autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Τα ηλεκτρικά μοντέλα θα «εκτοξευθούν» με μια πρωτοποριακή ηλιακή οροφή
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τα ηλεκτρικά μοντέλα θα «εκτοξευθούν» με μια πρωτοποριακή ηλιακή οροφή

25/10/2024

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο της Webasto
Με μειωμένο βάρος έως και 40% θα μειώσει τα έξοδα στα καύσιμα
Οι ιθύνοντες αναφέρουν πως θα χαρίζει ενέργεια για 2.500 χλμ.
Ακόμη υπόσχονται έως και 50% λιγότερους ρύπους

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο της Webasto

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μια φράση τους στόχους και το ζητούμενο της «πράσινης ενέργειας», αυτή θα ήταν: Μείωση στις εκπομπές ρύπων και αύξηση στην ισχύ. Είτε μιλάμε για τα ίδια τα αυτοκίνητα και τα κινητήρια σύνολά τους, είτε αναφερόμαστε σε κάποιον άλλο τομέα της κινητικότητας, το ζητούμενο παραμένει το ίδιο. Στην περίπτωση που θα εξετάσουμε, η καινοτομία έρχεται από την Webasto, η οποία θέλει να προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές στην ευρύτερη αγορά της ηλεκτροκίνησης και συγκεκριμένα, στον τομέα των ηλιακών οροφών.

Για όσους δε γνωρίζουν, η Webasto αποτελεί μια από τις ηγέτιδες εταιρείες της υφηλίου με ειδίκευση στην κατασκευή ηλιοροφών, φορτιστών για ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά και συστήματα κλιματισμού. Η γερμανική εταιρεία, με στόχο την μεγέθυνση της βιωσιμότητας στη βιομηχανία της ηλεκτρικής κινητικότητας, παρουσίασε την νέα σειρά ηλιοροφών η οποία θα εξοπλίζει ηλεκτρικά μοντέλα με τίτλο «EcoPeak».

Με μειωμένο βάρος έως και 40% θα μειώσει τα έξοδα στα καύσιμα

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, στόχος της Webasto είναι μέσα από μια σειρά καινοτομιών, να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, η αρχή γίνεται από τα υλικά του σκελετού, καθώς αποφεύγεται η αξιοποίηση του αλουμινίου, με την κατασκευή του να βασίζεται σε ανακυκλωμένα υλικά. Μάλιστα, το γεγονός αυτό αποφέρει την ελάφρυνση του βάρους του συστήματος της ηλιοροφής έως και 40% χαμηλότερα από τις συμβατικές μονάδες του εμπορίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, το λιγότερο βάρος ισοδυναμεί με εξοικονόμηση τόσο στην κατανάλωση καυσίμου, όσο και στη γενικότερη βελτιστοποίηση της οδήγησης.

Οι ιθύνοντες αναφέρουν πως θα χαρίζει ενέργεια για 2.500 χλμ.

Συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα μέρη της ηλιοροφής, το βασικότερο, δηλαδή το τζάμι της, αποτελείται από πολυκαρμπονικά φύλλα (αποτελεί εναλλακτική λύση των γυάλινων, με υψηλή αίσθηση αντοχής, καθώς και ελαφρύ βάρος) και είναι εφοδιασμένο με ηλιακές κυψέλες οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια (αποτελούν το βασικό στοιχείο των φωτοβολταϊκών πάνελ). Μάλιστα, οι ιθύνοντες υποστηρίζουν πως είναι σε θέση να παράγει έως και 350 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε ένα έτος, που σημαίνει ότι ένα μέσο ηλεκτρικό μοντέλο, μπορεί να διανύσει έως και 2.500 χιλιόμετρα.

Οι Γερμανοί έχουν φροντίσει κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα υλικά της κατασκευής τους και τον σκοπό της δημιουργίας ενός προϊόντος το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας. μέχρι και τα φύλλα (ρολά) που καλύπτουν την οροφή, είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα μπουκάλια τύπου PET.

Ακόμη υπόσχονται έως και 50% λιγότερους ρύπους

Μιλώντας στα πλαίσια της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Jan Henning Meglfeldt, εξέφρασε την τεράστια πεποίθησή του για το σχέδιο αυτό. Οι ιθύνοντες θέλουν να συνεχίσουν τις μελέτες πάνω σε καινοτόμα συστήματα ηλιοροφών τα οποία θα είναι σε θέση να συνδυάζουν άρτια τη βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα και τον αισθητικό σχεδιασμό. Επιπρόσθετα (και πάντα σύμφωνα με τους Γερμανούς), οι μελέτες έδειξαν πως η EcoPeak είναι σε θέση να παρουσιάσει μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 50% σε σχέση με τις υπόλοιπες οροφές της αγοράς, κάτι το οποίο, οφείλεται στην χρήση ανακυκλωμένων υλικών, σύμφωνα με τον Mehlfeldt.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε