Τελικά μπορούμε σαν Έλληνες να πρωτοστατήσουμε στις εξελίξεις? Έχουμε την δύναμη να σταθούμε μπροστά στις εξελίξεις της αυτοκίνησης? Το πρώτο αιολικό αυτοκίνητο στον πλανήτη, ίσως είναι η απάντηση.
Υπάρχει γενικότερα μια παρανόηση για την ιστορία των Ελλήνων με την παραγωγή/σχεδίαση αυτοκινήτων, αλλά και για το αν κατέχουμε το υπόβαθρο και την τεχνογνωσία να προχωρήσουμε σε αυτό τον χώρο της βιομηχανίας. Λίγο καιρό πριν διαβάζαμε για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που κυκλοφόρησε στον κόσμο, από την οικογένεια Γουλανδρή και την εταιρία Neorion. Από την ίδια εταιρία, σχεδιάστηκε και ένα από τα πρώτα SUV, το Neorion Chicago. Έχουμε παραδείγματα εξαιρετικής και ευρηματικής σχεδίασης όπως το Korres Project P4 του Ναξιώτη αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ. Σε μια εποχή που στην χώρα μας διψάμε για ευκαιρίες επενδύσεων, ίσως είναι ο καιρός να ασχοληθούμε λίγο πιο έντονα με τους ταλαντούχους και ευρηματικούς ανθρώπους που βγάζει αυτός ο τόπος...
Ζέφυρος
Αργά ή γρήγορα, ο τρόπος μετακίνησης μας θα αλλάξει. Οι βιομηχανίες αυτοκινήτου δείχνουν με μεγάλη επιθυμία την αλλαγή σε νέες τεχνολογίες, με την ηλεκτρική ενέργεια να δείχνει να παίρνει την μερίδα του λέοντος. Σε 20 το πολύ χρόνια από σήμερα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν γίνει καθημερινότητα.
Η Ελληνική ρηξικέλευθη πρόταση στις μετακινήσεις είναι ο Zephyr. Ο Ζέφυρος είναι ένα αυτόνομο όχημα που κινείται με αιολική ενέργεια αλλά και ηλεκτρισμό. Αποτελεί τον απόλυτο τρόπο μετακίνησης, αφού συνδυάζει 2 διαφορετικές πηγές ενέργειας, σε πολυτελή έκδοση, και φουτουριστική εμφάνιση! Εμπνευστής και σχεδιαστής του Ζέφυρου είναι ο Σταύρος Μαυράκης. Ο Σταύρος σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και Σχεδιασμό Αυτοκινήτων στο Royal College of Art του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να έχει όλες τις βάσεις ώστε να προχωρήσει στον σχεδιασμό αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Ο Ζέφυρος θα εμφανιστεί φέτος στο Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου και αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον. Το ηλεκτροκίνητο όχημα «κινητής αρχιτεκτονικής», είναι εμπνευσμένο από τα Ελληνικά νησιά και είναι εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον.
Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού του, είναι ένα όχημα χωρίς οδηγό, με σκοπό την κοινή χρήση του από τους επισκέπτες κάποιου τουριστικού προορισμού. Οι επιβάτες θα μπορούν ακόμα και να ξαπλώνουν και το όχημα να ακολουθεί την προκαθορισμένη διαδρομή του. Έτσι, θα μπορούν απερίσπαστοι να θαυμάζουν την Ελληνική ομορφιά, με ασφάλεια αλλά και άνεση υψηλής ποιότητας. Και όλα αυτά να μπορούν να επιτευχθούν μαζί, ενώ παράλληλα δεν εκπέμπει ρύπους και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, που πλέον αποτελεί την Νο1 προτεραιότητα στις μελλοντικές μετακινήσεις οχημάτων.
Η Αύρα των νησιών
Ο Σταύρος Μαυρακάκης αποφάσισε να συνδυάσει τις δύο ιδιότητες των σπουδών του και για τη διπλωματική του εργασία, παρουσίασε ένα όχημα με σχήμα σκάφους, μήκους 4,47 μέτρων και ύψους 1,66 μέτρων, με ηλεκτρικά μοτέρ και στους 4 τροχούς. Ο Ζέφυρος έχει δυο τρόπος επαναφόρτισης του. Θα μπορεί να επισκευτεί τις ειδικές θέσεις ασύρματης φόρτισης ή να χρησιμοποιήσει την αιολική ενέργεια, χάρη σε μία ανεμογεννήτρια που βρίσκετε στο πίσω μέρος του. Η ανεμογεννήτρια αυτή, έχει την δυνατότητα να φορτίζει το αυτοκίνητο ακόμα και όταν είναι σταματημένο.
Δεν διαθέτει καθόλου τζάμια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω εφαρμογής στο Smartphone σου, και είναι εξοπλισμένο με αναδιπλούμενα σκαλοπάτια. Στην ξύλινη πολυτελή επιφάνεια του οχήματος, βρίσκονται τα καθίσματα των επιβατών, τα οποία έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε ξαπλώστρες με τον επιβάτη να μπορεί να χαζεύει το τοπίο και να θαυμάζει τα αξιοθέατα που συναντά στο δρόμο του, παρά να προσέχει το δρόμο. Ο χειρισμός του Zephyr πραγματοποιείται από μια οθόνη αφής στον χώρο των επιβατών.
Μαθήματα Μυθολογίας
Ο Ζέφυρος ήταν ο Θεός του δυτικού ανέμου που σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, είναι ο άνεμος που ελευθέρωσε ο Αίολος, για να βοηθήσει τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη. Το όχημα αυτό δείχνει πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην χώρα μας, και αναζητούν την δική τους δημιουργική Ιθάκη. ¶νθρωποι με γνώσεις και τεχνογνωσία, αλλά πάνω απ όλα με όραμα για τις ανάγκες του μέλλοντος. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αξιοποιηθούν τέτοιες ιδέες, σε μια εποχή που η χώρα μας έχει τεράστια ανάγκη να βρει οικονομικούς πόρους ώστε να αναπτυχτεί. Τέτοιες καινοτόμες ιδέες έχουμε ανάγκη, ώστε να μας δώσουν το πλεονέκτημα της πρωτοποριακής εφαρμογής. Ο Ζέφυρος είναι αειφόρο ηλεκτροκίνητο όχημα «κινητής αρχιτεκτονικής», με τεράστιες δυνατότητες αλλά και πιθανές εφαρμογές στην καθημερινότητα μας. Το θέμα είναι αν ο Θεός του δυτικού ανέμου μπορεί να εμπνεύσει, τους νεοέλληνες να δουν τις ευκαιρίες του μέλλοντος.