Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

VW Golf GTI: Ο σκληρός αντίπαλος από τη Γερμανία

8/4/2021

Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα hot-hatch της γενιάς του, η ισχύς του ήταν υπεραρκετή και λατρεύτηκε από τους απανταχού βελτιωτές. Ο λόγος για την 5η γενιά Golf GTI, με τον εκπληκτικό 2λιτρο TFSI και το DSG που δίδασκε την τέχνη της κατασκευής αυτόματων σασμάν.

Η ιστορία του Volkswagen Golf GTI ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, ωστόσο αυτή τη φορά θα δώσουμε έμφαση στην πέμπτη γενιά του μοντέλου, αυτή που για πρώτη φορά άγγιξε το ψυχολογικό όριο των 200 ίππων. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατάφερε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις των GTI εκδόσεων και να «χτίσει» έναν μύθο, ενώ λατρεύτηκε από τους οπαδούς της βελτίωσης μιας και ο 2λιτρος TFSI ήταν ένας κινητήρας που μπορούσε να ξεφύγει για τα καλά σε ιπποδύναμη.

Η πέμπτη γενιά του VW Golf GTI, λοιπόν, αποκαλύφθηκε το 2004 και διαφοροποιούνταν σημαντικά εξωτερικά. Στο εμπρός μέρος τοποθετήθηκε νέος προφυλακτήρας, με μεγάλες εισαγωγές αέρα για μέγιστη ψύξη, ενώ στο πίσω μέρος «πρωταγωνιστούσε» μία μεγαλύτερη αεροτομή και διπλή απόληξη της εξάτμισης. Από εκεί και πέρα, ο «sportive» χαρακτήρας του VW Golf GTI,και κυρίως η δυναμικής του συμπεριφορά, βελτιωνόταν με τα νέα ελατήρια που μείωναν την απόσταση από το έδαφος κατά  15 εκατ. συγκριτικά με τα τις συμβατικές εκδόσεις. Επιπλέον, οι μεγάλες ζάντες αλουμινίου «φιλοξενούσαν» αεριζόμενους δίσκους με διάμετρο 312/286 χλστ. (εμπρός/πίσω) και οι δαγκάνες ήταν κόκκινες.



Παρόμοιο σκηνικό επικρατεί και στο εσωτερικό, όπου ναι μεν υπάρχουν οι ξεχωριστές πινελιές, αλλά αποφεύχθηκαν οι υπερβολές. Το flat-buttomed τιμόνι εξοπλίζεται με διάτρητη επένδυση και φέρει λογότυπο GTI, τα καθίσματα προσφέρουν κορυφαία πλευρική στήριξη, τα πεντάλ είναι αλουμινένια, ενώ ασφαλώς δεν απουσιάζει ο sportive επιλογέας ταχυτήτων. Μιας και αναφερθήκαμε στον επιλογέα, αξίζει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη γενιά του Golf GTI ήταν η πρώτη που εξοπλιζόταν με το δημοφιλές σήμερα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις