Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οι συμβουλές για μακροζωία στη μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

13/4/2021

1. Οι έντονες και απότομες επιταχύνσεις βλάπτουν την μπαταρία. Επομένως, θα πρέπει να οδηγείτε προνοητικά και να αποφεύγετε την υπερβολική επιτάχυνση, ειδικά αν η μπαταρία είναι κρύα, ακόμη. 

2. Φορτίζετε όσο πιο σπάνια γίνεται με ταχυφορτιστή. Μια ήπια φόρτιση καθΆ όλη τη διάρκεια της νύχτας προστατεύει τον ακριβό συσσωρευτή ενέργειας. Υπάρχουν κατάλληλες εφαρμογές για πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προγραμματισμό της διαδικασίας φόρτισης. Στη συνέχεια, η μπαταρία μπορεί να φτάσει στην επιθυμητή κατάσταση φόρτισης π.χ. λίγο πριν από την αναχώρησή σας από το σημείο φόρτισης.
 
3. Αποφύγετε τη βαθιά αποφόρτιση της μπαταρίας. Αν δεν αφήνετε το επίπεδο φόρτισής της να πέφτει συχνά πολύ κάτω από το 20%, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας!
 
4. Προσπαθήστε να μειώσετε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου. Έτσι, το καλοκαίρι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα έπρεπε ιδανικά να σταθμεύει στη σκιά και το χειμώνα κατά προτίμηση σε κλειστό γκαράζ. Αν η μπαταρία συνδεθεί για φόρτιση αμέσως μετά από τη μετακίνηση, δε θα κρυώσει τόσο γρήγορα. Έτσι, θα επιβαρυνθεί λιγότερο, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το χειμώνα.
 
5. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ορίζετε ένα μέσο επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Έτσι, η μπαταρία θα αντέξει και σε μεγαλύτερα διαλείμματα. Ελέγχετέ την, λοιπόν, τακτικά και, αν είναι απαραίτητο, συνεχίστε τη φόρτιση!
 
6. Φορτίζετε πλήρως την μπαταρία του αυτοκινήτου, μόνο αν σχεδιάζετε μια διαδρομή μεγάλης διάρκειας. Η φόρτιση θα έπρεπε να διατηρείται ιδανικά μεταξύ 20 και 80% του επιπέδου φόρτισης.
 
7. Αν η μπαταρία σας είναι πλήρως φορτισμένη, χρησιμοποιήστε την ενέργειά της το συντομότερο δυνατό.
 
8. Να εμπιστεύεστε πάντοτε ένα συνεργείο με έμπειρο προσωπικό σχετικά με τη συντήρηση των e-αυτοκινήτων. Πρόκειται, φυσικά, για κάτι το αυτονόητο, αλλά δεν έχει κάθε συνεργείο υπαλλήλους, που είναι εξοικειωμένοι με συστήματα υψηλής τάσης.
 
9. Τηρείτε τα διαστήματα των service. Αυτό εγγυάται την ομαλή λειτουργία της τεχνολογίας, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραίτητα σε κάθε κατασκευαστή. Η Tesla, για παράδειγμα, έχει καταργήσει τα σταθερά διαστήματα συντήρησης και προχωρά κεντρικά σε update του software μέσω του διαδικτύου και στα λεγόμενα service αντικαθιστά συχνά μόνο το υγρό φρένων.
 
10. Μη χρησιμοποιείτε την μπαταρία ως συσσωρευτή ενέργειας. Αν διαθέτετε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην οροφή του σπιτιού σας, μπορείτε, για παράδειγμα, να εκμεταλλευτείτε την περίσσεια ενέργεια, αποθηκεύοντάς την στο αυτοκίνητο και να την πάρετε πίσω ξανά όταν κι αν τη χρειαστείτε. Αυτή η αμφίδρομη φόρτιση, όμως, θα στοιχίσει στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου.

Πολύ σημαντικό: Θα είναι πολύ δύσκολο να αποστηθίσετε όλες αυτές τις συμβουλές καθΆ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός αυτοκινήτου. Αλλά αν ακολουθήσετε τουλάχιστον τις πιο σημαντικές, η μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα διατηρήσει την ικανότητα φόρτισής της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει