Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
25% φόρο στα ακριβά ηλεκτρικά βάζει η Νορβηγία

25% φόρο στα ακριβά ηλεκτρικά βάζει η Νορβηγία

7/10/2021

Tα ακριβά ηλεκτρικά οχήματα θα χρεώνονται 25% φόρο πολυτελείας στην Νορβηγία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Νορβηγία πουλάνε "σαν το ζεστό ψωμί" εξαιτίας των υψηλών επιδοτήσεων που έχουν.

Δεν είναι πολύς καιρός από τη στιγμή έγινε γνωστή η είδηση πως εντός του Απριλίου του 2022 υπολογίζεται πως το 100% των πωλήσεων νέων ΙΧ στη Νορβηγία θα αφορούν ηλεκτροκίνητα! Η πολιτική που ακολουθεί η χώρα, δίνοντας υψηλές επιδοτήσεις αλλά και πληθώρα κινητήρων, ευνοεί την απόκτηση ηλεκτρικών, ακόμα και αυτών που εχουν υψηλό κόστος με αποτέλεσμα οι Νορβηγοί να τα αγοράζουν "σαν ζεστό ψωμί".

Κοινοποίησέ το »

 
Επίσης πρόσφατα ήρθε στην δημοσιότητα ένα έγγραφο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο οποίο αναφέρεται η πρόταση να επιβληθούν φόροι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλής ισχύος που πωλούνται στη Νορβηγία! Σύμφωνα και με τις νεότερες πληροφορίες που έρχονται από τη βορειοευρωπαϊκή χώρα, είναι πολύ πιθανό να ισχύσει κάτι τέτοιο.

Μια κεντροαριστερή συμμαχία αναμένεται να είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, η οποία το πιο πιθανό είναι να ηγηθεί από υποψήφιο των Εργατικών κομμάτων. Το εν λόγω κόμμα, έχει δεσμευτεί να εισαγάγει ένα βαθμολογημένο φορολογικό σύστημα στα ακριβά ηλεκτρικά οχήματα. Ως ακριβά ηλεκτρικά οχήματα, εννούνται αυτά που θα κοστίζουν πάνω από 600.000 κορώνες Νορβηγίας δηλαδή 60.428,89 ευρώ. Κάθε ποσό πάνω από αυτό θα φορολογείται με 25 %.

Για παράδειγμα, μια Porsche Taycan  η οποία ξεκινά από 777.000 νορβηγικές κορώνες (78.255,42 ευρώ) θα επιβαρυνθεί με φόρο 44.250 νορβηγικές κορόνες που αντιστοιχεί σε 4.456,63 ευρώ.

Το Εργατικό Κόμμα αναφέρει ότι η πολιτική αυτή έχει δημιουργηθεί από αίσθημα δικαιοσύνης, καθώς η φορολόγηση με αυτό τον τρόπο, θα πάει σε εκείνους που έχουν οικονομικές αντοχές και όχι στους οικονομικά ασθενέστερους. Παράλληλα η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (με τιμή κάτω από τις 60.428,89 ευρώ)  θα μείνει ανεπηρέαστη, αφού τα οχήματα αυτλά δεν θα φορολογηθούν.
 
Σε δηλώσεις του ο Svein Roald Hansen, εκπρόσωπος φορολογικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος ανέφερε οτι «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε λάβει πολλά νέα ηλεκτρικά μοντέλα υπάρχουν πολλά να διαλέξουν για όσους θέλουν ακόμα να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ υπάρχει απαλλαγή και από τον ΦΠΑ».

Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις