Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Συμβουλές για την αλλαγή των υγρών φρένων

22/1/2021

Ποιο υγρό φρένων να αγοράσω;
Όπως συμβαίνει και με το λάδι του κινητήρα, έτσι και σε ό,τι αφορά το υγρό φρένων, δεν μπορεί κάποιος απλώς να προμηθευτεί ένα οποιοδήποτε προϊόν. Στην αγορά των υγρών φρένων υπάρχουν διάφορες κατηγορίες DOT, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως ως προς το σημείο βρασμού και το ιξώδες της χαμηλής θερμοκρασίας. Η συντομογραφία “DOT” προέρχεται από το "department of transportation", δηλαδή το Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α. Η διάκριση γίνεται μεταξύ των επιμέρους κλάσεων DOT 3, 4, 5, καθώς και 5.1. Οι κλάσεις 3 και 4 είναι οι συνήθεις στον ευρωπαϊκό χώρο, με τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν υγρό φρένων με DOT 4. Συνιστούμε, επίσης, για το υγρό φρένων να τηρείτε αυστηρά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του. Αν αναμειχθούν μεταξύ τους υγρά φρένων με διαφορετικά σημεία βρασμού, μπορεί έτσι να υποβαθμιστεί η απόδοση, που έχει ανακοινωθεί εξ αρχής από τον κατασκευαστή τους.

Για χρήση σε κλασικά αυτοκίνητα είναι ιδανικό το υγρό φρένων, που περιέχει σιλικόνη. Ωστόσο, η αλλαγή από ένα «κανονικό» σε ένα κάπως πιο παχύρευστο υγρό φρένων, που περιέχει σιλικόνη, απαιτεί πλήρη έκπλυση του συστήματος και αντικατάσταση όλων των στεγανοποιητικών. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους δύο τύποι! Επίσης, κάποια προϊόντα με βάση το ορυκτέλαιο αποτελούν μια ειδική περίπτωση. Χρησιμοποιούνται ακόμα και ως standard, αλλά μόνο από μερικούς κατασκευαστές, όπως η Citroën.



Συμπτώματα πως απαιτείται αλλαγή
Αν δεν υπάρχει αρκετό υγρό φρένων, το αυτοκίνητό σας παρέχει λίγες μεν, αλλά σαφείς ενδείξεις, δε. Ένα σαφές σημάδι είναι η μειωμένη απόκριση του συστήματος πέδησης. Γίνεται επίσης αισθητό, όταν το μεσαίο πεντάλ μπορεί να πιεστεί εύκολα, αλλά έχει μικρή αντίσταση και αντιδρά εν τέλει αργά. Ακόμα κι όταν τα φρένα... στριγγλίζουν ή υφίστανται άλλες αστοχίες του συστήματος πέδησης, η επόμενη διαδρομή του αυτοκινήτου σας πρέπει να έχει το συντομότερο δυνατό ως προορισμό το συνεργείο.

Έξοδα και διάρκεια της αλλαγής
Ανεξάρτητα συνεργεία παρέχουν συχνά αλλαγή του υγρού φρένων σε τιμές χονδρικής. Το σχετικό κόστος κυμαίνεται στη χώρα μας μεταξύ 30 και 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του νέου υγρού φρένων. Συνήθως χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να αλλαχθεί το υγρό φρένων. Πάντως, η συγκεκριμένη επέμβαση αρχίζει να γίνεται πιο ακριβή, από τη στιγμή, που μειώνεται η στάθμη του υγρού και αυξάνονται οι ανάγκες πλήρωσης.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει