Το μέλλον είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε, καθώς ήδη συμφωνήθηκε η NASA να φτιάχνει τα ιπτάμενα ταξί και η Uber να τα διαχειρίζεται στον αέρα, όπως κάνει τώρα με τα αυτοκίνητα στη γη…
Η Uber ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τη NASA για την ανάπτυξη λογισμού που θα επιτρέπει τη διαχείριση ιπτάμενων ταξί, στα πρότυπα των υπηρεσιών που η εταιρεία προσφέρει και στο έδαφος. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη σύμβαση που συνάπτεται με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και καλύπτει τον εναέριο χώρο σε χαμηλό υψόμετρο και φυσικά όχι στο διάστημα.
Ο στόχος είναι οι δοκιμές των ιπτάμενων ταξί να ξεκινήσουν το 2020 στο Λος Αντζελες, στο Ντουμπάι και αλλού. Τα ταξί θα μπορούν να μεταφέρουν τέσσερις επιβάτες, πετώντας με ταχύτητα 240-320 χλμ./ώρα και έχοντας αυτονομία περίπου 100 χιλιομέτρων με μία φόρτιση. Τα σχέδια της εταιρείας για την ανάπτυξη των ιπτάμενων ταξί αποκαλύφθηκαν στο Web Summit, ένα ετήσιο συνέδριο για το διαδίκτυο που φιλοξενείται στη Λισαβόνα.
Η εταιρεία επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας ηλεκτρικών, on-demand ιπτάμενων ταξί για αστική χρήση, τα οποία οι πελάτες θα καλούν μέσω smartphone όπως κάνουν και σήμερα. Η Uber σχεδιάζει να παρουσιάσει επί πληρωμή υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί από το 2023 και συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς εναέριας κυκλοφορίας σε Η.Π.Α. και Ευρώπη για να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
H εταιρεία οραματίζεται έναν στόλο ηλεκτροκίνητων αεριωθουμένων αεροσκαφών, κάτι ανάμεσα σε ελικόπτερο, drone και αεροσκάφος σταθερών πτερύγων, που θα είναι ικανά για κάθετες απογειώσεις και προσγειώσεις. Δε θα κατασκευάζει η ίδια τα αεροσκάφη, αλλά αναπτύσσει μόνο το λογισμικό που θα απαιτείται για τη διαχείριση δικτύων ιπτάμενων ταξί στον αέρα, έχοντας μια σειρά από συνεργασίες. Ακόμα και με κτηματομεσιτικές εταιρείες δουλεύει, για τη δημιουργία ζωνών προσγείωσης σε ταράτσες ουρανοξυστών, από όπου και θα προσφέρει τις υπηρεσίες «uberAIR».