Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Mazda MX-30: Η μεγάλη επιστροφή του Wankel
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Mazda MX-30: Η μεγάλη επιστροφή του Wankel

27/4/2022

Από επίσημα χείλη γνωστοποιήθηκε πως το Mazda MX-30 με το Wankel μοτέρ θα κάνει την εμφάνισή του στις αγορές πριν το Μάρτιο του 2023.

Η μεγάλη επιστροφή

Λίγο καιρό πριν, η Mazda είχε επιβεβαιώσει πως το ηλεκτρικό MX-30 θα εφοδιάζεται με έναν περιστροφικό κινητήρα και τώρα ήρθε η ανακοίνωση, ότι το ιαπωνικό crossover με το Wankel κινητήρα πρόκειται να κάνει πρεμιέρα πριν να τελειώσει ο επόμενος Μάρτιος. 

Wankel κινητήρας σε ρόλο γεννήτριας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ρότορας του Wankel κινητήρα δεν θα είναι σε θέση να κινεί τους τροχούς του MX-30, αλλά για να τροφοδοτεί την ηλεκτρική μπαταρία του crossover -κάτι σα γεννήτρια- που με την σειρά της θα μεταδίδει ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα. 

Με αυτόν τον τρόπο, ο Wankel κινητήρας θα μπορέσει να διπλασιάσει την ηλεκτρική αυτονομία του αυτοκινήτου από τα 200 στα 400 χιλιόμετρα, ενώ η Mazda φιλοδοξεί πως αυτή η καινοτομία θα κάνει το MX-30 να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα ηλεκτρικά μοντέλα της κατηγορίας. Επιπλέον, αυτή η ιδιαιτερότητα θα του δώσει την απαραίτητη ώθηση για να σημειώσει μία επιτυχημένη εμπορική πορεία, αλλά με μία δόση από το παρελθόν της εταιρείας. 

Πιθανόν να το δούμε και σε άλλα μοντέλα

Κάπου εδώ, να επισημάνουμε πως ήταν μία εταιρεία που “έριξε” αρκετό βάρος (και χρήμα) στην ανάπτυξη των Wankel κινητήρων, ωστόσο σταμάτησε την εξέλιξή τους μαζί με το RX-8. Ο ρότορας κάνει το μεγάλο comeback του έχοντας όμως δευτερεύοντα ρόλο στο νέο MX-30, αν και δεν αποκλείεται να τον δούμε και στα μικρότερα Mazda2 και Mazda3, ίσως και σε κάποιο από τα πιο μικρά SUV της. 

 

Η μεγάλη επιστροφή του Wankel! 
Στο ρόλο γεννήτριας, θα τροφοδοτεί ένα ηλεκτροκινητήρα. 
Θα διπλασιάζει έτσι την αυτονομία του ηλεκτρικού MX-30. 
Πιθανόν να το δούμε και σε άλλα μοντέλα. 
Θα ήθελες να το δεις να επιστρέφει σε κάποια αναβίωση του θρυλικού RX-7 ή RX-8; 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε