Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι επιφυλάσσει η τεχνολογία του ήχου για το μέλλον

Τι επιφυλάσσει η τεχνολογία του ήχου για το μέλλον

Διαβάστηκε από 16700 αναγνώστες - 19/6/2022

2) Wearables εξαρτήματα στο αυτοκίνητο

Κοινοποίησέ το »

Η ψηφιακή τάση των τελευταίων ετών είναι τα ασύρματα ακουστικά. Την έλευση των Airpods της Apple το 2019 ακολούθησαν αντίστοιχες προτάσεις από εταιρείες όπως η JBL και η Bose. Η Harman, ως προμηθευτής αυτοκινητοβιομηχανιών, σκέφτεται να ενσωματώσει αυτές τις συσκευές και μέσα στα οχήματα. Λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει την χρήση hands-free ακουστικών από τον οδηγό, το πιο πιθανό είναι αυτή η τεχνολογία να μπορεί να αξιοποιηθεί από τους υπόλοιπους επιβάτες, αλλά ακόμα και αυτό αρκεί για να δώσει διαφορετική διάσταση στα ταξίδια οικογενειών ή μεγάλων group. Γενικότερα, το αυτοκίνητο θα μετατραπεί σε τόπο εμπειριών.
 
Η πανδημία του Covid-19 μας δίδαξε πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες «μένουμε σπίτι» και δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από την κατοικία μας. Έτσι, το αυτοκίνητο θα μπορέσει να γίνει ένα ψηφιακό άσυλο στο μέλλον. Σκεπτόμενη αυτό, η Harman παρουσίασε στην CES ένα concept το οποίο μετατρέπει το όχημα σε εικονικό συναυλιακό χώρο. Οι μουσικοί και οι fans θα μπορούν να αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον, και έτσι, θα μπορέσει να διατηρηθεί έστω και μία σπίθα της ζωής και των συνηθειών προ Covid.
 
Εκτός αυτού,  νέα προσκέφαλα με ενσωματωμένα ηχεία θα μπορέσουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον απολαμβάνουμε μουσική μέσα στο αυτοκίνητο.


 
3) Νέες επιλογές retrofit εξαρτημάτων
Οι κλασσικές «πηγές» ηχοσυστημάτων στη θέση 1 και 2 DIN είναι πλέον κατά πολύ ξεπερασμένες, αφού πλέον αυτές είναι ενσωματωμένες στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Αυτό, ενώ συμβάλλει στην καλαισθησία και την σχεδιαστική αρτιότητα, δυσκολεύει αρκετά την εξατομίκευση και την αναβάθμιση του εργοστασιακού ηχοσυστήματος ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές του ιδιοκτήτη. Πλέον έχουμε φύγει από την εποχή των οθονών και των subwoofer στο χώρο αποσκευών. Σύμφωνα με τη Harman, η βελτίωση του μέλλοντος θα γίνεται μέσω αναβάθμισης του software.
 
Ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προσθέτει διαφορετικά προφίλ ρυθμίσεων στο equalizer του infotainment, μέσω των οποίων θα αλλάζει ο ήχος. Όσον αφορά το θέμα των εξαρτημάτων, αυτά θα έχουν αρθρωτή δομή, μέσω της οποίας θα καθίσταται δυνατό να αναβαθμιστεί ο ενισχυτής, ή να τοποθετηθούν διαφορετικά ηχεία.
 
Ασχετα από το ποια προσέγγιση θα ακολουθηθεί στο μέλλον, όλα δείχνουν πως η τάση οδεύει προς την μεγαλύτερη ατομικότητα. Η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει οικονομικά και τις κατασκευάστριες εταιρείες, αφού η ενσωμάτωση των συστημάτων τους θα τις βοηθήσει να κερδίσουν χρήματα ακόμα και μετά την αρχική πώληση των συστημάτων τους, αφού θα υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορεί να προστεθεί σε αυτά.