Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Κινητήρας: Εφικτός στόχος τα 200 χλμ. αυτονομίας

Διαβάστηκε από 7155 αναγνώστες - 3/8/2021

Η «καρδιά» του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού Mazda είναι ένα μοτέρ που αποδίδει 145 ίππους και 271 Nm ροπής, με την κίνηση να περνά στους εμπρός τροχούς μέσω συστήματος μετάδοσης μίας σχέσης. Το αμάξωμα «φλερτάρει» με τα 1.650 κιλά, ωστόσο οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 9,7 δλ. σύμφωνα με την επίσημη αντιπροσωπεία και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 140 χλμ./ώρα. Το συγκεκριμένο μοτέρ τροφοδοτείται από μπαταρία χωρητικότητας 35,5 kWh και στη διάρκεια της δοκιμής αποδείχθηκε ότι σε αστικό περιβάλλον τα 200 χλμ. αυτονομίας είναι εφικτός στόχος με «έξυπνη» οδήγηση και εκμετάλλευση της ανάκτησης ενέργειας. Όσον αφορά στη φόρτιση της μπαταρίας, οι χρόνοι ασφαλώς διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο καλωδίου. Ενδεικτικά, 40 λεπτά αρκούν σε σταθμό ταχείας φόρτισης ώστε το επίπεδο να φτάσει στα 100%, ενώ με τη χρήση οικιακού wallbox (22kW), ο χρόνος αυξάνεται στις 4,5 ώρες.  

Kοινοποίησε το »


Στον δρόμο: Έμφαση στις αστικές μετακινήσεις
Είναι εμφανές ότι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Mazda κατασκευάστηκε με προσανατολισμό κυρίως στις αστικές μετακινήσεις και σε αυτό το περιβάλλον «παίζει» κυριολεκτικά εντός έδρας. Η κορυφαία ορατότητα, η ρύθμιση της ανάρτησης και η αίσθηση του τιμονιού προσφέρουν άνετες μετακινήσεις, ενώ οι διαστάσεις του επιτρέπουν στον οδηγό να κινείται και να σταθμεύει πανεύκολα. Ο κινητήρας προσφέρει κορυφαία επιτάχυνση και αγγίζει αβίαστα την τελική ταχύτητα, ενώ με την ανάκτηση ενέργειας ρυθμισμένη στο μέγιστο επίπεδο, η χρήση του πεντάλ φρένου είναι εφικτό να γίνεται μόνο για να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο. 



Η τιμή του ηλεκτρικού Mazda MX-30 ξεκινά από τα 37.590 ευρώ. Βέβαια, με την αξιοποίηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που παρέχει κρατική επιδότηση 4.547 ευρώ, η τιμή αγοράς ξεκινά από τα 33.043 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και το bonus απόσυρσης ύψους 1.000 ευρώ, το τελικό κόστος μειώνεται στα 32.043 ευρώ.

Συμπέρασμα
Η πρώτη προσπάθεια της Mazda στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έφερε ένα άκρως θετικό αποτέλεσμα. Το MX-30 αποτελεί κορυφαίο «σύμμαχο» για τις καθημερινές μετακινήσεις, ενώ με συνετή οδήγηση είναι εφικτές και οι μικρές εξορμήσεις εκτός πόλης. Η εγγύηση για τη μπαταρία έχει διάρκεια 8 ετών.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Kοινοποίησε το »