοβιομηχανίες ξεπερνούν τα όρια τους και ο κάθε ένας ξεχωριστά βάζει ένα προσωπικό λιθαράκι, στην κυριολεκτική μετάλλαξη των αυτοκινήτων όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα. Τμήματα ερευνών εξελίσσουν ιδέες που θα βλέπαμε μόνο στο σινεμά, που αρχικά ενθουσιάζουν στην ανακοίνωση τους, αλλά με μια δεύτερη σκέψη σίγουρα προβληματίζουν για την τελική έκβαση τους. Είναι τελικά στον σωστό δρόμο οι εταιρίες? Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται, έχουν σαν στόχο τους την εξέλιξη και βελτίωση της εμπειρίας μας πίσω από το τιμόνι ή στον βωμό της τεχνολογίας ετοιμαζόμαστε να ευνουχίσουμε το κυρίαρχο (μέχρι σήμερα) συναίσθημα, της ευχαρίστησης?
Το τέλος των φαναριών
Λίγο καιρό πριν παρουσιάστηκε ένα νέο σύστημα από την Ford με την ονομασία Intersection Priority Management. Η νέα αυτή τεχνολογία, ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη της επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των αυτοκινήτων, όπου το κάθε όχημα θα ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του. Έτσι, τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα στις διασταυρώσεις δίχως να υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες και να περνούν ξυστά το ένα από το άλλο, δίχως να συναντηθούν!
Αναλογιζόμενοι πως το ποσοστό ατυχημάτων σε διασταυρώσεις ξεπερνά το 60%, το εγχείρημα αυτό είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο. Από την άλλη, η εξέλιξη ενός τέτοιου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ των αυτοκινήτων, θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη οικονομία καυσίμου, να εξαλείψει τα μποτιλιαρίσματα και να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους. Επισήμως η Ford ανακοινώνει πως για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη του Intersection Priority Management, χρησιμοποίησε τον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπινων εγκεφάλων και το πως αντιδρούμε όταν περπατάμε πεζοί ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.
Σαν ιδέα είναι αρκετά επαναστατική, αλλά εδώ πρέπει να σκεφτούμε πως σε συνδυασμό με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως, σε μερικά χρόνια τα αυτοκίνητα θα κινούνται αυτόνομα. Αυτό σίγουρα θα ήταν καταστροφικό για τους λάτρεις της αυτοκίνησης... Σίγουρα αυτό που νιώσαμε όταν πιάσαμε για πρώτη φορά τιμόνι στα χέρια μας, δεν συνάδει με αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα, να σκεφτούμε πως η κακοσυντήρηση των «έξυπνων» αυτοκινήτων θα έχει δραματικά αποτελέσματα, ιδιαιτέρως στην χώρα μας.
Δεν υπάρχουνε κλειδιά.. Μόνο κινητά!
Ας το πάρουμε από την αρχή. Το 70% της αυτοκινητοβιομηχανίας και το 60% των κατασκευαστών smartphones, δημιούργησαν την εταιρία Car Connectivity Consortium. Αποτελείται από 70 εταιρίες-μέλη, εταιρίες όπως οι BMW, Audi, Hyundai, General Motors, αλλά και οι Apple, Samsung, LG και Panasonic. Στόχος τους η αντικατάσταση των παραδοσιακών κλειδιών των αυτοκινήτων, με εφαρμογές στα smartphone. Δεν θα υπάρχει λόγος πλέον να κουβαλάμε κλειδιά, να τα χάνουμε και να τρέχουμε για αντικλείδια. Πλέον μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό μας, θα μπορούμε να ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας, να βάζουμε μπροστά τον κινητήρα, ακόμα και να δίνουμε πρόσβαση σε άλλους μέσα από το δικό τους κινητό, για τον έλεγχο του. Αυτό το γκρουπ εταιριών, παρουσίασε λίγους μήνες πριν , τις προδιαγραφές του Digital Key 1.0. Πρόκειται για το τεχνολογικό, ουσιαστικά υπόβαθρο με όνομα NFC (Near Field Communication), που χρειάζεται ώστε από τα κλειδιά των αυτοκινήτων να περάσουμε στις εφαρμογές των κινητών. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας ανακοίνωσαν πως μέσα στο 2019 θα παρουσιάσουν το αναβαθμισμένο πρωτόκολλο Digital Key 2.0 με κύριο μέλημα, την ασφάλεια του συστήματος ώστε να μην μπορεί να πέσει θύμα κάποιου hacker.
Η αλήθεια βέβαια είναι, πως αργά ή γρήγορα όλα τα συστήματα σπάνε. Όπως σας αναφέραμε εδώ την προηγούμενη εβδομάδα, η έξαρση των κλοπών μέσα σε δευτερόλεπτα με ένα laptop σαν κλειδί είναι ραγδαία! Ανησυχία προκαλούν και οι δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Blackberry, John Chen, που σε συνέντευξη του στην Telegraph, προειδοποίησε πως τα αυτόνομα οχήματα μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα hack και να μετατραπούν σε κινητές βόμβες! Θα καταφέρει η σύμπραξη της Car Connectivity Consortium να δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο που να παρέχει απόλυτη ασφάλεια ή θα βρεθούμε ακόμα πιο εκτεθειμένοι?
Καθρέπτη, καθρεπτάκι μου..
Ένα ακόμα επίτευγμα της τεχνολογίας για το αυτοκίνητο του αύριο, είναι η αντικατάσταση των συμβατικών πλαϊνών καθρεπτών του αυτοκινήτου, με κάμερες υψηλής ανάλυσης. Αυτή την στιγμή έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε 2 περιπτώσεις με πρώτο το Lexus ES και δεύτερο το Audi E-Tron, αλλά δεν θα αργήσει να διεισδύσει πιο έντονα και στην υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία. Η θέαση για τον οδηγό απεικονίζεται σε οθόνες που βρίσκονται κοντά στις μπροστά κολόνες του αμαξώματος, και στις δυο πλευρές. Με την θετική αυτή εξέλιξη της τεχνολογίας, θα κερδίσει πόντους αεροδυναμικά το αυτοκίνητο μας αφού η μικρότερη επιφάνεια των καμερών διαταράσσει λιγότερο την ροή του αέρα γύρω από το αμάξωμα. Αλλά πέρα από το πρακτικό όφελος μιας τέτοιας αλλαγής να προσθέσουμε ότι η εξέλιξη αυτή των πραγμάτων αφήνει μια πιο minimal/space αισθητική στο αυτοκίνητο μας.
Forza Motorsport γίναμε..
Πόσοι από εσάς έχουν παίξει σε κονσόλα το πασίγνωστο παιχνίδι Forza Motorsport? Ναι, καλά καταλάβατε.. Virtual reality στο αυτοκίνητο μας!
Η εποχή που οι οθόνες αφής (touch screen) αποτελούσαν μια νέα τεχνολογία έχουν ήδη παρέλθει, αφού πλέον αποτελεί εξοπλισμό που βρίσκουμε ακόμη και σε αυτοκίνητα πόλης. Τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με σύνδεση στα τελευταίας τεχνολογίας smartphones.
Πλέον ετοιμαστείτε για την νέα τάση, τους ψηφιακούς πίνακες που θα χουν την δυνατότητα της εικονικής αναπαράστασης πληροφοριών στο παρμπρίζ. Η Porsche και η Hyundai έχουν μπει πολύ δυναμικά στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, εξελίσσοντας ουσιαστικά το παρμπρίζ του αύριο! Το Head-Up Display (HUD), είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και χρόνια και πρακτικά διευρύνει την απεικόνιση ενός συστήματος HUD σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του παρμπρίζ. Η Ελβετική εταιρία WayRay, έχει αναλάβει να εκτελέσει το όλο πρότζεκτ, λαμβάνοντας χρηματοδοτήσεις από εταιρίες όπως η JVC Kenwood. Το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας θα είναι πλήρως διασυνδεμένο τόσο με την τηλεματική (GPS) όσο και με απομακρυσμένους σέρβερ (cloud) λαμβάνοντας διάφορα δεδομένα, τα οποία θα απεικονίζονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Από εκεί θα παρέχουν πληροφορίες σε real time, για ακραία καιρικά φαινόμενα, υποδείξεις πλοήγησης, επικίνδυνα σημεία στο οδόστρωμα, προσέγγιση σε σημείο που έχει γίνει τροχαίο, όπως επίσης ταχύτητα, θερμοκρασίες και κατανάλωση βενζίνης.
Φαντάζει ως μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον χώρο του αυτοκινήτου, που όμως θα κάνει ακόμα πιο απαραίτητη την ασφάλεια με θραύση κρυστάλλων. Φανταστείτε πόσο θα κάνει ένα τέτοιο παρμπρίζ, για να το αντικαταστήσεις.
Τέλος στο υδραυλικό σύστημα φρένων
Λίγο καιρό πριν η εταιρία Brembo παρουσίασε την δική της οπτική για το μέλλον των φρένων. Η Ιταλική εταιρία είναι εδώ και πολλά χρόνια καθιερωμένη σε κάθε επίπεδο της αυτοκίνησης, είτε συμβατικής, είτε αγωνιστικής. Οι προβλέψεις και ο σχεδιασμός της, σίγουρα είναι αντικείμενο συζήτησης, ειδικά όταν μιλάμε για την εξέλιξη του συστήματος πέδησης. Ο CEO της Brembo Giovanni Canavotto, σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα, αναφέρθηκε στο γεγονός πως ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθεί το παραδοσιακό υδραυλικό κύκλωμα φρένων και να αντικατασταθεί από καλώδια στο πλαίσιο της τεχνολογίας Brake-by-Wire.
Η βάση αυτής της ιδέας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ενσωματωμένη μονάδα πάνω σε κάθε δισκόφρενο που θα μπορεί να φρενάρει ανεξάρτητα χωρίς να απαιτείται δίκτυο 48V. Βέβαια, η αναρτώμενη μάζα θα αυξηθεί λογικά με ένα τέτοιο σύστημα, αλλά ο Giovanni Canavotto υποστηρίζει πως δεν θα μας προβληματίσει μια τέτοια παράμετρος. Το θέμα είναι βέβαια, κατά πόσο θα λειτουργήσει θετικά μια τέτοια τεχνολογική εξέλιξη στο αυτοκίνητο μας, αφού το υδραυλικό σύστημα είναι απολύτως επιτυχημένο και εξευγενισμένου κόστους.