Πώς θα αποφύγω τις απάτες όταν αγοράζω μεταχειρισμένο;
Συνήθως, ο κίνδυνος στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι να παρουσιάσει προβλήματα το όχημα που αγοράσαμε. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε να κάνουμε με απατεώνες πωλητές, και πλαστές αγγελίες; Ιδού 10 συμβουλές με τις οποίες θα αποφύγουμε τις απάτες στην αγορά μεταχειρισμένου.
Αγορά μεταχειρισμένου: Πώς θα γλυτώσω από απάτες;
Στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υπάρχουν –δυστηχώς- αρκετές περιπτώσεις όπου μπορεί να πέσουμε θύμα απάτης. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν την ανωνυμία του internet και την ευκολία των ηλεκτρονικών αγγελιών με σκοπό όχι να πουλήσουν κάποιο αυτοκίνητο, αλλά να βρουν υποψήφια «θύματα» και να τα εξαπατήσουν.
Δεν γίνεται όμως να ζούμε με το φόβο και να πάψουμε να αγοράζουμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε προσεκτικοί Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές με τις οποίες θα αποφύγουμε τις απάτες στην αγορά.
- Δεν δίνετε ποτέ προκαταβολή για αυτοκίνητο που δεν έχετε δει από κοντά, ή δεν έχετε συναντήσει τον πωλητή του.
- Ένα μεγάλο «καμπανάκι» ύποπτης αγγελίας είναι όταν αντί για τηλέφωνο επικοινωνίας υπάρχει e-mail. Δεν ανταλλάσετε ποτέ προσωπικά στοιχεία μέσω email.
- Παράλληλα, είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν τα στοιχεία επικοινωνίας που αναφέρονται στην αγγελία είναι πλαστά (πχ ο αριθμός τηλεφώνου δεν λειτουργεί).
- Αν τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή είναι σε φωτογραφία της αγγελίας ή στην περιγραφή της, και όχι στο πεδίο όπου αναγράφονται συνήθως αυτά, είναι σημάδι απατεώνα.
- Ζητάτε πάντα σταθερό τηλέφωνο από την αρχή. Ένας αριθμός σταθερού τηλεφώνου είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί για το αν ανήκει σε επιτήδειο συγκριτικά με τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου.
- Προσοχή σε «περίεργους» αριθμούς τηλεφώνου, νούμερα εξωτερικού και άλλα που ξεκινούν από «0900». Η πλειοψηφία αυτών πρόκειται για απάτη, η οποία σας χρεώνει υπέρογκα ποσά.
- Δεν αγοράζετε αυτοκίνητο αν δεν έχετε ελέγξει πρώτα σε ποιον ανήκει. Μπορεί ο πωλητής να μην είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, ενώ αντίστοιχα ίσως να μην έχει εξοφλήσει πλήρως το όχημα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε πληρώσει για ένα αυτοκίνητο που θα σας ταλαιπωρήσει, αφού ίσως να χρειαστούν δικαστήρια για να γίνει η μεταβίβαση.
- Είναι προτιμότερο να κάνετε κατάθεση χρημάτων σε τράπεζα, παρά να πληρώσετε με μετρητά, μιας και έτσι δεν θα κυκλοφορείτε με μεγάλο αριθμό χρημάτων επάνω σας. Βέβαια, για να γίνει αυτό με ασφάλεια, θα πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι πως ο τίτλος κυριότητας του αυτοκινήτου ανήκει στον πωλητή, ο οποίος είναι αυτός που υποδηλώνει (ελέγχουμε ταυτότητα).
Αποφεύγετε τις τράπεζες εξωτερικού που λειτουργούν ανώνυμα, δηλαδή με λογαριασμούς αγνώστων στοιχείων. - Αν η τιμή του αυτοκινήτου είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις αγγελίες των αντίστοιχων μοντέλων, ενώ το όχημα φαίνεται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, τότε πρέπει να υποψιαστείτε πως κάτι ύποπτο συμβαίνει. Το αυτοκίνητο ενδέχεται να είναι κλεμμένο και ο ιδιοκτήτης να θέλει απλά να το ξεφορτωθεί.
- Αν το όχημα που θέλετε να αγοράστε βρίσκεται στο εξωτερικό, τότε πρέπει να ταξιδέψετε στο σημείο που βρίσκεται για να το ελέγξετε και να προχωρήσετε σε κανονική αγοραπωλησία και μεταβίβαση. Αν αυτό είναι αδύνατο, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία που εισάγει οχήματα από το εξωτερικό. Δεν αποστέλλετε ποτέ προκαταβολή χωρίς να έχετε δει το αυτοκίνητο, όσο «ευκαιρία» ή «σπάνιο μοντέλο» και αν νομίζετε πως είναι .
Καλύτερα να είσαι υποψιασμένος, παρά να κλαις τα λεφτά σου!
Δεν δίνεις ΠΟΤΕ προκαταβολή αν δεν έχεις δει από κοντά το αυτοκίνητο!
Προσοχή αν αντί για τηλέφωνο έχει απλά e-mail, μυρίζει «απάτη» από μακριά.
Αν γράφει τηλέφωνο που δεν λειτουργεί, κάτι ύποπτο συμβαίνει…
Αν το αυτοκίνητο είναι στο εξωτερικό, καλύτερα να πας εκεί να το δεις, μην δώσεις στοιχεία από email και μην πληρώσεις τίποτα αν δεν το δεις από κοντά.
Έχεις πετύχει ποτέ αγγελία που τελικά ήταν απάτη;
Σχολιάστε |