Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Πλησιάζει το επόμενο Jeep Grand Cherokee

1/1/2021

Το πέμπτης γενιάς Jeep Grand Cherokee βρίσκεται προ των πυλών, με ανεξάρτητους σχεδιαστές να μας προετοιμάζουν για το πώς θα μοιάζει το mid-range SUV. Τι αναμένεται σε κινητήρες και εσωτερικό.

Από το 1993 μέχρι και σήμερα το Jeep Grand Cherokee αποτελεί μία αγαπημένη επιλογή για όσους προτιμούν SUV. Ειδικά η αγορά των ΗΠΑ έχει αγκαλιάσει ξεκάθαρα το συγκεκριμένο μοντέλο. Πλέον, το αμερικανικό αυτοκίνητο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην πέμπτη του γενιά, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά ή το design του. Οι ανεξάρτητοι σχεδιαστές της Kolesa θέλησαν να αναπαραστήσουν το πώς θα μοιάζει οπτικά το νέο Jeep Grand Cherokee και πράγματι η προσπάθειά τους φαίνεται αρκετά ρεαλιστική.
 
Ως ένα πρώτο σχόλιο, το Grand Wagoneer concept λειτουργεί ως βάση του σχετικού σκίτσου, μιας και το προσεχές μοντέλο μάλλον ακολουθεί διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού. Σε αντίθεση με το πρώτο Jeep Grand Cherokee ZJ που λάνσαρε ισορροπημένη δόση σπορ στοιχείου και στιβαρότητας ως και το τέταρτης γενιάς WK2, ο νεότερος διάδοχος WL θυμίζει περισσότερο το Dodge Durango και όχι τους προκατόχους του από την Jeep. Αναλύοντας το πίσω μέρος του rendering της Kolesa που αποτελεί και πηγή της κουβέντας μας, εντοπίζουμε ένα ζευγάρι κομψών πίσω φωτιστικών σωμάτων, με μία μπάρα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου.


 
Την ίδια στιγμή, αναμένουμε ότι στο εσωτερικό του νέου SUV θα υπάρχει σημαντική αναβάθμιση συγκριτικά με το τρέχον μοντέλο. Προβλέπεται νέα μεγάλη οθόνη infotainment, ψηφιακός πίνακας οργάνων, περιστροφικό κουμπί αλλαγής ταχυτήτων αλλά και καλύτερα υλικά στην επένδυση. Δύσκολα, πάντως, θα δούμε εσωτερικό αντίστοιχο με εκείνο του Grand Wagoneer με τις τέσσερις οθόνες. Όσον αφορά τεχνικές λεπτομέρειες, το πέμπτης γενιάς Jeep Grand Cherokee/Cherokee XL θα χρησιμοποιήσει την επιμηκυμένης έκδοσης πλατφόρμα Giorgio της FCA, την οποία συναντάμε επίσης και στο crossover Alfa Romeo Stelvio της «μαμάς» αυτοκινητοβιομηχανίας.
 
Σε επίπεδο κινητήριου συνόλου, τέλος, η βασική έκδοση λογικά θα εξοπλίζεται με τον Pentastar 3,6 λίτρων V6, ενώ όσα έχουν Street & Racing Technology (SRT) εφοδιάζονται με ατμοσφαιρικό V8. Δεν αποκλείεται να δούμε υβριδική έκδοση με Hellcat μοτέρ ή ακόμη και plug-in hybrid.
 
Το πέμπτης γενιάς Jeep Cherokee αναμένεται στις αγορές μέσα στο 2022. Μένει να δούμε αν οι προσεχείς αλλαγές και αισθητικές επεμβάσεις που το «απομακρύνουν» κάπως από τις... ρίζες του θα επηρεάσουν την αποδοχή του από το αγοραστικό κοινό.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις