
Εξετάζουμε το Citroen C3 των 16.900 ευρώ
Ασυναγώνιστη τιμή, ακόμα και στην πιο πλούσια έκδοση δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Έχει τιμή από mini πόλης, όμως μοιάζει με μικρό SUV και ξεχωρίζει στην κατηγορία των μικρών σε χώρους.
Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα σε αυτό το εύρος τιμής, έχει τούρμπο βενζινοκινητήρα και 100 ίππους.
Παρά το χαμηλό κόστος απόκτησης, δεν κάνει περικοπές σε βασικό εξοπλισμό.
Ασυναγώνιστη τιμή, ακόμα και στην πιο πλούσια έκδοση δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Στην ενότητα άρθρων «Αξίζουν ή δεν αξίζουν τα λεφτά τους», μελετάμε μοντέλα που βρίσκονται στην επικαιρότητα (μοντέλα σε προσφορά, νέες αφίξεις ή best seller) και βλέπουμε αν τελικά συμφέρουν για τα χρήματα που προσφέρονται ή όχι. Αποκαλύπτουμε ποια μοντέλα έχουν δυνατά σημεία που ενισχύουν την τιμή τους ή έχουν αδύναμα σημεία τα οποία πιθανά να μην τα κάνουν συμφέρουσες περιπτώσεις.
Επόμενο στην λίστα μας είναι το νέο μικρό της Citroen, που κατάφερε να τραβήξει όλη την προσοχή επάνω του, όταν ανακοινώθηκαν οι τιμές του. Το νέο C3 έχει αρχική τιμή τα 16.990 ευρώ. Εξαιρετικά χαμηλή, δεδομένου πως πρόκειται για ένα μικρό πόλης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό, με την συντριπτική πλειονότητα αυτού να κινείται πάνω από τα 19.000 ευρώ. Μάλιστα, ακόμα και στην πλουσιότερη έκδοση του, την MAX, κοστίζει 19.900 ευρώ, δηλαδή περίπου όσο οι εισαγωγικές εκδόσεις των «αντιπάλων» του. Για να το επιτύχει αυτό η Citroen, περιμένουμε να έχει κάνει περικοπές στο C3 όσον αφορά το κινητήριο σύνολο, τον εξοπλισμό του, αλλά και σχετικά με όσα προσφέρει το βενζινοκίνητο μοντέλο. Όπως θα αναλύσουμε στην συνέχεια του άρθρου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που αυτήν την στιγμή αποτελεί το best-seller της ελληνικής αγοράς.
Έχει τιμή από mini πόλης, όμως μοιάζει με μικρό SUV και ξεχωρίζει στην κατηγορία των μικρών σε χώρους.
Ανατρεπτικός παράγοντας για το κόστος του και την κατηγορία που ανήκει είναι οι διαστάσεις και η σχεδίασή του. Τοποθετείται στα όρια της κατηγορίας του, υιοθετώντας χαρακτήρα μικρού SUV, χωρίς όμως να συνοδεύεται από αντίστοιχη τιμή. Το εύρος τιμών του αμιγώς βενζινοκίνητου C3 είναι αυτό ενός mini αυτοκινήτου, τα οποία όπως γνωρίζουμε παρουσιάζουν ελλείψεις σε χώρους και εξοπλισμό. Όσον αφορά τους χώρους του μικρού της Citroen πάντως, η σχεδίασή του σε στυλ SUV επιτρέπει την μεγιστοποίηση του χώρου. Το τετραγωνικό σχήμα με επίπεδη οροφή δημιουργεί ευάερη αίσθηση στην καμπίνα με τον χώρο πάνω από το κεφάλι των πίσω επιβατών να είναι κορυφαίος (7 εκ.) και τον χώρο για τα γόνατά τους να προσεγγίζει επίσης την κορυφή. Ακόμη, το φάρδος του πίσω καθίσματος (1,34 μ.) επιτρέπει την είσοδο τριών επιβατών στο πίσω μέρος και το πορτμπαγκάζ, έχοντας χωρητικότητα 328 λτ., θα φιλοξενήσει άνετα όλες τις αποσκευές που μπορεί να χρειαστούν κατά τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη, και όχι μόνο.
Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα σε αυτό το εύρος τιμής, έχει τούρμπο βενζινοκινητήρα και 100 ίππους.
Περικοπές δεν έχουν γίνει ούτε στο σύστημα κίνησης, αφού το C3 φέρει τον γνωστό τούρμπο βενζινοκινητήρα 1,2 λτ. της Stellantis που αποδίδει 100 ίππους. Αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς αρκεί να υπενθυμίσουμε πως τα αυτοκίνητα σε αυτό το εύρος τιμής εξοπλίζονται ως επί των πλείστων με ατμοσφαιρικούς κινητήρες χαμηλής απόδοσης, που «υποφέρουν» σε επιδόσεις επιτάχυνσης, ιδίως σε προσπέραση, η οποία οφείλει να συμβαίνει άμεσα και με ασφάλεια. Το C3, λοιπόν, αν και δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο, κάνει το 0-100, αλλά και το 80-120 χλμ./ώρα σε περίπου 11 δλ., χρόνοι που ανταποκρίνονται πλήρως στην κατηγορία των μικρών πόλης. Σε αστικό περιβάλλον, αρκούν για να μετακινείται κανείς σβέλτα, κάτι στο οποίο συμβάλλει και το 6-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων με καλή κλιμάκωση σχέσεων. Η ύπαρξη της έκτης σχέσης, μάλιστα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου σε ταξίδι, όπου το C3 σημειώνει 5 λτ./100 χλμ. κινούμενο με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα. Ακόμα και στην πόλη, όμως, τα 7,7 λτ./100 χλμ. είναι μία φυσιολογική κατανάλωση για ένα αμιγώς βενζινοκίνητο αντίστοιχων επιδόσεων.
Για όσους ενδιαφέρονται για πραγματικά οικονομικές μετακινήσεις, το Citroen C3 προσφέρεται και ως αμιγώς ηλεκτρικό ως e-C3 στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 18.900 ευρώ.
Παρά το χαμηλό κόστος απόκτησης, δεν κάνει περικοπές σε βασικό εξοπλισμό.
Τέλος, περνάμε στον εξοπλισμό του μοντέλου, ο οποίος στην τιμή των 16.900 ευρώ αναμένεται φτωχός. Στην πράξη, όμως, προσφέρει όλα όσα θα χρειαστεί κανείς και ακόμα περισσότερα από όσα περιμένει να συναντήσει. Υπάρχει φυσικά Air Condition, αισθητήρες παρκαρίσματος, αυτόματα LED φώτα και Cruise Control, ενώ ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός. Επιπλέον, διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφάλειας, όπως αυτόματο έκτακτο φρενάρισμα, Lane Assist, αναγνώριση σημάτων Κ.Ο.Κ. και προειδοποίηση κόπωσης οδηγού. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως στην κορυφαία έκδοση MAX σε τιμή μικρότερη των 20.000 ευρώ αποκτά περισσότερα στοιχεία άνεσης για τους πιο απαιτητικούς. Σε αυτά τα χρήματα κινούνται οι εισαγωγικές εκδόσεις των ανταγωνιστικών μοντέλων, που όπως διαπιστώνεται παρουσιάζουν μικρές ελλείψεις σε σχέση με το πλουσιότερο C3.
Αξίζει ή δεν αξίζει, λοιπόν, το Citroen C3 τα χρήματά του; Εσείς τι λέτε;
Σχολιάστε |