Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
6 φωτογραφίες »

Mercedes EQS: Η ηλεκτρική «S-Class» με αυτονομία 770 χλμ.

15/4/2021

Η ναυαρχίδα των αμιγώς ηλεκτρικών Mercedes είναι γεγονός και εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνισή της, όσο και με τα χαρακτηριστικά της. Ας γνωρίσουμε τη νέα Mercedes EQS που επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,3 δλ. και η αυτονομία της αγγίζει τα 770 χλμ.

Η γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Mercedes μεγαλώνει και πλέον παρουσιάστηκε επίσημα η λιμουζίνα της EQ οικογένειας, η οποία ονομάζεται EQS και το μέγεθος της ξεπερνά οριακά τα 5,2 μέτρα. Το επιβλητικό γερμανικό μοντέλο ζυγίζει περίπου 2.500 κιλά και η αυτονομία του φτάνει τα 770 χλμ., ενώ «χτίστηκε» σε μία πλατφόρμα η οποία από την  αρχή σχεδιάστηκε για ηλεκτρικό μοντέλο.

Το αμάξωμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το «coupe» στοιχείο να είναι έντονο με αποτέλεσμα ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας να είναι μόλις 0,20 Cd, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχει σύστημα τετραδιεύθυνσης που μπορεί να περιστρέψει τους πίσω τροχούς έως και 10 μοίρες. Εννοείται ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της νέας Mercedes EQS δεν είναι άλλο από το εσωτερικό της και πιο συγκεκριμένα την τεράστια οθόνη, η οποίο ονομάζεται MBUX Hyperscreen και αποτελείται ουσιαστικά από τρεις οθόνες. Αποτέλεσμα είναι το συνολικό μέγεθος να αγγίζει τις 56 ίντσες, ενώ στις βασικές εκδόσεις θα συναντάμε μία οθόνη μεγέθους 12,3 ιντσών σε ρόλο ψηφιακού πίνακα οργάνων και άλλη μία λίγο μεγαλύτερη (12,8 ιντσών) σε ρόλο συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.



Από εκεί και πέρα, η νέα EQS θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με την μία να ονομάζεται EQS 450+ και την άλλη EQS 580 4MATIC+. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα, ο οποίος αποδίδει 333 ίππους και 568 Nm ροπής, ενώ στην δεύτερη περίπτωση έχουμε δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα στον εμπρός και ένα στον πίσω άξονα (εξ ου και το 4MATIC+) με την συνδυαστική ισχύ να εκτοξεύεται στους 524 ίππους και τη ροπή στα 855 Nm.



Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι στη δεύτερη περίπτωση τα 0-100 χλμ./ώρα θα είναι υπόθεση μόλις 4,3 δλ. Παρ όλα αυτά, η Mercedes αναφέρει πως θα υπάρξει και ακόμα μία, πιο ισχυρή έκδοση στο άμεσο μέλλον. Οι κινητήρες θα τροφοδοτούνται από μπαταρίες χωρητικότητας είτε 90, είτε 108 kWh, με την μέγιστη αυτονομία να αγγίζει τα 770 χλμ., όπως ήδη αναφέραμε.



Η εμπορική διάθεση της νέας Mercedes EQS αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος, ενώ η κατασκευή της θα πραγματοποιείται στη μονάδα «Factory 56» του Sindelfingen, δηλαδή εκεί που βρίσκεται και η γραμμή παραγωγής της Mercedes S-Class.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις