autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
3 φωτογραφίες »

Το Renault 4 επιστρέφει!

Διαβάστηκε από 5890 αναγνώστες - 9/2/2021

Έπειτα από το θρυλικό Renault 5, η εταιρεία θα αναβιώσει και το ιστορικό 4, το οποίο θα είναι ένα πρακτικό compact crossover και θα μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με το ηλεκτρικό 5 EV. Ποιο είναι το πλάνο της Renault;

Η Renault πρόσφατα παρουσίασε το 5 EV Concept, ένα ηλεκτρικό όχημα το οποίο αποτελεί την αναβίωση του θρυλικού 5. Κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης του νέου, ρετρό μοντέλου, ο πρόεδρος της εταιρείας, Luca de Meo ανέφερε πως η Renault θα επαναφέρει άλλη μία ιστορική ονομασία, και το μυαλό όλων πήγε στο 4, το αυτοκίνητο που αντικαταστήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από το Twingo.

Σύμφωνα με νέες αναφορές, ο κ. de Meo επιβεβαίωσε πως το εν λόγω μελλοντικό όχημα θα αποτελεί πράγματι αναβίωση του Renault 4, και υπολογίζεται να κυκλοφορήσει το 2025. Όσον αφορά την αισθητική του, ο επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρείας, Gilles Vidal, δήλωσε πως «ορισμένα μελλοντικά μοντέλα μπορούν να κινηθούν σε μία ρετρο-φουτουριστική κατεύθυνση, ενώ τα υπόλοιπα να έχουν εντελώς πρωτότυπη εμφάνιση και να ωθούνται προς το μέλλον», και συνέχισε λέγοντας πως «όλα μπορούν να συνυπάρχουν σε μία γκάμα αυτοκινήτων».
Εκτός αυτού, η Renault κατέθεσε πρόσφατα τα πνευματικά δικαιώματα για την ονομασία «4Ever».



Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Vidal, μπορούμε να καταλάβουμε πως το επερχόμενο 4 θα κινείται στα πρότυπα του Renault 5 EV: Θα έχει μοντέρνα στοιχεία, συνυφασμένα με χαρακτηριστικές πινελιές που θα θυμίζουν το ιστορικό μοντέλο.
Το αυτοκίνητο θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και θα χρησιμοποιεί, όπως και το 5 EV, την πλατφόρμα CMF-B της εταιρείας. Παρόλα αυτά, θα διαφοροποιείται σε σχέση με το «πεντάρι», που είναι hatchback με sport στοιχεία, και αναμένουμε να το δούμε σαν μία πιο πρακτική επιλογή, με εμφάνιση η οποία θα κλίνει προς την compact crossover κατηγορία. Εξάλλου, και το κλασσικό Renault 4 του παρελθόντος ήταν αντίστοιχης φιλοσοφίας, και είχε δημιουργηθεί με σκοπό να είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο θα ικανοποιούσε τις ανάγκες των περισσότερων καταναλωτών, τόσο στις αστικές όσο και τις αγροτικές περιοχές.

Με βάση αυτή τη λογική, το δίδυμο των ηλεκτρικών Renault 4 και 5 θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του Zoe, και να έχει απήχηση σε ένα ευρύ φάσμα αγοραστών, οι οποίοι θα επιλέξουν το ανάλογο αυτοκίνητο σύμφωνα τις προτιμήσεις τους. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να δούμε και τα 3 μοντέλα να πωλούνται παράλληλα, τουλάχιστον στην αρχή, με το Zoe να είναι το εισαγωγικό ηλεκτρικό όχημα της Renault, και τα 4 και 5 να απευθύνονται σε πελάτες που θέλουν κάτι με περισσότερο στυλ.



Όπως και με το πρόσφατο Renault 5 EV, αναμένουμε να δούμε την αναβίωση του θρυλικού 4 αρχικά ως concept και έπειτα ως μοντέλο παραγωγής. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως οι σκέψεις της εταιρείας για την αναβίωση του συγκεκριμένου οχήματος πηγαίνουν μερικά χρόνια πίσω, αφού το 2011 είχε διοργανώσει έναν παγκόσμιο σχεδιαστικό διαγωνισμό, ο οποίος ονομαζόταν «Renault 4Ever», και είχε ως θέμα την δημιουργία ενός μοντέλου εμπνευσμένου από το θρυλικό 4. Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι από τη συμμετοχή ανεξάρτητου σχεδιαστή σε αυτό τον διαγωνισμό.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις