autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Τα πάντα γύρω από τα ρουλεμάν τροχού

Τα πάντα γύρω από τα ρουλεμάν τροχού

15/10/2024

Ένα ρουλεμάν περιστρέφεται περίπου 100 εκ. φορές στα 180.000 χλμ.
Ο θόρυβος υποδεικνύει τυχόν ζημιά
Όσο πιο γρήγορα στο συνεργείο, τόσο φθηνότερη η επισκευή
Φθορά από θερμότητα, υγρασία, οδηγικές συνθήκες

Ένα ρουλεμάν περιστρέφεται περίπου 100 εκ. φορές στα 180.000 χλμ.

Αλήθεια, πόσα γνωρίζετε για τα ρουλεμάν των τροχών; Είναι από τους… εργάτες του παρασκηνίου στο αυτοκίνητό μας και χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των κινητήριων αξόνων. Παρά το γεγονός πως τα ρουλεμάν των τροχών δέχονται σκληρές πιέσεις κατά την οδήγηση, είναι ικανά να βγάλουν πέρα μια διαδρομή ως και 180.000 χλμ. . Σκεφτείτε ότι ένα ρουλεμάν περιστρέφεται περίπου 100.000.000 φορές κατά τη διάρκεια της απόστασης αυτής. Ωστόσο, η συνεχής περιστροφή και οι καταπονήσεις που δέχεται, όπως είναι λογικό, το φθείρουν και για τον λόγο αυτό μπορεί να αντικατασταθεί και πάνω από ένα ρουλεμάν την φορά. Πώς όμως μπορούμε να εντοπίσουμε το πότε ήρθε η ώρα για την αντικατάσταση;

Ο θόρυβος υποδεικνύει τυχόν ζημιά

Αρχικά, πρώτη ένδειξη είναι ο θόρυβος που μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με την κατάσταση της οδήγησης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θέλει μεγαλύτερο διάστημα ώστε να γίνει αντιληπτός. Σε άλλες περιπτώσεις, ο θόρυβος αυξάνεται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και μετά από κάποιες εκατοντάδες χλμ. . Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέσω ελέγχου (και αν το επιτρέπει η κυκλοφορία), αλλάζοντας ταχύτητα στο νεκρό σημείο πριν από την στροφή. Εάν υπάρξει βουητό στο ρουλεμάν των τροχών κατά την στροφή προς τα δεξιά, υποδεικνύει ελαττωματικό αριστερό ρουλεμάν. Αν ο θόρυβος μειώνεται, το δεξί ρουλεμάν πιθανότατα να είναι ελαττωματικό.

Όσο πιο γρήγορα στο συνεργείο, τόσο φθηνότερη η επισκευή

Εάν έχετε υποψίες πως το ρουλεμάν σας έχει κάποια βλάβη, μη διστάσετε να πάτε στο συνεργείο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να «ξεφύγει» το μέγεθος της όποιας ζημιάς, διότι το ρουλεμάν μπορεί να σφίξει σε βαθμό ο οποίος θα μπλοκάρει τον τροχό. Το να χαλαρώσει ένα σφιχτό ρουλεμάν θέλει περισσότερο χρόνο σε αναλογία από μια απλή αντικατάσταση, δηλαδή πάνω από 45-60 λεπτά. Που σημαίνει, πως όσος το νωρίτερο γίνει η επισκευή, τόσο πιο γρήγορη η επιδιόρθωση, αλλά και φθηνότερη. Ακόμη, καλό θα ήταν να αντικατασταθεί και το δεύτερο ρουλεμάν του ίδιου άξονα, για να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν στο δεύτερο έδρανο.

Φθορά από θερμότητα, υγρασία, οδηγικές συνθήκες

Η φθορά προκαλείται κυρίως από τις αξονικές και ακτινικές δυνάμεις οι οποίες ασκούνται στα έδρανα των τροχών κατά την οδήγηση. Οι αξονικές δυνάμεις περιστροφικής κίνησης εμφανίζονται κατά την οδήγηση. Όμως, οι πηγές ζημιάς μπορεί να ποικίλλουν: Ανώμαλοι δρόμοι και κακά οδοστρώματα, καθώς και τυχόν εισροή νερού και ανάπτυξη υγρασίας ή υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και μια κακή ζυγοστάθμιση, ακόμη και η επισκευή και το φαινομενικά «αθώο» χτύπημα με το σφυρί από τον μηχανικό. Τα σύγχρονα ρουλεμάν τροχών δε χρίζουν ιδιαίτερης συντήρησης, καθώς οι δακτύλιοι στεγανοποίησης διασφαλίζουν πως ούτε το γράσο διαφεύγει ούτε εισέρχεται νερό ή βρωμιά στο ρουλεμάν. Παρά ταύτα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες απαιτούνται ειδικά εργαλεία για την σωστή τοποθέτηση ενός ρουλεμάν τροχού. Για τους λόγους αυτούς, η καλύτερη λύση είναι η άμεση επίσκεψη σε καλά καταρτισμένους μηχανικούς.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις