Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Μηχανολογικές αιτίες αύξησης κατανάλωσης

Διαβάστηκε από 36334 αναγνώστες - 11/1/2021

Έχεις παρατηρήσει ότι πλέον το αυτοκίνητο σου καταναλώνει περισσότερη βενζίνης σε σύγκριση με παλαιότερα; Συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε τους κυριότερους λόγους που επισκέπτεσαι το βενζινάδικο συχνότερα πλέον, χωρίς να φταις εσύ.

Η κατανάλωση καυσίμου είναι το απόλυτο στοίχημα στην αυτοκίνηση πλέον. Τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν διαθέτουν trip computer με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση του και να διαπιστώνει τυχόν αλλαγές. Φυσικά πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να μεταβάλλουν τα λτ./100χλμ. με κυριότερο όμως το πόδι του οδηγού και το πόσο… βαρύ είναι.
Για να εντοπιστεί λοιπόν μία μεταβολή στην κατανάλωση για την οποία δεν θα φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας, πρέπει στην εξίσωση να διατηρήσουμε κάποιες σταθερές μεταβλητές. Για παράδειγμα εάν οδηγείτε την ίδια διαδρομή, την ίδια εποχή, με το ίδιο στυλ οδήγησης και αντικρίζοντας την ίδια κίνηση, γιατί να μεταβληθεί η κατανάλωση;
 
Πώς να μετρήσετε σωστά την κατανάλωση
Όπως είπαμε και προηγουμένως, τα trip computer μπορούν να ενημερώσουν τον οδηγό τόσο για την στιγμιαία όσο και για την μέση κατανάλωση. Όμως η αλήθεια είναι πως ακόμα και οι υπολογιστές καμιά φορά σφάλλουν και ίσως να χρειαστεί να πάρετε οι ίδιοι μερικά μέτρα, για να έχετε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Δείτε τι προτείνουμε:
 
  • Φουλάρετε το αυτοκίνητο με καύσιμο. Όταν λέμε φουλάρετε εννοούμε εντελώς, σε σημείο να κουνήσετε το όχημα λίγο με τα χέρια ώστε να διαλυθούν και οι τελευταίες φυσαλίδες για να χωρέσει όσο καύσιμο πραγματικά χρειάζεται.
  • Έπειτα μηδενίστε τον χιλιομετρητή και πραγματοποιήστε μία διαδρομή, όχι μικρότερη από 100χλμ.
  • Ξαναφουλάρετε το όχημα σας στο ίδιο βενζινάδικο και στην ίδια αντλία
  • Για να υπολογίσετε τώρα την πραγματική κατανάλωση, πολλαπλασιάστε τα λίτρα βενζίνης που συμπληρώσατε με το 100  και στη συνέχεια διαιρέστε το νούμερο με τα χιλιόμετρα που διανύσατε. Εάν για παράδειγμα συμπληρώσατε 38.27λτ. ενώ κάνατε 523χλμ. τότε: 38.27 επί 100 δια 523 = 7.32 λτ./100χλμ.
 
Τι μπορείτε να ελέγξετε – διορθώσετε μόνοι σας
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης και που μπορείτε να ελέγξετε οι ίδιοι. Αρχικά, δείτε την πίεση των ελαστικών, καθώς εάν δεν είναι η σωστή, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αύξηση κατανάλωσης 30%.



Σημαντικό ρόλο παίζει και η αεροδυναμική του αυτοκινήτου – αντίσταση του αέρα, γιαυτό μην διατηρείτε άσκοπα μπαγκαζιέρες, ενώ και το φίλτρο αέρα είναι κύριος παράγοντας στον συγκεκριμένο τομέα. Ρίξτε του μία ματιά, καθώς εάν είναι βρώμικο επηρεάζει το μείγμα με αποτέλεσμα να καίγεται περισσότερη βενζίνη.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις