autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Πως να κάνετε τις ταπετσαρίες σαν καινούργιες!
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πως να κάνετε τις ταπετσαρίες σαν καινούργιες!

7/11/2024

Λάδι, σταγόνες από ποτά και αποφάγια μπορεί να λερώσουν το κάθισμα
Το δέρμα θέλει ευαισθησία, το Alcantara θα σας ταλαιπωρήσει λίγο περισσότερο
Αν χρησιμοποιήσετε βούρτσα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα τραυματίσει τις επιφάνειες
Βασιστείτε σε ποιοτικά υλικά και ακολουθείστε αναλυτικά τις τεχνικές

Λάδι, σταγόνες από ποτά και αποφάγια μπορεί να λερώσουν το κάθισμα

Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες ΙΧ θέλουν να διατηρούν την καμπίνα του αυτοκινήτου τους ακέραιη. Όμως, το να λερωθεί κάποιο μέρος - ειδικά η ταπετσαρία - είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Συνηθέστερο φαινόμενο οι λεκέδες από λάδι, αναψυκτικό, ή οποιοδήποτε ψίχουλο από φαγώσιμο που προσπαθήσαμε να φάμε «στο πόδι», ενώ πολύ πιο... επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση με την παρουσία ενός ή και περισσότερων επιβατών, οι οποίοι μπορεί επίσης να λερώσουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή όλοι βρισκόμαστε στην ίδια θέση απέναντι στους λεκέδες, αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν οδηγό αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Βοηθός μας σε αυτή τη διαδικασία ένα ταλαιπωρημένο VW Golf 5 16ετίας και με 190.000 χλμ. στις «πλάτες» του.

Το δέρμα θέλει ευαισθησία, το Alcantara θα σας ταλαιπωρήσει λίγο περισσότερο

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες πριν την εκκίνηση των εργασιών, η φθορά στο κάθισμα του οδηγού είναι φανερή, ενώ το χρώμα σε κάποια σημεία δεν είναι αντιληπτό ελέω της βρωμιάς. Αλλωστε, είναι από τις καταστάσεις που με το που ανοίγεις τις πόρτες, σου έρχεται αυτή η... «ευωδία». Οι λεκέδες είναι ίδιοι, αλλά τα καθίσματα όχι. Ποιες οι διαφορές;

Για πολλούς οδηγούς αυτοκινήτων, το να επιλέξουν δερμάτινα καθίσματα είναι μονόδρομος. Αυτό συμβαίνει επειδή η αφαίρεση των λεκέδων στο δέρμα είναι πιο γρήγορη από ό,τι σε μια υφασμάτινη ταπετσαρία, ενώ διατηρεί καλύτερη εμφάνιση και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Όμως, η συγκεκριμένη επιφάνεια θέλει μεγαλύτερη και περισσότερη φροντίδα. Δύο ή τρεις φορές τον χρόνο τουλάχιστον, έτσι ώστε να παραμείνει ελαστικό  και να μην εμφανίσει σημάδια ξηρότητας. Ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες όπως αυτές αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων καθαρισμού, καθώς το δέρμα θέλει να αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Αν πάλι το κάθισμά σας διαθέτει επένδυση Alcantara, αυτό όντας συνθετικό υλικό, θα σας ταλαιπωρήσει παραπάνω στο να καθαριστεί. Αν θέλετε να αφαιρέσετε κρόσσια και χνούδια, δεν θα το κάνετε ούτε με ξυραφάκια ούτε με κάποια... θαυματουργή θεραπεία, αλλά με καθαριστικά υφασμάτων και βούρτσες, όπως στις ταπετσαρίες.

Αν χρησιμοποιήσετε βούρτσα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα τραυματίσει τις επιφάνειες

Προτιμήστε βούρτσες αντί για πανιά με μικροΐνες, καθώς κάνουν καλή δουλειά, συμβάλλοντας τόσο στην εισχώρηση του καθαριστικού στην ταπετσαρία, όσο και στον καλύτερο καθαρισμό της βρωμιάς εις βάθος. Και για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, πριν την εκκίνηση της δουλειάς, εφαρμόστε με βούρτσα σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι οι σκληρές τρίχες δεν θα καταστρέψουν το ύφασμα της ταπετσαρίας των καθισμάτων. Για επίμονους λεκέδες και απαιτητικές περιπτώσεις, συνίσταται η χρήση επαγγελματικών εργαλείων.

Μην το παρακάνετε με το καθαριστικό, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφήσει λεκέδες. Σφουγγάρια και πανιά είναι τα καταλληλότερα για το τρίψιμο και το σκούπισμα προϊόντων φροντίδας, τα οποία συνήθως έρχονται μαζί με τα καθαριστικά σαν κιτ, ενώ για τις περιπτώσεις σκληρών υπολειμμάτων, εξυπηρετεί και η μαλακή βούρτσα. Μετά τον καθαρισμό, φροντίστε τα καθίσματα να έχουν στεγνώσει καλά, διότι σε άλλη περίπτωση κρύβεται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σημάδια που δύσκολα απομακρύνονται.

Ας ξεκινήσουμε όμως, βλέποντας τη διαδικασία βήμα-βήμα:

Βασιστείτε σε ποιοτικά υλικά και ακολουθείστε αναλυτικά τις τεχνικές

Βήμα 1ο: Ψεκάστε γενναιόδωρα την επιφάνεια του καθίσματος που έχετε σκουπίσει με ηλεκτρική σκούπα με καθαριστικό ταπετσαρίας και αφήστε τον αφρό να δράσει για 5 λεπτά.

Βήμα 2ο: Γεμίστε ένα άδειο μπουκάλι σπρέι με νερό και εφαρμόστε σε επιφάνειες με σκόνη ώστε να μαλακώσει. Να είστε γενναιόδωροι, εκτός κι αν δε δουλεύετε με υγρό καθαριστικό.

Βήμα 3ο: Χρησιμοποιείστε ένα στεγνό πανί μικροϊνών ώστε να μαζέψετε την - μαλακή πλέον - βρωμιά, ασκώντας πίεση έτσι ώστε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερη. Εάν ο λεκές είναι επίμονος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα δίχως όμως να έχουν πολύ σκληρές τρίχες.

Βήμα 4ο: Πολύ πιο αποτελεσματικό από το να χρησιμοποιήσετε απορροφητικά μαντηλάκια, είναι η ηλεκτρική σκούπα με σύστημα πλύσης, η οποία μπορεί και να ξεπλύνει τις επιφάνειες που δουλέψαμε με καθαρό νερό, αλλά και να τις σκουπίσει ξανά. Εάν το κάθισμα είναι έντονα λερωμένο και απαιτεί πολλά περάσματα, χρησιμοποιείστε ένα δράπανο με μπαταρία και «κουμπώστε» μια βούρτσα καθαρισμού ώστε να κάνει τη δουλειά.

Βήμα 5ο: Ξεπλύνετε καλά την ταπετσαρία και καθαρίστε ενδελεχώς. Ένα σεσουάρ και τα πανιά μικροϊνών μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία.
Βήμα 6ο : Για να διατηρηθεί η ταπετσαρία καθαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφαρμόστε ένα αδιαβροχοποιητικό. Σημειώστε ότι φρεσκάρει και το χρώμα της επένδυσης.

Έτσι, με το πέρας της διαδικασίας, θα έχετε μια ταπετσαρία η οποία θα είναι καθαρή, θα δείχνει φρεσκαρισμένη καθώς και θα μυρίζει υπέροχα, τα καθίσματα «γυαλίζουν» και θυμίζουν τον προ-16ετίας εαυτό τους! Αναζητείστε τα κατάλληλα προϊόντα και ακολουθήστε τα βήματα που σας παρουσιάσαμε για να έχετε ένα ανάλογο αποτέλεσμα και να δώσετε νέα ζωή στα καθίσματά σας!  

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε