autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Πιθανοί λόγοι που το αυτοκίνητό σας καίει παραπάνω καύσιμο

Πιθανοί λόγοι που το αυτοκίνητό σας καίει παραπάνω καύσιμο

Πιθανοί λόγοι που το αυτοκίνητό σας καίει παραπάνω καύσιμο

27/9/2024

Ο τρόπος οδήγησης είναι η πιο πιθανή αιτία αυξημένης κατανάλωσης.
Παίζει μεγάλο ρόλο το βάρος και η αεροδυναμική.
Τα ξεφούσκωτα λάστιχα αυξάνουν την κατανάλωση.
Πώς μπορώ να ελέγξω εάν το όχημα μου καίει περισσότερο από όσο θα έπρεπε;

Ο τρόπος οδήγησης είναι η πιο πιθανή αιτία αυξημένης κατανάλωσης

Έφτασε η ώρα για διακοπές και θέλετε να γλιτώσετε λεφτά από καύσιμα; Η αυξημένη κατανάλωση είναι διπλά ενοχλητική, με δεδομένες τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων! Παρακάτω αναλύουμε μερικές πιθανές αιτίες αυξημένης κατανάλωσης.

Η κατανάλωση καυσίμου ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορεί άλλοτε να είναι υψηλότερη και άλλοτε χαμηλότερη χωρίς να υπάρχει κάποιο ελάττωμα. Αυτό ισχύει για τους βενζινοκινητήρες και τους πετρελαιοκινητήρες, ακόμη και αν η κατανάλωση καυσίμου των βενζινοκινητήρων υπόκειται σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις από εκείνη των πετρελαιοκινητήρων σε απόλυτους αριθμούς. Ο τρόπος οδήγησης είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο προφανείς παράγοντες όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου. Αν το γκάζι σου είναι «ελαφρύ», τότε καις και περισσότερο καύσιμο.
 

Παίζει μεγάλο ρόλο το βάρος και η αεροδυναμική

Η αεροδυναμική του αυτοκινήτου παίζει τεράστιο ρόλο όχι μόνο στις επιδόσεις, αλλά και στην κατανάλωση. Οτιδήποτε προστίθεται στο αμάξωμα που αλλάζει το σχήμα του αυτοκινήτου, δεν έχει προβλεφθεί από τον κατασκευαστή και αυξάνει την αεροδυναμική του αντίσταση. Ως συνέπεια, και κυρίως σε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 60 με 80 χιλιόμετρα την ώρα, η κατανάλωση αυξάνεται αισθητά. Συνήθεις «ύποπτοι» είναι οι σχάρες και κυρίως οι μπαγκαζιέρες οροφής.

Με τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα να ζυγίζουν πλέον από 1.000 κιλά και πάνω, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι μερικά επιπλέον αντικείμενα ή πράγματα που έχουμε «ξεχάσει» στο πορτ-μπαγκάζ ή στην καμπίνα, δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση. Κυκλοφορούμε λοιπόν με το αυτοκίνητό μας καθημερινά ελαφρώς φορτωμένο, χωρίς αυτό να μας απασχολεί. Αν πολλαπλασιάσετε το έξτρα βάρος με κάθε διαδρομή που κάνετε καθημερινά, τότε η ίσως αμελητέα αρχικά διαφορά να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στο τελικό σύνολο. Γι' αυτό είναι καλό να απομακρύνουμε οποιοδήποτε σχετικά βαρύ αντικείμενο δεν χρειαζόμαστε καθημερινά από το αυτοκίνητο μας ώστε να πραγματοποιούμε τις διαδρομές μας με το μικρότερο δυνατό βάρος.
 

Τα ξεφούσκωτα λάστιχα αυξάνουν την κατανάλωση

Η ποσότητα του αέρα που βρίσκεται στα ελαστικά μας δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου και τη φθορά των ελαστικών στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου. Ξεφούσκωτα ελαστικά, ελαστικά δηλαδή που δεν έχουν φουσκώσει σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες από τον κατασκευαστή πιέσεις, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Αυτό συμβαίνει γιατί με χαμηλότερη από το κανονικό πίεση, αυξάνεται και η επιφάνεια τριβής του πέλματος με την άσφαλτο, άρα απαιτείται παραπάνω έργο και από τον κινητήρα. Αυτό που θα πρέπει να θυμόσαστε, για να μην καίτε άσκοπα παραπάνω καύσιμο είναι να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε δύο εβδομάδες, αλλά και όταν υπάρχουν απότομες και μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω.
 

Πώς μπορώ να ελέγξω εάν το όχημα μου καίει περισσότερο από όσο θα έπρεπε;

Αν πιστεύετε ότι το αυτοκίνητό σας καίει περισσότερο καύσιμο τελευταία, τότε υπάρχει τρόπος να μετρήσετε την κατανάλωσή του. Ωστόσο, είναι καλύτερο να παρατηρήσετε την κατανάλωση καυσίμου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είπαμε, στο τελικό νούμερο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο το προσωπικό στιλ οδήγησης, αλλά και η συμφόρηση στους δρόμους, οι καιρικές συνθήκες, η τοπογραφία, τα ελαστικά και η συντήρηση του αυτοκινήτου.

Αρχικά, φουλάρετε το αυτοκίνητο με καύσιμο. Όταν λέμε φουλάρετε, εννοούμε εντελώς, σε σημείο που να κουνήσετε το όχημα λίγο με τα χέρια ώστε να διαλυθούν και οι τελευταίες φυσαλίδες για να χωρέσει όσο καύσιμο πραγματικά χρειάζεται. Έπειτα μηδενίστε τον χιλιομετρητή και πραγματοποιήστε μία διαδρομή, όχι μικρότερη από 100χλμ. Ύστερα ξαναφουλάρετε το όχημά σας στο ίδιο βενζινάδικο και στην ίδια αντλία.

Για να υπολογίσετε τώρα την πραγματική κατανάλωση του αυτοκινήτου, πολλαπλασιάστε τα λίτρα βενζίνης που συμπληρώσατε με το 100 και στη συνέχεια διαιρέστε το νούμερο με τα χιλιόμετρα που διανύσατε. Εάν για παράδειγμα συμπληρώσατε 38,27λτ. ενώ κάνατε 523χλμ. τότε: 38,27 επί 100 διά 523 = 7,32 λτ./100χλμ. Αν λοιπόν το αυτοκίνητό σας είναι σχετικά καινούργιο και έχετε παρατηρήσει αυξημένη κατανάλωση, τότε μάλλον πρέπει να απευθυνθείτε σε συνεργείο.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε