Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Μπαταρία ηλεκτρικών οχημάτων: Συμβουλές για τη διάρκεια ζωής της

13/4/2021

Όπως κάθε μπαταρία, έτσι και αυτές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν με την πάροδο του χρόνου την απόδοσή τους. Οι παρακάτω 10 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σας περισσότερο!

Όλοι γνωρίζουν το φαινόμενο των smartphone, όπου οι μπαταρίες χάνουν με την πάροδο του χρόνου μέρος της απόδοσής τους, με αποτέλεσμα η ικανότητά τους αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας να εξασθενεί. Ο λόγος για αυτό είναι χημικές ενώσεις, που συσσωρεύονται στο ηλεκτρόδιο του λιθίου (οι λεγόμενοι «δενδρίτες»), οι οποίοι καθιστούν πιο δύσκολη την αύξηση της τάσης με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της τεχνολογίας, αυτή η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη, επειδή η πλειονότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βασίζεται σε μικρού μεγέθους μεν, αλλά ταυτόχρονα ισχυρές μπαταρίες ιόντων-λιθίου, δε. Αυτές μπορούν να αντέξουν τουλάχιστον 1.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης, καθώς και να έχουν αντοχή τουλάχιστον 100.000 χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι μπαταρίες διαρκούν ακόμα περισσότερο, επειδή το αυτοκίνητο συνήθως δεν οδηγείται έως ότου αδειάσει τελείως η μπαταρία και, στη συνέχεια, φορτίζεται -υποτίθεται- πλήρως, αφού η φόρτιση πραγματοποιείται ουσιαστικά ως τη μέση. Η συγκεκριμένη διαδικασία παρατείνει τελικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ωστόσο, οι έξυπνοι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να αντισταθμίσουν τη σταδιακή μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας. Με τη βοήθεια μερικών απλών συμβουλών και… κόλπων, η γήρανση της μπαταρίας ενός e-αυτοκινήτου μπορεί να επιβραδυνθεί αισθητά, από τη στιγμή, που ο συσσωρευτής διατηρεί την ισχύ του για περισσότερο χρόνο. Η AUTO BILD έχει καταγράψει τις πιο σημαντικές… βοήθειες.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις